Időjárás

Térképen mutatjuk, hol eshet ismét havas eső

Kíváncsi rá, mi a közös Szoboszlai Dominikban és Varga Barnabásban? Mutatjuk!

Marco Rossi szövetségi kapitány 28 játékost vetett be az Európa-bajnoki selejtezősorozat nyolc mérkőzése során a magyar labdarúgó-válogatottban, amely veretlenül és csoportelsőként jutott ki a kontinensviadalra. A magyar csapat legérdekesebb statisztikái az Európa-bajnoki selejtezősorozatból.

Hat olyan futballista van, aki mind a nyolc összecsapáson szerephez jutott, közülük pedig a kapus Dibusz Dénes mellett a csapatkapitány Szoboszlai Dominik és a védelemben Szalai Attila végig is játszotta valamennyi találkozót.

Rajtuk kívül minden alkalommal kezdő volt a nemzeti együttes legtapasztaltabb tagja, a 77-szeres válogatott Nagy Ádám is, akit háromszor lecserélt a magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezető.

A védelem másik oszlopos tagja, Lang Ádám hét meccset játszott végig, egyszer pedig becserélték. A hatodik „százszázalékos” futballista pedig a középcsatár Ádám Martin, akit a mérkőzések felén be-, míg a másik felén lecserélt Rossi.

Kapcsolódó tartalom

Szintén az alapcsapat tagja Kerkez Milos, aki vasárnap, a Montenegró elleni utolsó összecsapást hagyta ki eltiltás miatt, illetve hozzá hasonlóan hétszer szerepelt a védekező középpályás Styles Callum is.

A támadók közül Sallai Rolandot és Varga Barnabást vélhetően csak a sérülés akadályozta meg, hogy minden meccsen szóhoz jussanak, mindketten a két novemberi összecsapásról hiányoztak. Rajtuk kívül még Nego Loic gyarapította hattal a válogatottságainak számát.

A védelem vezérére, Willi Orbánra sérülés miatt csak a meccsek felén számíthatott Rossi, aki nem félt a fiatalokhoz nyúlni, ugyanis Szuhodovszki Soma és Kata Mihály személyében újoncokat is avatott az Eb-selejtezők során.

Csoboth Kevin és Balogh Botond pedig pályafutása során először kezdett a címeres mezben, utóbbi egyetlen lehetősége alkalmával végig is játszotta a Montenegró ellen 3-1-re megnyert zárófelvonást.

A magyar válogatott 16 gólján hét játékos osztozott: Varga Barnabás és Szoboszlai Dominik négy-négy, Ádám Martin és Sallai Roland pedig két-két találatot szerzett, míg Willi Orbán, Vécsei Bálint és Nagy Ádám egyszer volt eredményes. A 16., egyben legfontosabb gól viszont Aleksz Petkov nevéhez fűződik: a bolgár védő a saját kapujába fejelte a labdát a csütörtöki Eb-selejtezőn, és azzal vált biztossá a nemzeti együttes Eb-részvétele.

A magyar válogatott öt győzelemmel és három döntetlennel, veretlenül és csoportelsőként jutott ki a jövő évi, németországi kontinenstornára, amelynek december 2-i sorsolását a második kalapból várja majd.

Az Eb-selejtezők során a magyar labdarúgó-válogatottban szerepelt játékosok:

8-szor:

Dibusz Dénes, Szalai Attila, Lang Ádám, Nagy Ádám, Szoboszlai Dominik, Ádám Martin

7-szer:

Kerkez Milos, Styles Callum

6-szor:

Sallai Roland, Varga Barnabás, Nego Loic

5-ször:

Csoboth Kevin, Bolla Bendegúz, Kalmár Zsolt

4-szer:

Willi Orbán, Botka Endre, Gazdag Dániel

3-szor:

Fiola Attila, Nagy Zsolt

2-szer:

Kleinheisler László, Kata Mihály, Németh András

1-szer:

Vécsei Bálint, Baráth Péter, Ferenczi János, Balogh Botond, Szuhodovszki Soma, Horváth Krisztofer

A magyar gólszerzők:

4 gólos:

Szoboszlai Dominik, Varga Barnabás

2 gólos:

Ádám Martin, Sallai Roland

1 gólos:

Nagy Ádám, Willi Orbán, Vécsei Bálint

öngól:

Aleksz Petkov (bolgár)

Kiemelt kép: Szoboszlai Dominik, a magyar válogatott játékosa (j) és Marco Rossi szövetségi kapitány a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők tizedik, utolsó fordulójában, a G csoportban játszott Magyarország – Montenegró mérkőzés után a budapesti Puskás Arénában 2023. november 19-én. A nemzeti együttes 3-1-ra nyert, így csoportelsőként jutott ki a jövő évi németországi Eb-re. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ajánljuk még