Fontos

Harry herceg halálra rémült az édesapja miatt

A balti államok magyarázatot várnak a NOB-tól

A balti államok nemzeti olimpiai bizottságai magyarázatot kértek a NOB-tól az orosz és fehérorosz sportolók párizsi olimpiai részvételéről hozott döntést illetően.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) december 8-i határozata nyomán semleges színekben, orosz vagy fehérorosz útlevéllel rendelkező versenyzők ott lehetnek a jövő nyári olimpián.

„Azok az egyéni semleges sportolók, akik a nemzetközi szövetségek kvalifikációs rendszerei alapján kvótát szereznek, jogosultak indulni a 2024-es, párizsi olimpiai játékokon” – állt a NOB közleményében, amely leszögezte, azok a versenyzők, akik aktívan támogatták az Ukrajna elleni háborút, nem vehetnek részt a párizsi játékokon, illetve a két ország képviselői kizárólag egyéni sportágakban szerepelhetnek. Erről a döntésről várnak azonnali magyarázatot az észt, a lett és a litván nemzeti olimpiai bizottságok elnökei, akiknek közös leveléről az Insidethegames.biz portál adott hírt.

„Elfogadhatatlannak tartjuk ezt a döntést, amíg az ukrajnai konfliktus folytatódik, és civilek szenvednek az Oroszország által, Fehéroroszország támogatásával elkövetett háborús bűnöktől” – idézte a portál a baltiak levelét. A három nemzeti ötkarikás testület a NOB-ot arra is kéri, magyarázza el, miként fogja nyomon követni és azonosítani, hogy az agresszor országok mely sportolói háborúellenesek, és melyek kapcsolódnak katonai szervezetekhez.

Kapcsolódó tartalom

Észtország, Lettország és Litvánia, amelyek a Szovjetunió felbomlásáig annak tagköztársaságai voltak, nemcsak a NOB-tól kértek pontosítást a határozat részleteivel kapcsolatban, hanem szorosan együttműködnek más országok olimpiai bizottságaival is a közös álláspont kialakítása érdekében – írta a portál.

A balti országok államfői december 11-én nemtetszésüket fejezték ki az orosz és fehérorosz sportolók párizsi olimpiai részvételét lehetővé tevő NOB-döntés miatt, amely reményük szerint még felülvizsgálható és korrigálható.

A NOB álláspontja szerint az egyéni sportolók részvételi jogának védelme jól bevált gyakorlat, tiszteletben tartva az emberi jogokat. A megfogalmazás így szól: a sportolók nem büntethetők országuk kormányának tettei miatt. A NOB jelezte, hogy az orosz és a fehérorosz kormány vagy állam képviselői nem lesznek meghívva a párizsi olimpiára.

Az ukránok és az oroszok különböző indoklással, de egyaránt elítélték a NOB döntését.

Ajánljuk még