Aktuális

Harminchatan lettek milliomosok az ötös lottó sorsolása után

Százezrek szurkoltak a helyszínen, százmilliók követték világszerte a budapesti atlétikai vb eseményeit

Véget ért a budapesti atlétikai világbajnokság, Magyarország történetének eddigi legnagyobb sporteseménye. Az elmúlt kilenc napban 120 ország több mint négyszázezer szurkolója vett részt a budapesti versenyeken, amelyeket a tévéközvetítéseknek köszönhetően világszerte százmilliók követtek. Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke elégedett volt a világbajnoksággal, és azt mondta: Magyarországot képesnek tartja egy olimpia megrendezésére is, ezért olimpiai pályázatra bátorította Magyarországot.

Az utolsó versenyszám után hangosan szóltak a dobok vasárnap este a Nemzeti Atlétikai Központban. Ez jelezte a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság végét. A fellépőkhöz még a 4×400-as női váltó egyik győztese is csatlakozott.

Ezután a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökének, valamint a világbajnokságot szervező cég vezérigazgatójának vezetésével percekig özönlöttek az atléták, a szervezők, a bírók és az önkéntesek az atlétikai központ közepén lévő füves területre.

„Egyedi, különleges, sokáig emlékezetes világbajnokságot ígértünk a világnak. Egy olyan világbajnokságot, amelyet csak Magyarország, csak Budapest tud megrendezni. Bízom benne, hogy egyetértenek azzal, hogy ez egy egyedi, különleges vb volt, tele-tele élményekkel”

– mondta Németh Balázs.

Kapcsolódó tartalom

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke óriási sikernek nevezte a vb-t. Úgy fogalmazott: egyetlen korábbi világbajnokságon sem volt jobb hangulat, mint Budapesten.

„Egyértelmű volt, hogy Budapest és Magyarország igencsak megszerette és befogadta ezt a világbajnokságot. Senki sem kételkedhet abban, hogy ez ne lenne egy igazi világbajnoki város” – mondta Sebastian Coe, aki Budapestet lenyűgöző házigazdaként jellemezte. A sajtónak pedig arról is beszélt, hogy sok idei újítást fognak alkalmazni a későbbiekben is.

Az atlétikai világbajnokság kilenc napja alatt készült felvételek bejárták az egész világot. Lenyűgöző volt a Nemzeti Atlétikai Központ látványa, a lelátók szinte minden nap zsúfolásig megteltek.

Kapcsolódó tartalom

Világcsúcs, országos- és egyéni rekordok

Emlékezetes és megható pillanatok helyszíne volt kilenc napon át Budapest, és magyar sportsikerekből sem volt hiány.

Halász Bence legeredményesebb magyarként bronzérmet szerzett kalapácsvetésben, Krizsán Xénia hétpróbázó negyedik lett, a 4×400-as női és férfi váltó pedig új hazai csúccsal ért célba.

Több száz újságíró és televíziós stáb is érkezett Budapestre, nekik is köszönhetően világszerte egymilliárdan nézték a közvetítéseket.

Itthon is rengeteg embert érdekeltek a versenyszámok, Halász Bence kalapácsvető döntője például nézettségi rekordot hozott. Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója a Ma reggelben azt mondta: arra törekedtek, hogy az összes magyar sportoló versenyét láthassák a tévénézők.

Kapcsolódó tartalom

„Nemcsak a sport, hanem az összes televíziós csatornát figyelembe véve a két szombaton és a két vasárnapon is az M4 Sport volt a legnézettebb – egész napot tekintve, az összes tévé közül – Magyarországon, amire rendkívül büszkék vagyunk. Ha azt nézzük, hogy közel hárommillió ember nézett bele az atlétikai világbajnokság közvetítéseibe – tehát a tévénézőknek közel 35 százaléka, több mint minden harmadik ember nézett (legalább) egy kicsi atlétikai vébét az M4 Sporton –, akkor látjuk, hogy igenis érdekelte az embereket, igenis leültette az embereket” – mondta az M4 Sport csatornaigazgatója.

Legközelebb 2025-ben lesz atlétikai világbajnokság, amelyet Tokióban szerveznek. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség zászlóját a záróünnepségen Németh Balázs adta át a Japán Atlétikai Szövetség elnökének.

Kiemelt képen: A férfi 4×400 méteres váltófutás döntője a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban, 2023. augusztus 27-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még