Időjárás

Viharos széllel tér vissza a tél

Carlos Sainz nagy lépést tett negyedik Dakar-győzelme felé

Karnyújtásnyira került pályafutása negyedik Dakar-rali győzelméhez a spanyol Carlos Sainz, aki harmadik lett a Szaúd-Arábiában zajló viadal utolsó előtti szakaszán. Legfőbb riválisa, Sébastien Loeb ugyanakkor műszaki hiba miatt sok időt veszített, ezzel visszaesett a harmadik helyre az összesítésben. A motorosok között Ricky Brabec (Honda) másodikként ért célba a 420 kilométeres gyorsaságin, ezzel az amerikai az utolsó nap előtt több mint 10 percre növelte előnyét az összetettben.

A csütörtöki 420 kilométeres, al-Ula és Dzsanbu között rendezett gyorsaságin Sainz és navigátora, Lucas Cruz kicsivel több mint öt és fél perces hátránnyal ért célba a győztes Guerlain Chicherit, Alex Winocq francia pároshoz képest, de így is közel került a végső sikerhez.

Sainz legfőbb riválisa, a kilencszeres ralivilágbajnok Sébastien Loeb ugyanis a Hunter Buggy felfüggesztéstörése miatt több mint egy órán keresztül állt a szakaszon, ezzel tetemes hátrányba került.

A szakasz 132. kilométerénél egy dűnéről történt leugratást követően megsérült a Hunter Buggy bal első felfüggesztése. Mivel a szükséges pótalkatrészek nem voltak a kocsiban, Loebnek és Lurquinnek meg kellett várnia csapattársaik segítséget, ez okozta a tetemes időveszteséget.

„Nagyon nehéz szakasz volt, rengeteg kő hevert az úton. Olykor csak öt méterre néztem az utat az autó előtt, és lassan hajtottan, hátha szerencsénk lesz. Rendkívül óvatosan mentem, de így is kaptunk egy lassúdefektet nem sokkal a cél előtt”

– nyilatkozta a célban az idősebb Sainz.

Ha a spanyol pilótának a pénteki zárónapon sem adódik műszaki gondja, megszerezheti az Audi első Dakar-győzelmét.

A motorosoknál a botswanai Ross Branch megnyerte ugyan a csütörtöki szakaszt, de nem sokat tudott faragni hátrányából az összetettben éllovas amerikai Ricky Brabec-kel szemben, aki második lett. Brabec így az utolsó nap előtt még mindig több mint 10 perces előnnyel vezet az összetettben, míg a 11. szakaszt a harmadik pozícióban záró francia Adrien Van Beveren már majdnem 15 perces hátrányban van az éllovastól.

A szatmárnémeti Gyenes Emánuel (KTM) a 26. időt érte el, és összetettben pedig a 23. helyen áll.

A mezőny a pénteki zárószakaszon 175 kilométernyi gyorsasági szakaszt teljesít Dzsanbuból indulva, majd oda visszaérkezve.

Dakar-rali, a 11. szakasz eredménye (al-Ula–Dzsanbu, 420 km gyorsasági):

Autósok:

1. Chicherit, Winocq (francia) Overdrive Toyota 4:43:00 óra
2. De Mevius, Panseri (belga, francia) Overdrive Toyota +5:32 perc h.
3. Sainz Sr., Cruz (spanyol) Audi RS Q e-tron +5:35″
4. Ekström, Bergqvist (svéd) Audi RS Q e-tron + 9:46″
5. Variawa, Cazalet (dél-afrikai, francia) Toyota Gazoo +12,37″

Az összetettben:

1. Sainz Sr. 46:23:47 óra
2. De Mevius +1:27:06 ó hátrány
3. Loeb (francia, Prodrive Hunter) +1:36:02″
4. Chicherit +1:42,20″
5. Prokop (cseh, Orlen Jipocar Ford) +2:17,47″

Motorosok:

1. Ross Branch (botswanai) Hero 4:51:57 óra
2. Ricky Brabec (amerikai) Honda +32 mp. h.
3. Adrien Van Beveren (francia) Honda +3:17 p. h.

Az összetettben:

1. Brabec 49:37:57 óra
2. Branch +10:22 perc h.
3. Van Beveren +14:31 p h.

Ajánljuk még