Aktuális

Spanyolországban a hadsereget is bevetették hóviharba került autósok százainak kimentésére

Csillagtúra, nem száguldás: jön a Zöldszalag, az elektromos hajózás balatoni ünnepe

| Szerző: hirado.hu
Július utolsó hetében, illetve ezen a hétvégén két komoly elektromos hajóversenyt is rendeznek a Balatonon: a Türkiz Regattát, illetve a 13. Zöldszalag Regattát. A szervező Balatonfői Yacht Club (BFYC) Balatonkenese központtal családi programokkal és különleges koncertekkel is készül a hagyományosan remek hangulatú rendezvényre.

Előbb a teljes Balatont körbehajózó Türkiz Regatta kihívást teljesíthetik a vállalkozó kedvű elektromos hajósok: július 24–27. között gyakorlatilag bárki hitelesítheti nyomkövetővel rögzített tókerülését a Balatonfői Yacht Clubban az immár hagyományos Zöldszalag rajtja előtt. A Balaton keleti medencéjében rendezett Zöldszalag startjára pedig július 28-án, péntek délben kerül sor Balatonkenesén, a BFYC kikötőjében.

A csillagtúra jellegű Zöldszalag – a legnépszerűbb, kizárólag elektromos hajók számára kiírt balatoni regatta, amelyet idén 13. alkalommal rendez meg BFYC – egyszerre teszi próbára a csapattagok navigációs képességeit és ügyességét.

A regatta egyúttal jól demonstrálja, hogy milyen kiforrott és megbízható, nagy teljesítményű elektromos rendszerek szolgálják napjainkban a környezettudatos hajózást a Balatonon.

Kapcsolódó tartalom

A Zöldszalag Regatta egyszerre verseny és játékos családi vetélkedő. A verseny úgy zajlik, hogy a kormányos vezeti a hajót, segítői pedig folyamatosan, a GPS-jeleket és a szervezők által kiosztott térképet figyelve, ügyelnek a megfelelő útvonal tartására.

A család vagy a baráti társaság többi tagja pedig közben „kalózok” módjára, távcsővel kémleli az útvonal mentén veszteglő hajókat, a pályajelként kitűzött bójákat keresve.

A 13. Zöldszalag Regatta plakátja (forrás: BFYC)

Játékos és családbarát formátuma mellett a Zöldszalag komoly verseny is, ahol a navigációs ismeretek, a legrövidebb út megtételére való törekvés, az energia gazdaságos beosztása és az éles szem egyaránt fontos tényező a sikerhez. Bár a verseny az elektromos hajtás ünnepe, a széllel sem árt számolni – ezt bizonyítja a kétszeres Kékszalag-győztes RSM kormányosának, Vándor Róbertnek a példája, aki 2020-ban a Zöldszalag elnyeréséért is rajthoz állt, és harmadik lett.

Kapcsolódó tartalom

A július elején megrendezett Kékszalag Nagydíjjal ellentétben – amelyen a győztes Fifty-Fifty rekordidő, alig több mint 5 óra alatt teljesítette a 155 kilométeres távot – az e-hajók kormányosainak célja nem a száguldás.

Az e-hajók csendesen, méltósággal suhannak a vízen, hiszen környezetbarát hajtásláncukat nem a teljesítményre, hanem a hosszú menetidő elérésére optimalizálták.

A péntek délben rajtoló e-hajók jellemzően 7-10 km/órás sebességgel „kocogják le” a Balaton keleti medencéjében, tíz rögzített bója értintésével teljesítendő, mintegy 120 kilométer hosszú pályát, hogy a 18 órás szintidő lejárta előtt célba fussanak a BFYC előtti vízterületen.

A 12. Zöldszalag Regatta résztvevői a BFYC kikötőjében Balatonkenesén, 2022. júliusában (fotó: Török Brigi/BrigiPix/BFYC)

További információkat a versenyről és a programokról a regatta honlapján olvashatnak az érdeklődők.

Kiemelt képen: A 12. Zöldszalag Regattán részt vevő elektromos hajók a BFYC kikötőjében Balatonkenesén, 2022. júliusában (fotó: Török Brigi/BrigiPix/BFYC)

Ajánljuk még