Fontos

Ma 10 órától Kormányinfó

„Emlékezetes leckét kaptunk, a magyarok fantasztikusak voltak” – a nap, amikor a Puskás vezette Aranycsapat 6–3-ra győzte le a verhetetlennek hitt angol csapatot

| Szerző: hirado.hu
Hetven éve, 1953. november 25-én játszották az évszázad mérkőzését: a világ legjobbjának számító magyar Aranycsapat a futball szentélyében, a londoni Wembley Stadionban győzte le 6–3-ra a hazai pályán addig veretlen angol labdarúgó-válogatottat. A helyszínen 105 ezer néző láthatta, ahogy Hidegkuti Nándor három, Puskás Ferenc két és Bozsik József egy góljával a magyarok „földbe döngölték” a hazaiakat. A sporttörténelmi siker emlékére az MLSZ november 25-ét a magyar labdarúgás napjává nyilvánította. A 70 éves évforduló alkalmából a közmédia egész napos műsorfolyammal emlékezik a legendás összecsapásra.

A mérkőzést a magyar válogatott vezetői még az 1952-es helsinki olimpián kötötték le, amit Rákosi Mátyás, a kommunista állampárt mindenható vezetője először nagyon zokon vett, de miután meglátta az esetleges győzelemben rejlő propagandalehetőséget, engedélyezte a labdarúgók kiutazását. Az eseményt a vendéglátó angolok kezdték az évszázad mérkőzéseként hirdetni, amelyen két futballnagyhatalom, a játékot feltaláló „angol oroszlánok” csapnak össze a trónkövetelő „mágikus magyarokkal”.

Az angolok úgy gondolták, játékosaik fizikailag és technikailag is jobbak, s figyelmen kívül hagyva a kontinensen megjelent taktikai újításokat, elavult rendszerben álltak fel.

Az olimpiai bajnok, 24 mérkőzésen veretlen maradt Aranycsapat a 4-4-2 felállásban futott ki a zsúfolásig megtelt Wembley gyepére, a páholyban még II. Erzsébet brit királynő is megjelent.

Pályán az Aranycsapat és a házigazda angol gárda a telt házas Wembley-ben (Forrás: Forrás: M1)

A 105 ezer néző még el sem helyezkedett, amikor Hidegkuti az első percben betalált az ellenfél hálójába, az akció annyira gyorsan futott végig a pályán, hogy a kapusnak mozdulnia sem volt ideje (0-1). Alig negyedóra múlva az angolok válaszoltak: Mortensen indította Sewellt, aki a bal alsó sarokba lőtt (1-1). A 20. percben a bal oldalon Czibor száguldott fel és Puskást találta meg, aki Hidegkutinak adta tovább a labdát, ő pedig belőtte második gólját (2-1). A harmadik magyar gólnál látványos labdafelhozatal után Czibor laposan adott be Puskásnak, aki

világhírű visszahúzós cselével elfektette a becsúszó Wrightot, az ellenfél csapatkapitányát, a világ egyik legjobb hátvédjét, majd védhetetlenül bombázott a rövid felső sarokba (3-1).

Kapcsolódó tartalom

A negyedik magyar gólnál Bozsik huszonöt méterről szabadrúgást végezhetett el, amibe félúton Puskás beletette a lábát, és a labda az ellenkező kapufánál pattant be (4-1). Az első félidő végén Mortensen révén szépített az angol válogatott, a csapatok 4-2 állással vonultak az öltözőbe.

Az 50. percben Puskás lecsapott egy felszabadító rúgásra, Bozsik elé passzolt, aki a tizenhatoson kívülről a kapu jobb oldalába, a léc alá lőtte a labdát (5-2). Három perccel később Puskás Hidegkutit hozta helyzetbe, aki mesterhármast ért el (6-2), a végeredményt Ramsey állította be büntetőből (6-3).

A magyar válogatott a játék minden elemében kimagaslót nyújtott (Forrás: M1)

A legendás angol sportszerűséget dicséri, hogy a nézők gyakran tapsolták meg a magyar játékosok megoldásait. A mérkőzést a magyar rádióban Szepesi György közvetítette, ezalatt az egész országban elnéptelenedtek az utcák, hogy aztán annál nagyobb legyen az örömmámor.

Kapcsolódó tartalom

Jackie Sewell, az angolok első góljának szerzője így emlékezett vissza a mérkőzésre: „Az emberek azt hitték, mi fogunk nyerni, de emlékezetes leckét kaptunk azon a napon. Nem játszottunk rosszul, de a magyarok egyszerűen fantasztikusak voltak.

A legjobb csapat volt, amelyet valaha életemben futballozni láttam.”

