Legfrissebb

Marco Rossi magyar állampolgár lett

Marco Rossi magyar állampolgár lett

| Szerző: hirado.hu
Tizenegy Magyarországon töltött év után kedden letette az állampolgársági esküt Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya és segítője, Cosimo Inguscio. Az erről szóló dokumentumokat Novák Katalin köztársasági elnöktől vették át az államfői rezidencián, mások mellett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Csányi Sándor, az MLSZ elnöke jelenlétében – közölték a Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján.  

Marco Rossi 2012-ben érkezett Magyarországra, akkor nevezte ki vezetőedzőnek a Budapest Honvéd. Kispesten csatlakozott a stábjához Cosimo Inguscio, aki akkor már a Honvéd kötelékébe tartozott – írják a Magyar Labdarúgó-szövetség a honlapján.

A két szakember férfi A-válogatott vezetését is együtt vállalta el 2018-ban, majd sikerre vezette a 2020-as Európa-bajnokság selejtezői során, illetve a Nemzetek Ligája 2021-es kiírásában, jelenleg pedig a következő Eb-részvétel kiharcolásához áll közel a csapat.

Marco Rossi (b), a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya Novák Katalin köztársasági elnöktől vehette át a magyar állampolgárságot igazoló dokumentumokat a budapesti Sándor-palotában, 2023. október 3-án (forrás: MLSZ/Facebook)

A szövetségi kapitány számtalan alkalommal beszélt már Magyarországhoz fűződő különleges viszonyáról és arról, hogy mennyire szereti az országot és a magyarokat.

Marco Rossi és Cosimo Inguscio október 3-án magyarul tette le az állampolgársági esküt, ezzel magyar állampolgárok lettek. Az ezt igazoló dokumentumokat Novák Katalin köztársasági elnöktől vehették át a Sándor-palotában, Szalay-Bobrovniczky Kristóf sportért felelős honvédelmi miniszter, Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, Vági Márton, a szövetség főtitkára, valamint Berzi Sándor alelnök és Pokorni Zoltán, Budapest XII. kerületének fideszes polgármestere jelenlétében.

Kapcsolódó tartalom

Sok olyan pillanatot kaptam már Magyarországtól és a magyaroktól, amikor elérzékenyültem, pedig nem vagyok túlságosan érzelgős típus

– idézte Marco Rossit az mlsz.hu.

„A mai nap azonban ismét ilyen volt, hiszen az az ország, az a nemzet, amelyet második otthonomnak tekintek, hivatalosan is befogadott.

„Köszönöm a magyaroknak azt a szeretetet, amellyel irányomba viseltetnek, illetve a köztársasági elnök asszonynak, hogy ilyen különleges körülmények között válhattam magyar állampolgárrá.”

Kapcsolódó tartalom

„És természetesen Csányi Sándor elnök úrnak is, akinek a bizalma nélkül nem tölthettem volna ennyi időt Magyarországon, és nem válhattam volna magyar állampolgárrá” – tette hozzá a szurkolók körében robbant népszerű kapitány.

A Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke kiemelte, hogy Magyarországon és az egész világban nagy szerepe van a futballnak. Mint mondta, Rossi és Inguscio különböző karakter, más a mentalitásuk, de mindketten kiváló szakemberek, keményen dolgoznak. Felidézte, hogy az 1920-as években sok magyar edző ment Olaszországba dolgozni, s az olasz csapatokkal igen jó eredményeket értek el.

Csányi Sándor azt kérte, hogy Marco Rossi és Cosimo Inguscio „rója le ezt az adósságot”, és tegye világbajnokká a magyar futballválogatottat is.

Kiemelt képen: Marco Rossi (b), a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya Novák Katalin köztársasági elnöktől vehette át a magyar állampolgárságot igazoló dokumentumokat a budapesti Sándor-palotában, 2023. október 3-án (forrás: MLSZ/Facebook)

Ajánljuk még