Aktuális

Spanyolországban a hadsereget is bevetették hóviharba került autósok százainak kimentésére

Megvan, melyik két sportág maradhat az olimpia programjában

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága az előzetes műsorból kihagyott három sportág közül az öttusa és a súlyemelés programba kerülését támogatja a 2028-as Los Angeles-i olimpiára, az ökölvívásét viszont nem.

Thomas Bach, a NOB elnöke pénteken sajtótájékoztatón jelentette be a vb határozatait. Az előzetes programról 2021 decemberében döntött a NOB, akkor három sportágat hagyott ki. Most a lovaglást akadályversenyre cserélő öttusa és a súlyemelés megkapta a végrehajtó bizottság támogatását.

„Ez nagyon jó hír. Én a kezdetektől fogva optimista voltam, mert a nemzetközi szövetség olyan javaslattal állt elő, amely mindenben megfelel a NOB elvárásainak. A sportág jövője szempontjából ez mindenképpen nagyon jó, új lehetőségeket teremt, miközben persze fáj a szívünk a lovaglásért”

– mondta az MTI-nek Mizsér Attila, a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) főtitkára.

Hozzátette, az, ahogyan a változtatás elindult, botrányos volt, a semmiből történt meg, de a sportág megerősítése szempontjából jó döntés született a terjeszthetőség, az elérhetőség és a fenntarthatóság szempontjából.

„Ezek után nagyon bízom benne, hogy a közgyűlés majd megerősíti a végrehajtó bizottság döntését, ami hosszú távú stabilitást jelentene az öttusának”

– hangsúlyozta.

Martinek János szövetségi kapitány is azt emelte ki, hogy ez nagyon jó hír a sportágnak, mert így az öttusának – a lovaglás helyett már akadályversennyel – van további olimpiai jövője.

„A legtöbb sportág működése azon múlik, hogy ott van-e az olimpiai programban” – fogalmazott, megemlítve azt is, hogy voltak pozitív jelek, érkeztek ilyen hírek, de csak akkor lehet megnyugodni, ha a végleges döntés megszületik.

Kapcsolódó tartalom

Az öttusával és súlyemeléssel szemben az ökölvívás nem kapta meg a végrehajtó bizottság támogatását, mert jelenleg nincs olyan nemzetközi szövetsége, amelyet a NOB elfogad partnernek. A korábban AIBA, jelenleg IBA nevű ökölvívó-szövetséget 2019-ben függesztette fel a NOB, ezzel kizárta a tokiói játékok boksztornájának rendezéséből, majd később úgy döntött, a párizsi olimpia ökölvívó versenyét és kvalifikációját sem rendezheti meg.

A helyzet idén annyira elmérgesedett a két szervezet között, hogy a NOB júniusban – példátlan módon – az úgynevezett elismert státuszból az el nem ismert státuszba sorolta az Umar Kremljov által vezetett IBA-t. A sportágban tavasszal új szövetséget alapítottak az IBA-val szemben álló nemzetek az Egyesült Államok vezetésével, de a World Boxingot (WB) a NOB még nem ismerte el.

„Sosem fogok belefáradni abba, hogy elmondjam, mi akarjuk, hogy az ökölvívás ott legyen az olimpia műsorán”

– fogalmazott pénteken Bach, utalva arra, hogy nem zárja ki a boksz szereplését Los Angelesben.

Bach azt is bejelentette hogy az amerikai szervezők által javasolt öt sportág, a flag football, a krikett, a lacrosse, a fallabda, illetve baseball/softball felvételét támogatja a vb.

A helyi szervezőknek először a tokiói játékok előtt volt lehetőségük arra, hogy sportágakat jelöljenek a programba, miután a NOB lehetőséget adott erre. A műsorba így felvett sportok nem válnak az olimpia állandó sportágaivá, csak az adott játékokon szerepelhetnek. Így például Tokióban rendeztek karate-versenyeket, de jövőre Párizsban nem fognak.

Az öt sportág közül az egykori brit birodalom területén népszerű krikett – melynek a rövidített, úgynevezett Twenty20 változata kerülhet műsorra – eddig egyszer, 1900-ban, míg a lacrosse nevű csapatjáték kétszer, 1904-ben és 1908-ban volt olimpián.

Az amerikaifutball ütközésmentes változatának számító flag football ugyanakkor bemutatkozására készül, csakúgy, mint a fallabda. A baseball, és annak női változata, a softball ugyanakkor 2012 előtt többször is szerepelt a programban, a tokiói játékokon a szervezők kérésére került vissza.

Ajánljuk még