Aktuális

Itt még sohasem esett le ilyen korán több mint 2 és fél méteres hó

A Fradi-katlanban sem bírt a magyar bajnokkal a Fiorentina, a Ferencváros továbbjutott a tavaszi kupakörbe

| Szerző: hirado.hu
A Ferencváros második helyen továbbjutott a labdarúgó Konferencia-liga F csoportjából, miután csütörtökön 1–1-es döntetlent játszott az előző kiírás olasz döntősével, az első helyezettként rögtön a nyolcaddöntőbe lépő Fiorentinával.

A zöld-fehérek a második félidő elején Kristoffer Zachariassen találatával szereztek vezetést, azonban a firenzeiek Luca Ranieri góljával egyenlítettek a 73. percben. A pontosztozkodás azt jelenti, hogy a Fiorentina csoportelsőként a márciusi nyolcaddöntőbe lépett, míg a csoport 2. helyén végzett magyar bajnok februárban játszhat a 16 közé jutásért.

Végeredmény: Ferencváros – Fiorentina 1–1

90. perc: 3 perc lesz a hosszabbítás – jelzi a portugál asszisztens.

88. perc: Abu Fani ápolásra szorul, már nem először a mérkőzésen.

85. perc: Alábbhagyott a csapatok támadási kedve, a Fiorentina talán valamivel aktívabb. A Ferencváros játékosai kezdenek fáradni, de Sztankovics edzőnek a sok sérült miatt nincs több cseréje. A Fradi B-közép ezt látva újult lendülettel kezd harsány szurkolásba.

79. perc: Kettős csere a Ferencvárosnál: Ben Romdhane váltja Esitit, Besic pedig Katonát, akinek két nagy helyzete is volt a meccsen.

Ferencváros – Fiorentina 1–1

73. perc: Ranieri szögletből született góljával egyenlít a Fiorentina. Szöglet után Milenkovics fejeli be középre a labdát, Ranieri megelőzi Estit és 4 méterről a hálóba emeli a labdát.

72. perc: Cissé fejjel tolt ki a kapu elől egy magasan beívelt labdát.

64. perc: Marquinhos nagy szólója után Katonához passzol, majd a 21 éves támadó ballal egészséges lövést ereszt el a kapu rövid alsó sarka felé. Christensen jobb sípcsonttal, némi szerencsével hárítja a lövést, de ennyi erővel akár a hálóba is pattanhatott volna a labda… Közvetlenül a helyzet után cserél a Ferencváros: Civic jön le, Botka Endre pedig érkezik.

63. perc: Kettős csere a Fiorentinánál: Brekalo helyett Kouamé, illetve Mandragora helyett Nzola léphet pályára.

59. perc: Ibrahim Cissé kap sárga lapot könyöklésért, a zöld-fehérek első lapja a mérkőzésen.

57. perc: Varga Barnabás eddig bírta szuflával, Sztankovics edző ifj. Lisztes Krisztiánt küldi be a helyére.

Kristoffer Zachariassen 28 mérkőzésen lépett pályára a zöld-fehéreknél ebben az idényben, melyek során 9 gólt szerzett és 6 gólpasszt adott.

52. perc: Marquinhos bal oldali beadását Ranieri bevetődve elrúgja Varga orra elől.

Ferencváros – Fiorentina 1–0

48. perc: Vezet a Ferencváros, Zachariassen a gólszerző! A Fradi ezzel jelenleg csoportelső.

A bal szélen meginduló Abu Fani adta középre a labdát, amely megpattant az egyik védő, Milenkovics lábán, éppen Zachariassen elé, aki öt méterről, szemből egy finom bokamozdulattal a kapu közepébe emelte.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.


Az olaszok kezdték fölényben a mérkőzést, de az első félidő utolsó 15-20 percben belehúztak a zöld-fehérek, amit az aktuális labdabirtoklási arány is mutat: Fiorentina 52 százalék, Ferencváros 48 százalék.


Félidőben: Ferencváros – Fiorentina 0–0


45+3. perc: Szabadrúgáshoz készülődtek az olaszok, de a portugál játékvezető nem várta meg Ranieri időhúzását, inkább lefújta az első félidőt. Az olaszoknak öt, a magyar bajnoknak négy lövése tartott a kapu felé ebben a játékrészben. A játék képe alapján talán egy remek egyéni megvillanás döntheti el a mérkőzést.

45. perc: Zachariassen emelte be a labdát a 16-os jobb széléhez, a meginduló Varga felé, de a keresztbe elfutó Ranieri „ellopta” azt.

Kiadták a hivatalos nézőszámot: 20 657-en vannak a Groupama Arénában.

