Baleset

Kigyulladt egy lakóház, egy ember életét vesztette

Úszó szövetségi kapitány: Kós Hubert KO-val nyert 200 háton, és a riválisok számára rossz hír, hogy az idő neki dolgozik

Sós Csaba, a magyar úszók szövetségi kapitánya szerint átlagosnak mondható szereplést produkált a magyar válogatott a vasárnap befejeződött fukuokai vizes világbajnokságon. Kiemelte ugyanakkor a 200 méteres hátúszásban aranyérmes Kós Hubert remek teljesítményét, aki az utolsó 25 méteren hét tizedmásodpercet adott az amerikai Ryan Murphynek. Sós Csaba szerint „ez az ökölvívás nyelvén KO volt”, ráadásul Kós „nagyságrendekkel fiatalabb, így az idő mindenképpen neki dolgozik”.
Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 15-én. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A szakember a csapat egyetlen érmét szerző, a 200 méter háton győztes Kós Hubert kapcsán azt emelte ki az M1-nek adott interjúban, hogy elsősorban éremesélyben gondolkodtak, az „arany nem volt több, mint emberi vágy”.

Sós úgy vélte, a 20 éves versenyző leginkább annak köszönheti a fejlődését, hogy bekerült egy olyan csapatba, melyben nyolc–tíz hozzá hasonló úszó van.

Kapcsolódó tartalom

Kifejtette, Kós előző edzője, Magyarovits Zoltán az egyik legjobb utánpótlás szakember, így kiváló alapokkal költözött az Egyesült Államokba, ahol fél éve a legendás Michael Phelps edzője, Bob Bowman irányításával készül az Arizona State egyetemen.


A győztes Kós Hubert a férfi 200 méteres hátúszás döntőjében a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 28-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

„Kós hét tizeddel nyert, ez az ökölvívás nyelvén KO volt, ráadásul nagyságrendekkel fiatalabb, így az idő mindenképpen neki dolgozik”

– mondta Sós a 200 méter hát döntőjéről, melyben a magyar aranyérmes a 28 esztendős, négyszeres olimpiai bajnok Ryan Murphyt előzte meg, majd a tavaly még 200 méter vegyesen Európa-bajnok Kós jövőjéről is beszélt.

Az aranyérmes Kós Hubert a férfi 200 méteres hátúszás eredményhirdetése után a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 28-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hiú ábránd, ha valaki azt hiszi, hogy Kós feladta a vegyesúszást, inkább csak szélesedik a repertoárja”.

Kapcsolódó tartalom

A szakvezető kitért a vb-t kihagyó olimpiai, világ- és Európa-bajnok Milák Kristófra is.

Ismét hangsúlyozta, emberileg érthető Milák döntése. Példaként említette, hogy sok nagy sztár „állt fejre”, így a tavaly Budapesten világcsúcsokat úszó román David Popovici ezúttal dobogóra sem állt, míg a hétszeres olimpiai bajnok Caeleb Dressel az amerikai csapatba se tudott bekerülni.

A magyar medencés úszók Kós Hubert 200 méter háton aratott győzelmének köszönhetően egy éremmel zárták a viadalt, így nem szakadt meg a sorozat, továbbra is minden világbajnokságról legalább egy dobogós helyezéssel tértek haza, az aranysorozat pedig 2009 óta tart.

Kiemelt képünk: A győztes Kós Hubert a férfi 200 méteres hátúszás döntőjében a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 28-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még