Aktuális

Elfogták a 13 éves telefonbetyárt, aki több száz bomba robbantásával fenyegetőzött

EURO-2024: Wenger szerint nem a németek a favoritok

Arsene Wenger, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fejlesztési igazgatója szerint Franciaország és Anglia mellett Portugália tekinthető a nyári németországi Európa-bajnokság esélyesének, míg a házigazdák válogatottja „érdekes szerepet” tölthet be a tornán a közelmúltban elért gyengébb eredményei ellenére.

A 74 éves szakember – aki 1996-tól 2018-ig az Arsenal vezetőedzője volt – egy szerdán közölt interjúban úgy fogalmazott, hogy a magyarokkal, valamint a skótokkal és a svájciakkal azonos csoportban szereplő németek számára sokat jelenthet majd a hazai pálya.

„Fontos lesz, hogy megnyerjék az első mérkőzésüket, mert azzal nőhet az önbizalmuk, miközben lassan de biztosan kiépítik az országban a futball-lázat”

– mondta.

A Nationalelf az A csoportban június 14-én játssza a nyitómeccset Skócia ellen, majd Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványaival csap össze június 19-én, június 23-án pedig Svájccal mérkőzik.

Kapcsolódó tartalom

A német válogatott a 2021-ben – részben Budapesten – rendezett legutóbbi Eb-n a nyolcaddöntőben, az utolsó két világbajnokságon pedig a csoportkörben esett ki, de Wenger szerint nem szabad az utóbbi néhány év kevésbé eredményes időszaka alapján megítélni a csapatot.

„Lehet, hogy még jól is jön nekik, hogy most nincs olyan nagy eufória körülöttük, nem várnak tőlük sokat, így a válogatott csak pozitív meglepetést képes okozni”

– vélekedett a francia szakember.

Wenger azt mondta, 2018-ban világbajnok, 2022-ben pedig vb-ezüstérmes honfitársai mellett Anglia és Portugália tűnik jelenleg a legesélyesebbnek az Európa-bajnoki címre.

„Olyan érzése van az embernek, hogy a francia válogatottal semmi rossz nem történhet, mert a játékosai annyira könnyedén és önbizalommal telve futballoznak. De az angolok érettebbnek tűnnek, mint valaha, ráadásul Gareth Southgate szövetségi kapitány hosszú évek óta irányítja a csapatot, ezért nehéz lesz őket legyőzni. Portugália pedig nagyon tehetséges játékosokból áll, és rendelkezik a szükséges tapasztalattal is” – fejtette ki Wenger.

Kapcsolódó tartalom

A magyar válogatott – amely veretlenül, csoportelsőként jutott ki az Eb-re – a svájciak ellen kezd június 15-én Kölnben, majd a németekkel és a skótokkal Stuttgartban találkozik.

Ajánljuk még