Időjárás

Jön a havazás – térképen mutatjuk, mi várható

M4 Sport – Az Év sportolója gála: Érdi Mária és Szoboszlai Dominik győzött

A férfiaknál Szoboszlai Dominikot, a Liverpool labdarúgóját, a magyar válogatott csapatkapitányát, a nőknél pedig Érdi Mária világbajnok vitorlázót választotta meg a 2023-as év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) az M4 Sport-Az Év sportolója gálán.

Az év legjobbja hagyományos csapatsportokban – akárcsak tavaly – a férfi labdarúgó-válogatott lett, míg az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában a férfi kardválogatott győzött. Az edzők között Marco Rossi, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kapta a legtöbb szavazatot, ezzel a tavalyi sikerét ismételte meg.

Szoboszlai Dominik, a Liverpool labdarúgója, a magyar válogatott csapatkapitánya beszél, miután átvette az Év férfi sportolója díjat az M4 Sport-Az Év Sportolója Gálán a Magyar Állami Operaházban 2024. január 8-án. Balról Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, jobbról Szalai Ádám, a labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya. (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Az MSÚSZ-életműdíját Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a Nemzet Sportolója, korábbi köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi tagja vehette át.

A 66. alkalommal rendezett voksolás győzteseit az M4 Sport-Az Év sportolója gálán, az Operaházban hirdették ki hétfő este.

Kapcsolódó tartalom

Az MSÚSZ-életműdíját Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a Nemzet Sportolója, korábbi köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi tagja vehette át Novák Katalin köztársasági elnöktől, illetve Gyulay Zsolttól, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökétől. A jelenlévők vastapssal ismerték el a díjazott életútját.

Szilágyi Áron, a férfi kardválogatott tagja beszél, miután átvette az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában győztes férfi kardválogatott nevében a díjat az M4 Sport-Az Év Sportolója Gálán a Magyar Állami Operaházban 2024. január 8-án. (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Pár perccel korábban Szilágyi Áron háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok kardvívó részesült elismerésben a márciusi, budapesti világkupán bemutatott sportszerű cselekedetéért, azért az akcióért, amelyben látványosan adott vissza egy tust ellenfelének. A díjra Novák Katalin terjesztette fel a kiváló vívót a Nemzetközi Fair Play Bizottságnál, és a szervezet elnökének, Kamuti Jenőnek a társaságában ő is nyújtotta át.

Kapcsolódó tartalom

Novák Katalin köztársasági elnök rövid beszédében gratulált a díjazottaknak és a jelölteknek.

Büszkeség volt végignézni, hogy milyen minőségi sportpillanatok voltak a 2023-as évben, és abban bízom, hogy a mai este mindenkit inspirálni fog arra is, hogy 2024 legyen a mozgás éve is

– mondta az államfő.

A fogyatékos sportolók versengésében a férfiaknál – címét megvédve – Kiss Péter Pál parakajakozó, a nőknél pedig Ekler Luca paraatléta nyert. A csapatok versenyében a szervátültetett asztalitenisz férfi páros lett az első.

Vogel Soma, a férfi vizilabda-válogatott kapusa (k) átveszi az Év sportpillanata díjat Papp Dánieltől, az MTVA vezérigazgatójától (j2) az M4 Sport-Az Év Sportolója Gálán a Magyar Állami Operaházban 2024. január 8-án. Jobbról Gyurta Dániel olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó. (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Az év sportpillanata Vogel Soma „aranyat érő” utolsó ötösvédése lett, melyet a Magyarország-Görögország vízilabda világbajnoki döntőn mutatott be. Az MSÚSZ negyedszer díjazta az Év sportpillanatát, először a szurkolók szavazhattak egy tízes listára az m4sport.hu oldalon, majd a szűkített hármas listáról már felkért szakemberek választották ki a győztest.

Az év szabadidős sporteseménye kategóriában holtverseny alakult ki az élen, a díjat a hátsó füves futballmentő túra, valamint a Jégpályák éjszakája kapta.

A díjátadók között volt még többek között Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának a tagja; a magyar-szlovák fitneszversenyző és edző, Tímea Majorová; az olimpiai és többszörös világbajnok Javier Sotomayor, a magasugrás kubai világcsúcstartója; az aranylabdás, világbajnok olasz labdarúgó Fabio Cannavaro; a temesvári születésű, de izraeliként négy futball-világbajnokságon bíráskodó játékvezető, Abraham Klein; a szintén magyar származású Joe Berényi amerikai paralimpiai bajnok kerékpáros; valamint Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója. Ugyancsak díjat adott át Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Szász Emese párbajtőröző és Fodor Rajmund vízilabdázó olimpiai bajnok, valamint Szalai Ádám, a labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya.

Kiemelt kép: Szoboszlai Dominik válogatott labdarúgó az M4 Sport-Az Év Sportolója Gálán a Magyar Állami Operaházban 2024. január 8-án. (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Ajánljuk még