Aktuális

Magyar jelöltnek is szurkolhatunk az Oscaron, megvannak a jelölések

Hallo, Deutschland! Harminchét éve nem látott bravúrt vitt véghez a magyar válogatott

| Szerző: hirado.hu
  • A bolgárok elleni csütörtöki döntetlennel a magyar labdarúgó-válogatott már biztosan az első kettő között végez a csoportjában az Európa-bajnoki selejtezőkön, így kijutott a jövő évi, németországi kontinenstornára.
  • Most először fordult elő, hogy a magyarok három egymást követő kontinensviadalon is részt vesznek.
  • Marco Rossi csapata a selejtezősorozatban nyújtott teljesítménye alapján megérdemelten lehet ott a tornán Európa legjobb 24 csapata között. Ráadásul egy 37 éves rekordot is megdöntött a csapat: az 1986-os vb óta először fordult elő, hogy egy világeseményre selejtező nélkül, egyenesen a csoportból jut ki a magyar válogatott.

A magyarok márciusban a selejtezősorozat első játéknapján szabadnaposak voltak, a másodikon pedig háromgólos győzelmet arattak a vendég Bulgária felett, melynek köszönhetően azonnal a második helyre ugrottak.

Kapcsolódó tartalom

Ettől kezdve nem volt olyan pillanat, amikor Marco Rossi tanítványai ne álltak volna a részvételt jelentő első két hely valamelyikén. A nemzeti együttes a júniusi negyedik fordulóban vette át a vezetést az ötösben Szerbiától, amikor 2-0-ra felülmúlta Litvániát, míg a rivális csak döntetlent játszott Bulgáriában. A magyarok a sorozat hátralévő részében nem engedték ki a kezükből az éllovas pozíciót, miután oda-vissza legyőzték az őket üldöző Szerbiát. A Litvánok elleni 2-2-vel a válogatott csupán elodázta a kijutást, amelyet végül a bolgárok elleni idegenbeli

drámai hajrá során végül az utolsó meccs eredményétől függetlenül sikerült bebiztosítania.

A 11 találkozó óta veretlen nemzeti csapat a döntetlennel négy pontra növelte előnyét a harmadik Montenegróval szemben, akik csütörtök este hazai pályán 2-0-ra legyőzték Litvániát. A csoportelsőség még nem biztos, mert a szabadnapos szerb csapat két ponttal van lemaradva.

A G csoport állása

1. MAGYARORSZÁG 7  4  3  –  13- 6  15 pont – kijutott
—————————————————–
2. Szerbia      7  4  1  2  13- 7  13
3. Montenegró   7  3  2  2   8- 8  11
4. Litvánia     8  1  3  4   8-14   6
5. Bulgária     7  –  3  4   5-12   3

A magyar csapat négy győzelemmel és három döntetlennel kvalifikálta magát a jövő évi németországi Európa-bajnokságra.

Kapcsolódó tartalom

Most először fordult elő, hogy a csapat három egymást követő kontinensviadalra is kijutott.

 

A magyar labdarúgó-válogatott története során ötödször jutott ki Eb-re: az előző négy alkalomból 1964-ben bronzérmet szerzett, 1972-ben negyedikként zárt, 2016-ban a nyolcaddöntőben, míg legutóbb két éve a csoportkörben búcsúzott. Európa-bajnokságra

legutóbb 52 éve, nagy tornára pedig legutóbb 37 éve jutottak ki egyenes ágon. Akkor az 1986-os mexikói vb-re sikerült kvalifikálnia magát.

A magyar csapat tagjai ünnepelnek a bolgárok elleni Eb-selejtező mérkőzés után a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban 2023. november 16-án. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Marco Rossi szerint mindig az utolsó lépést a legnehezebb megtenni

A szövetségi kapitány az utolsó lépést nevezte a legnehezebbnek azok után, hogy a magyar labdarúgó-válogatott 97. percben egy öngóllal csikarta ki az Eb-részvételt jelentő 2-2-es döntetlent a bulgáriai selejtezőmérkőzésen.

