Fontos

Ma 10 órától Kormányinfó

A világ legjobbjait elcsábítja, nemsokára labdarúgó-vb-t rendezhet

Egyedüliként Szaúd-Arábia nyújtott be pályázatot a határidő lejártáig a 2034-es labdarúgó-világbajnokság megrendezésére.

A nemzetközi sportági szövetség (FIFA) Ázsiából és az óceániai régióból várt jelentkezőket, mivel a következő, 2026-os – már nem 32, hanem 48 csapatos – tornának Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó lesz a házigazdája, az azt követőt, a 2030-ast pedig Spanyolország, Portugália és Marokkó láthatja vendégül úgy, hogy az első három mérkőzésnek – centenáriumi ünnepséggel egybekötve – Uruguay, Argentína és Paraguay ad otthont.

Kapcsolódó tartalom

A szaúdiak rögtön jelezték, hogy komolyan gondolják a 2034-es vb megrendezését,

az ugyancsak érdeklődő ausztrálok azonban végül visszaléptek.

Elképzelhető, hogy a szaúdi rendezés hivatalos megerősítésére a jövő évi FIFA-kongresszusig várni kell, Gianni Infantino FIFA-elnök azonban egy Instagram-bejegyzésben már a következő rendezők között sorolta fel Szaúd-Arábiát. Azt írta, hogy a legnagyobb show-t Kanada, Mexikó és az Egyesült Államok, azaz Észak-Amerika rendezi 2026-ban, az azutáni kettőnek pedig Afrika (Marokkó) és Európa (Spanyolország és Portugália) ad otthont, három ünnepi mérkőzéssel Dél-Amerikában (Argentína, Paraguay, Uruguay) 2030-ban, illetve Ázsia (Szaúd-Arábia) 2034-ben.

Három világbajnokság, öt kontinens és tíz, mérkőzést rendező ország – ez az, ami a labdarúgást igazán globálissá teszi” – üzente.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA világbajnoki trófeája a világszervezet zürichi múzeumában. (Fotó: MTI/EPA/Ennio Leanza)

Ajánljuk még