40. perc: Ikone indul meg a kapu felé, de rosszul vette le a labdát. Ezt megúszta a Fradi, Mandragora ugyanis nagy labdát adott…

34. perc: Az FTC első éles gólhelyzete, egymás után két kapura lövéssel! Civic beadása után Katona 14 méterről, ballal a jobb alsó sarkot célozta meg – Christensennek vetődnie kellett. A kipattanó labdára ismét Civic csapott le, aki mintegy 6 méterről, éles szögből lőtt kapura, de a dán portás ismét bravúrral hárított.

Katona kétszer is rátette a kapura, de Christensen mindkétszer hárított, az első alkalommal bravúrral.

31. perc: Mégis van olasz sárga lap: Nikola Milenkovics kapja megérdemelten, Civic ellökéséért.

28. perc: Varga Barnabás nagyot kap a bal szélen Milenkovicstól, de a sárga lap elmarad.

18. perc: Két percig állt a játék, miután Nicolás González egy rossz lépés után megsérült, combizma rándulhatott meg. A Fiorentina argentin válogatott játékosát hordágyon kellett levinni a pályáról. Helyette Ikonét küldte be cserével a Fiorentina kapitánya.

Három ferencvárosi játékos, Anderson Esiti, Ismael Aaneba és Katona Bálint is most először szerepel a zöld-fehérek kezdőcsapatában a Konferencia-ligában.

12. perc: Ismét Dibusz bravúrjára volt szükség, amikor a cseh Barák jobb szélről, 10-11 méterről lőtte kapura a labdát. Segített, hogy az FTC védője, Aaneba lába beleért a lövésbe.

9. perc: Dibusz hatalmasat véd, amikor Mandragora 14 méterről megeresztett lövését vetődve hárítja. Az olasz válogatott Mandragoráé a meccs első sárga lapja is a 10. percben, amit Katona felrúgásáért kapott.

7. perc: Zachariassen labdát szerzett a felezővonalnál, Esitihez passzolt, de felrúgta őt González. Az első szabadrúgás a Ferencvárosé.

5. perc: Makreckis balról laposan belőtt, meglehetősen erőtlen labdáját könnyen fogja Christensen, az olaszok dán kapusa.


„Kezdődik a pokoli színjáték!”

Ferencvárosi szurkolók a labdarúgó Konferencia-liga csoportkörének hatodik fordulójában játszott FTC–Fiorentina mérkőzés előtt a Groupama Arénában, 2023. december 14-én. (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Ezt a feliratot vonták fel a ferencvárosi B-közép tagjai egy hatalmas molinón a kezdő sípszó előtt Firenze híres szülöttje, Dante Alighieri Isteni színjátékának címét újraértelmezve.


Kivonultak a csapatok a pályára, a mérkőzést a portugál Luis Godinho vezeti.


Megvan a Ferencváros kezdőcsapata

A zöld-fehérek gólzsákja, Varga Barnabás bő egy hónapos, sérülés miatti kihagyása után visszatért, és ismét kezdőként kap lehetőséget az FTC-nél a Fiorentina elleni csoportrangadón. Némi meglepetésre a 21 éves válogatott kerettag, Katona Bálint is bekerült a támadósorba.

A Cukaricki elleni meccsen a hosszabbításban győztes gólt szerző Pesics, valamint Ben Romdhane, Sigér és Lisztes a cserepadon kapott helyet.


Sztankovics, a varázsló

Dejan Sztankovics vezetőedző szerint a sok sérült miatt nagy kihívás elé néz a Ferencváros csapata a Konferencia-liga utolsó fordulójában, amikor a jelenlegi csoportelső Fiorentina lesz az ellenfele a Groupama Arénában. „Nagyon nagy kihívás előtt állunk, de a futball ezért szép. Ezekért a mérkőzésekért edzünk, ezért futballozunk” – mondta szerdai sajtótájékoztatóján a szerb szakember.

„Firenzében kissé alábecsültek minket, de ezúttal a Fiorentina hozzáállása merőben más lesz, mivel már továbbjutott, így nincs rajta nyomás, nem kell tartania semmilyen rizikótól.”

Sztankovics kifejtette, hogy edzőként szinte varázsolnia kell, hiszen a zöld-fehérek 22 nap alatt a hetedik találkozójukra készülnek. Ráadásul kedden csak 14 játékosnak tartott edzést, közülük hárman – Tokmac Nguen, Baráth Péter és Amer Gojak – nincsenek nevezve a Konferencia-liga csoportkörére, azaz csak 11 játékosról mondhatja el, hogy biztosan bevethető.

Kiemelt képen: Nicolás González, a Fiorentina (k), valamint Ibrahim Cissé (b) és Mohammad Abu Fani (j), a Ferencváros játékosai a labdarúgó Konferencia-liga csoportkörének hatodik fordulójában játszott FTC–Fiorentina mérkőzésen a Groupama Arénában, 2023. december 14-én. (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Ajánljuk még