Időjárás

Jön a havazás – térképen mutatjuk, mi várható

Stadiontúra – Az atlétikai vb kulisszái között járt a Kossuth Rádió

Az atlétikai világbajnokság kezdete előtti hajrában látogatta meg a Kossuth Rádió A hely című műsorának stábja a Nemzeti Atlétikai Stadiont. Az egyedülálló sportlétesítmény jelentőségéről és építésének történetéről is beszélgettek a világesemény szervezői az adásban.

Kilenc nappal a megnyitó előtt járhatta be a budapesti rendezésű 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság helyszínét a Kossuth Rádió stábja. A minden hétköznap jelentkező A hely című műsor hétfői adásában Németh Balázs vezérigazgató mesélt az előkészületekről.

„Komoly feladat megrendezni a világ harmadik legnagyobb sporteseményét, óriási számokkal dolgozunk. Tízezren felelnek azért, hogy minden megfelelően működjön, a szakmai személyzeten túl rengeteg önkéntesünk is van. Majdnem 2000 sportolót fogadunk, mintegy 200 országból. Több mint 3000 akkreditált újságíró és tévés érkezik, ők dolgoznak azért, hogy csak a tévéközvetítés több mint egymilliárd emberhez eljusson” – mondta a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Nagyné Petrik Éva az atlétikai világbajnokságok történetének első női versenyigazgatója feladatairól mesélt az adásban. A sportesemény lebonyolításért felel, képviseli a versenyzői érdekeket, és felügyeli a sporteszközöket és a versenybírókat is.

„Természetesen a versenybírók többsége magyar. Egyedül a gyaloglásnál kellett nemzetközi versenybíró gárdát felállítanunk. A hazai bíróknak nagyon jó nemzetközi renoméjuk van” – hangsúlyozta a budapesti világesemény versenyigazgatója.

A Nemzeti Atlétikai Stadion Magyarország egyetlen olyan épülete, ahol van egy 400 méteres atlétikai pálya, és egy fix lelátó is elhelyezkedik körülötte. A Magyar Atlétikai Szövetség már hosszú évek óta lobbizott azért, hogy legyen egy otthona a sportágnak, ami a világbajnokságnak köszönhetően valóra vált. A folyamatról Gyulai Márton,az esemény sportszakmai vezérigazgató-helyettese nyilatkozott.

„A stadion Ferenc Marcell Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész tervei alapján készült el. Pályázaton nyerte el az épület tervezését, és egyedülálló módon figyelembe vette a sportszakmai szempontokat. A precizitáson túl a szívét-lelkét beletette a projektbe. Elutazott külföldre, elment versenyekre, megnézett különböző helyszíneket, és ha szükséges volt, mindig mert változtatni” – fogalmazott a szakember.

Kiemelt kép: A férfi 3000 méteres akadályfutás döntője a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 22-én. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Ajánljuk még