A mérkőzés során kidomborodott a magyar csapat jobb erőnléte, összeszokottsága és taktikai fölénye: a Sebes Gusztáv szövetségi kapitány által favorizált 4-4-2 felállás meglepte az ellenfelet, a magyar támadók szinte akadály nélkül jutottak el az angol kapuig. Napjainkban sokan úgy vélik, Sebes gyakorlatilag forradalmasította a labdarúgást a letámadásos taktikájával.

A magyar labdarúgó-válogatott tablója 1953-ban. Felső sor balról: Grosics Gyula és Gellér Sándor, a két kapus, második sor balról: Buzánszky Jenő és Lantos Gyula, harmadik sor balról: Bozsik József, Lóránt Gyula és Zakariás József, alsó sor balról: Budai II. László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc és Czibor Zoltán (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Az angolok elleni 6-3-as volt az Aranycsapat leghíresebb, rövid idő alatt legendássá vált mérkőzése – holott a visszavágón, 1954. május 23-án még megalázóbb, 7-1-es vereséget mértek az angolokra, akik – ahogy a pesti humor mondta – „egy hétre jöttek és hét eggyel mentek…” A sokkoló vereségek hatására az angol labdarúgás nyitni kezdett másfajta edzésmódszerek és taktikai rendszerek felé, s tizenhárom évvel később, 1966-ban válogatottjuk világbajnoki címet nyert. (Az akkori szövetségi kapitány, Sir Alf Ramsey maga is játszott a számukra baljós emlékű 1953-as mérkőzésen.)

Az Aranycsapat diadalútja egészen az 1954-es svájci világbajnokság döntőjéig tartott. Az emlékezetes berni fináléban a csoportmérkőzések során 8-3-ra legyőzött Németország óriási meglepetésre 3-2-re jobbnak bizonyult a magyar válogatottnál.

Az Anglia elleni 6-3-as győzelem kitörölhetetlen sort hagyott maga után a sporttörténelemben. A győzelem emlékére a Magyar Labdarúgó-szövetség 1993-tól

november 25-ét a magyar labdarúgás napjaként ünnepli.

A mérkőzés ihlette Timár Péter 6:3 (Játszd újra, Tutti) című filmjét, 2013-ban kiállítást rendeztek a Londoni Magyar Kulturális Központban, egy évvel később a 6:3-as magyar győzelmet festették a VII. kerületi egyik tűzfalára.

A főváros VII. kerületében, a Rumbach Sebestyén utcában a Neopaint Works alkotócsoport egy 1000 négyzetméteres tűzfalfestményen örökítette meg a magyar labdarúgó aranycsapat 1953-as londoni diadalát, az évszázad mérkőzését, a magyar csapat 6:3-as győzelmét a Wembley Stadionban (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

2020-ban a Magyar Telekom digitalizálta a mérkőzés teljes, rossz minőségű tévéfelvételét, a magyar gólokat színesben lehet látni, mert ezeket a részeket kockánként ki is színezték. A magyar válogatott az évszázad mérkőzését követően, 69 év elteltével volt képes Anglia ellen újabb idegenbeli diadalra: 2022. június 14-én tétmeccsen győzte le 4-0-ra a „Háromoroszlánosokat”. A wolverhamptoni siker sokak szerint azóta már az új évszázad, a 21. század meccseként vonul be a magyar labdarúgás történetébe.

Kapcsolódó tartalom

A közmédia egész napos műsorfolyama az évszázad mérkőzésének hetvenedik évfordulója alkalmából

Kapcsolódó tartalom

  • A Dunán 14:30-tól a Puskás Hungary című életrajzi filmet láthatják Puskás Ferencről, az Aranycsapat csapatkapitányáról.
  • A Csináljuk a fesztivált! adása után 21:45-től a nagy sikert aratott 6:3 avagy, játszd újra, Tutti! című játékfilmjét tűzi műsorára a Duna.
  • Az M5 kulturális csatornán 14:15-től a Czibor, a Rongylábú című dokumentumfilmet nézhetik meg.
  • 21:35-től a magyar labdarúgás történetének egyik, ha nem a legsikeresebb nemzeti gárdájának állít emléket az Aranycsapat című, az M5-ön látható film.
  • Az M2 Gyerekcsatorna 16:25-től, két hétvégén a Puskás Öcsi és barátai című animációs rajzfilmsorozatot tűzi műsorára.
Forrás: M1

Kiemelt kép: A magyar és az angol labdarúgó-válogatott pályára lép az évszázad mérkőzésén a londoni Wembley-ben 1953. november 25-én (Forrás: M1)

Ajánljuk még