Fontos

Rákot diagnosztizáltak III. Károly királynál

Nem szerzett kvótát a női vízilabda-válogatott a vizes vb-n

A magyar női vízilabda-válogatott 12-9-re kikapott az Európa-bajnok spanyol csapattól a fukuokai olimpiai kvalifikációs világbajnokság hétfői negyeddöntőjében, így ezen a tornán nem szerzett kvótát a párizsi játékokra.

Bíró Attila együttese az 5-8. helyért folytatja szereplését a viadalon, amelyen csak a két döntős jut olimpiai indulási joghoz. A magyarok szerdán a görögökkel találkoznak.

Kapcsolódó tartalom

A tavaly, hazai környezetben világbajnoki ezüstérmes magyar csapat legközelebb a januári Európa-bajnokságon biztosíthatja párizsi szereplését, a kontinensviadalon egy kvótát osztanak ki.

A találkozóra Bíró Attila a 15 fős keretből Dömsödi Dalmát és Faragó Kamillát nem nevezte.

A magyaroknak a mumusukkal kellett szembenézniük, ugyanis a 2012-es, eindhoveni Európa-bajnokság negyeddöntője (11-9) óta egyszer sem tudták legyőzni világverseny egyenes kieséses szakaszában a spanyolokat. Erre tízszer lett volna lehetőségük, a legközelebb tavaly a világliga budapesti döntőjében jártak ehhez, de akkor végül ötméteresekkel nyert a rivális. Legutóbb egy hónappal ezelőtt, a világkupa Long Beach-i szuperdöntőjének bronzmérkőzésén csaptak össze a felek, akkor 18-15-ös spanyol siker született.

A negyeddöntő első góljára több mint két percet kellett várni, a spanyolok szerezték meg a vezetést Judith Forca akciógóljával, a magyarok ötméteresből válaszoltak Keszthelyi Rita révén. Az első magyar előny egy csúnya technikai hibával ért véget – Keszthelyi kezéből csúszott ki a labda egy keresztpassz után -, a megúszó spanyolok pedig azonnal büntettek. A rivális egy villámgyorsan megjátszott figurával értékesítette első fórját, és akár hárommal is megléphetett volna, de Leimeter Dóra egy parádés szereléssel mentett. A túloldalon jött az emberelőny, Garda Krisztina pedig nem hibázott.

Kapcsolódó tartalom

A második negyed elején Vályi Vanda szokás szerint elhozta a ráúszást, de szinte azonnal jött a kontraítélet a játékvezetőktől, a spanyolok pedig kihasználták a lehetőséget. A túloldalon emberelőnyben Parkes Rebecca került helyzetbe, de lövését védte Martina Terre. A spanyolok ezután egymást követően háromszor támadhattak a háromgólos vezetésért – valahogy mindig hozzájuk került a kipattanó – és harmadszorra Forca már be is talált.

A magyarok támadásban görcsössé váltak, de Parkes kiharcolt egy ötméterest, amelyet Keszthelyi „bevágott”. Az ellenfél hosszabb idő után kapott fórt, és pillanatok alatt értékesítette is, míg a túloldalon Garda ugyancsak létszámfölényben volt eredményes. Az ellentámadásnál a magyar gólszerzőt a spanyol centerről kiállították, de hátrányban Gurisatti Gréta szépen blokkolt. Keszthelyiék létszámfölényben támadhattak a félidő előtt, de egy rossz passz miatt nem jutottak lövésig.

Szépen megjátszott spanyol fórral indult a harmadik felvonás – Forca már a negyedik gólját lőtte -, a túloldalon Parkes is kiharcolt egy kiállítást, de Keszthelyi lövését blokkolták. A következő magyar előny megjátszása előtt Bíró Attila időt kért, a figurát pedig nagyon magabiztosan fejezte be Leimeter. A spanyolok nem engedtek a különbségből és akcióból válaszoltak, Gurisatti eladott passzát pedig Forca bosszulta meg egy távoli bombagóllal. Centerből ezúttal Mahieu Geraldine harcolt ki ötméterest, ezúttal Garda volt a sikeres végrehajtó. Hajdú Kata a negyed végén visszaúszás közben buta szabálytalanságot követett el, a spanyolok pedig visszaállították a négygólos különbséget (10-6), de Keszthelyi négy másodperccel a dudaszó előtt távolról válaszolni tudott.

Kapcsolódó tartalom

A záró nyolc perc elején Garda révén ötméteresből zárkózott a magyar csapat, a túloldalon pedig hátrányban a Magyari Alda helyére érkező Neszmély Boglárka hárított. A rivális újabb fórt hibázott el, ráadásul visszaúszás közben emberelőnybe kerültek a magyarok, de két lövés is a kapufán csattant. Elöl ezúttal Keszthelyi harcolt ki fórt, de előbb újra a kapufa mentette meg a spanyolokat, majd a bíró sípja szólt közbe, amikor Szilágyi Dorottya hálóba lőtt. A rivális az ellentámadásból betalált Anni Espar révén, így bő három perccel a vége előtt három gól volt a magyarok hátrányra. A rivális centere újabb fórt harcolt ki, Maica Garcia Godoy pedig gyakorlatilag eldöntötte az összecsapást. A 12-9-es végeredményt Gurisatti gólja állította be.


Eredmény:

női vízilabdatorna, negyeddöntő:

Spanyolország-Magyarország 12-9 (3-2, 3-2, 4-3, 2-2)
gólszerzők: Forca 5, Ruiz, Camus 2-2, Ortiz, Espar, Garcia Godoy 1-1, illetve Garda 4, Keszthelyi 3, Leimeter, Gurisatti 1-1

Magyarország:
Magyari – Szilágyi, Vályi, Gurisatti, Parkes, Rybanska, Keszthelyi – Hajdú, Mahieu, Máté, Garda, Leimeter, Neszmély (kapus)

Ajánljuk még