Fontos

Sebastian Coe: A budapesti atlétikai vb helyi szervezőbizottsága kiváló munkát végez

Lemondott a kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya

Tíz év után távozik posztjáról Ivkovics Sztojan, a magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) honlapján megjelent beszámoló kiemelte: a szakvezető csütörtökön jelezte az MKOSZ elnökének, Báder Mártonnak, hogy távozik posztjáról.

A nemzeti csapat a lengyelországi Gliwicében szerdán véget ért olimpiai előselejtező tornán vasárnap 83-81-re kikapott a hazaiaktól, majd hétfőn Portugáliával szemben is alulmaradt 86-74-re, végül szerdán 103-78-ra kikapott Bosznia-Hercegovinától is. Így nem jutott tovább a csoportjából és lemarad a párizsi játékokról.

Ivkovics már ezt követően jelezte: új korszaknak kell kezdődnie a válogatott számára.

Velem a válogatott nem tud tovább haladni egy magasabb szintre. Ahogy korábban mondtam, most már az Európa-bajnoki részvétel a minimum, a világbajnoksághoz szerencse is kell, az olimpia viszont nagyon messze van tőlünk. Át kell gondolni mindenkinek a helyzetet. Minden rendben van, de új korszaknak kell kezdődnie, hogy ne az Eb legyen a maximum a magyar kosárlabdának” – emelte ki akkor a kapitány.

A csapattal már az előselejtező előtt közöltem a döntésemet, az elnök úrnak pedig elmondtam, hogy úgy érzem, velem nem tud ennél a szintnél magasabbra lépni ez a csapat, kemény munkával elértünk idáig, de úgy gondolom, most olyan szakembernek kell folytatnia a munkát a válogatott élén, aki mögött az egész kosaras társadalom ott áll. Az átadás-átvétel folyamatáról a továbbiakban is tárgyalunk” – idézte az MKOSZ weboldala Ivkovicsot, akit 2013. február 1-jén neveztek ki.

Kapcsolódó tartalom

Elfogadtuk az érvelését, az indoklását, ezek szerint megyünk majd tovább” – fogalmazott az M4 Sport megkeresésére Báder Márton, az MKOSZ elnöke.

Nagyon szép és nagyon sikeres tíz év volt ez, szinte példátlan, hogy egy edző vagy szövetségi kapitány ilyen hosszú ideig legyen egy válogatott élén, mindenféleképpen hálával tartozunk Ivkovics Sztojannak” – fejtette ki Báder. „Ő ebben a pillanatban azt érezte, ez a lemondás segíti a magyar kosárlabdát, nagy dolog, ha egy ember képes önzetlenül gondolkodni és a kosárlabda érdekében dönteni.

Kitért rá: az új kapitány kiválasztása és keresése el fog indulni, nem akarnak kapkodni vele,

olyan döntést akarnak hozni, amelyben biztosak és mindannyian egyetértenek a szakmai bizottsággal és az elnökséggel. A válogatott következő megméretése a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozata lesz, amelyet Izlandon kezd meg február 22-én.

Kiemelt képen: Ivkovics Sztojan, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a férfi kosárlabda Európa-bajnokság Franciaország-Magyarország mérkőzésén a kölni Lanxess Arénában, 2022. szeptember 4-én. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ajánljuk még