Rendkívüli

Kiszáll a republikánusok elnökjelölti versenyéből Ron DeSantis és Donald Trumpot támogatja

Ma eldől, kikkel játszanak Szoboszlaiék az Eb-n

| Szerző: hirado.hu
A 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezősorozata lezárult, és eldőlt, melyik huszonegy válogatott – köztük a magyar – jutott ki egyenes ágon a kontinenstornára. A 24 csapatos torna utolsó három kiadó helye a márciusi pótselejtezőn dől el, de az Eb-csoportok sorsolását már ma este megtartják Hamburgban. A magyar válogatott öt csapattal biztosan nem kerülhet össze, de három korábbi Eb-győztessel akár még egy kvartettben is találhatja magát.

Frissítés: ide kattintva követheti az Eb-sorsolást és láthatja kikkel játszik a magyar csapat.

Kapcsolódó tartalom

Az Eb-selejtező márciusban kezdődött, Németország rendezőként nem vett részt a sorozatban. A tíz selejtezőcsoport első két helyezettje egyenes ágon kijutott a tornára.

A részvételben még további 12 válogatott reménykedhet, melyek a Nemzetek Ligája előző kiírásában elért eredményeik alapján kaphatnak második esélyt a kijutásra. A magyar válogatott 2015-ben és 2020-ban is pótselejtezőn vívta ki az Eb-részvételt, most azonban erre nem lesz szükség, miután megnyerte a selejtezőcsoportját. A pótselejtezőket 2024. március 21. és 26. között rendezik, amelyek végén további három válogatottal egészül ki a kontinenstorna 24 fős mezőnye.

Kapcsolódó tartalom

Mi várható a sorsoláson?

Az Eb-csoportkör sorolását szombaton 18 órától tartják Hamburgban. Az eseményt az M4 Sport élőben közvetíti. A 24 válogatottat hat négyfős csoportba osztják majd. A sorsolás előtt a 24 Eb-résztvevőt 4 kalapba osztják szét, ezek kialakítása az Eb-selejtezőben nyújtott teljesítmény alapján történt.

1. kalap: Németország, Portugália, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Anglia

A kalapban Európa legerősebb csapatai, innen szinte bárkit kapna a magyar csapat, nem a mieink lennének a találkozó esélyesei. A hat csapatból hárman nyertek már Eb-t és vb-t is (Németország, Franciaország, Spanyolország). Portugália pedig korábban Eb-t, Anglia pedig vb-t nyert.

2. kalap: MAGYARORSZÁG, Törökország, Dánia, Albánia, Románia, Ausztria

Ebből a hatosból nem kaphat ellenfelet Magyarország.

3. kalap: Hollandia, Skócia, Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Horvátország

Habár papíron ez a második leggyengébb hatos, az Európa-bajnok Hollandia és a kétszeres vb-döntős Horvátország is helyet kapott benne. Talán a többi csapat ellen nagyobb eséllyel lépne pályára a magyar csapat.

4. kalap: Olaszország, Szerbia, Svájc + a három pótselejtezőn kijutó válogatott

Ugyan papíron a leggyengébb hatos, mégis ide került a címvédő Olaszország, pedig korábban több vb-t is nyert. Őket mindenképpen jó lenne elkerülni. A pótselejtezős helyekre pályázó csapatok közül talán Lengyelország, Ukrajna és Görögország pályázik a legnagyobb eséllyel.

Kapcsolódó tartalom

A pótselejtező lebonyolítása

A pótselejtező résztvevőinek névsora a selejtezősorozat végeztével, a Nemzetek Ligája előző idényében elért eredmények alapján alakult ki. A pótselejtező három ágon zajlik, mindegyik ágon két-két elődöntő és egy döntő végén kapunk egy kijutó nemzetet, összesen hármat.

A pótselejtező három ágának elődöntőit március 21-én rendezik, míg a három finálét, melyeken gazdára talál az utolsó három kiadó Eb-hely, március 26-án.

Kapcsolódó tartalom

Mindenki előtt lehet jegyet venni a válogatott Eb-meccseire, de nagyon mélyen a zsebbe kell nyúlni

Bár csak szombaton derül ki, hogy hol és milyen ellenfelekkel játszik a labdarúgó-válogatott a 2024-es Európa-bajnokságon, és „egyszerű halandók” számára a jegyvásárlás is csak a jövő héten indul, aki hajlandó mélyen a zsebébe nyúlni, az már most biztosíthatja, hogy élőben láthassa Szoboszlaiékat a kontinenstornán.

Kapcsolódó tartalom

Az UEFA ugyan csak a sorsolás után, december 4-én indítja a hivatalos jegyvásárlási folyamatot, azonban az úgynevezett „hospitality” – mi leginkább VIP-nek neveznénk – jegyeket már most le lehet foglalni az európai szövetség erre szakosodott partnerénél. Sőt, aki hajlandó egy új autó árát rászánni, hogy élőben ott lehessen, az nem csak a három magyar csoportmeccsre, de akár a döntőre is bebiztosíthatja jegyét.

Kiemelt kép: A magyar válogatott játékosai (Forrás: MTI)  

Ajánljuk még