Kapcsolódó tartalom

„Igen, mindig az utolsó lépést a legnehezebb megtenni. Ilyenkor túl nagy a stressz, a feszültség, mindenki izgul. De végül elképesztő dolgot vittünk véghez, egy körrel a vége előtt kijutottunk. Sorozatban harmadszor ott vagyunk az Eb-n. Amikor elvállaltam a válogatott irányítását, sosem gondoltam volna, hogy kétszer egymás után megcsináljuk, ráadásul ezúttal egyenes ágon a csoportból. Köszönet a játékosoknak, a szövetségnek és a stábnak. Ezt a sikert a feleségemnek, a fiamnak és a lányomnak ajánlom, akik mindig támogattak. Hálás vagyok a jó istennek és Magyarországnak” – válaszolta az MTI felvetésére a magyar állampolgársággal is rendelkező szakember.

Szoboszlai Dominik büszke a csapatra, de szerinte maguknak nehezítették meg a meccset

„Ahogy megkaptam a labdát a hajrában, egyből a négy évvel ezelőtti, Izland elleni meccs jutott eszembe. Nagyrészt majdnem ugyanúgy csináltam, csak az akció vége nem ugyanaz lett” – emlékezett vissza az M4 Sport kamerája előtt a legutóbbi Eb-kijutásra Szoboszlai, aki ezúttal nem tudott betalálni.

A csapatkapitány hozzátette: ha őszintén kéne beszélnie erről a mérkőzésről, nem biztos, hogy jól jönne ki belőle, így inkább csak örül annak, hogy egyenes ágon kijutottak a kontinenstornára.

Attól függetlenül sem csak egy pontot akartunk szerezni, hogy az elég volt. Büszke vagyok a csapatra, hogy végig küzdött, de magunknak tettük nehézzé ezt a meccset” – mondta Szoboszlai, kiemelve, hogy az utolsó meccs eredményétől függetlenül kivívták a részvételi jogot.

Remélem, legalább mindenki izgult. Büszke vagyok a srácokra, akikben mindig 120 százalékig bízom” – zárta a Liverpool játékosa.

Kapcsolódó tartalom

 Ádám Martin minden tőle telhetőt megtett

Ádám Martin a bolgárok elleni meccs után úgy fogalmazott, a meccs elején nagyon fontos volt a gól, amely egy Szoboszlai Dominikkal megbeszélt figura eredményeként született.

A végén izgulnunk kellett, mert elég fordulatos volt a meccs. A kiállítás után fordult a kocka, előtte nem volt problémánk, uraltuk a játékot, de rúgnunk kellett volna még egy gólt” –nyilatkozta.

A dél-koreai Ulszan Hyundai csatára szerint a szófiai találkozó elejének rideg edzőmeccs jellege volt, de aztán belerázódtak és alkalmazkodtak a körülményekhez. Ádám leszögezte, az évek óta végzett munka megtérült, nem maradt elismerés nélkül, és ezúttal mellettük állt a szerencse is.

„Nagyon örülök, hogy itt vagyok és tagja lehetek ennek a csapatnak” – közölte, végül úgy fogalmazott, most alaposan megünneplik a kijutást, de péntektől már készülnek a vasárnapi, Montenegró elleni találkozóra, mert a válogatottban nincs olyan, hogy nem fontos meccs.

A születésnapos Dibusz Dénes szerint annyi minden történt a bolgárok elleni meccsen, hogy egész este beszélhetnénk róla

„Igazi őrült meccs volt, egy dráma, amiből szerencsére mi jöttünk ki jobban. A karrierem során nagyon ritkán léptem pályára a születésnapomon, de amikor így volt, akkor sosem kaptunk ki. Azt gondoltam, ez egy olyan jel, ami arra utal, hogy ma összejön a kijutás. Kicsit megnehezítettük a dolgunkat, nem kezeltük helyesen a mérkőzést, feszültek voltunk, de meg akartuk szerezni ezt a pontot” – értékelt az M4 Sport kamerái előtt Dibusz Dénes, a 33 esztendős FTC-kapus.

Ajánljuk még