Aktuális

Szoboszlai Dominik a Liverpoolnál folytatja

Aranyérmes a magyar férfi párbajtőrcsapat az Európa Játékokon

Aranyérmet nyert pénteken a magyar férfi párbajtőrcsapat a krakkói központú Európa Játékokon, melyen a sportági csapatversenyek Európa-bajnoki küzdelmek is egyben.

A Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely, Andrásfi Tibor összeállítású együttes a dánok és a spanyolok legyőzése után az Eb-címvédő olaszokon is túljutott, a döntőben pedig a svájciakkal mérkőzött meg.

A 2019-ben világbajnok, 2021-ben olimpiai ezüstérmes Siklósi Gergely a finálé előtt úgy vélekedett, hogy negyeddöntős és elődöntős sikerükkel lekerült a vállukról a teher, így felszabadultan vívhatnak,

és azt mondta, szeretnék megnyerni az Eb-t, már csak azért is, mert az nagyon sok pontot hozna az olimpiai kvalifikációs összesítésbe.

Kapcsolódó tartalom

A svájciak elleni utolsó mérkőzésükön az első három asszóban két 3–2-vel és egy 2–3-mal egytusos előnyt harcoltak ki (8–7), majd Koch 3–1-re verte Alaxis Bayard-t. Siklósi 2–3-at vívott Hadrien Favre-ral, a második kört pedig Nagy 5–3-mal zárta le Max Heinzerrel szemben (18-14).

A döntő – a várakozásnak megfelelően – nagy taktikai csatát hozott, minden tusnak jelentősége volt, vagy lehetett.

A zárószakasz Koch és Favre párharcával kezdődött, ebben előbb a svájci közelebb jött, aztán Koch is tudott tust adni, a 2–3-as eredménnyel Nagy és Bayard asszója 20–17-ről indult. Aztán csakhamar meg is állt, mert – amint azt Csampa Zsolt a hazai szövetség elnöke az MTI-nek elmondta – a svájciaknál nem szerepelhetett volna Alexis Bayard, akit a hivatalos versenyorvos az elődöntőben sérülés miatt visszaléptetett. Emiatt a franciák óvtak, de a mérkőzés mintegy közel húszperces állás után mégis folytatódott.

Bayard 4–3-ra nyerte a furcsa asszót, így Siklósi és Heinzer döntő meccse 23-21-nél kezdődött.

A háromszoros Eb-aranyérmes, rutinos svájci egyenlített, de 25–25 után Siklósi – aki már nem először mutatott be hasonló bravúrt – a rendkívül nehéz helyzetben a hátralévő fél percben háromszor is megszúrta ellenfelét.

A harmadik után letépte fejéről a maszkját, és üvöltve ünnepelt, mert tudta, hogy megvan a meccs. A svájci adott még egy tust, de ennek már nem volt jelentősége.

Kapcsolódó tartalom

A lelátóról zúgott a „szép volt, fiúk, szép volt, fiúk!”, miközben a csapat tagjai a páston összeölelkezve ugráltak.

Ezt megelőzően, legutóbb 2010-ban, Lipcsében győzött Eb-n a magyar párbajtőrcsapat, akkor a Boczkó Gábor, Imre Géza, Somfai Péter, Pádár Tamás összeállítású együttes lett első.

A férfi párbajtőrözők a magyar EJ-küldöttség 24. érmét, a hetedik aranyat nyerték.

A vívás csapatversenyei Európa-bajnoki érmekért, helyezésekért is zajlottak, illetve az olimpiai kvalifikációs sorozatba is beleszámítanak az eredmények.


Eredmények (24 csapat):

döntő: Magyarország–Svájc 28–26

a 16 között:

  • Magyarország-Dánia 45–32

negyeddöntő:

  • Franciaország-Csehország 45–26
  • Svájc-Lengyelország 28–23
  • Magyarország-Spanyolország 37–32
  • Olaszország-Ukrajna 43–28

elődöntő:

  • Magyarország-Olaszország 45–35
  • Svájc-Franciaország 45–43

a 3. helyért:

  • Olaszország-Franciaország 39–37

A végeredmény:

1. Magyarország (Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely, Andrásfi Tibor)

2. Svájc (Alexis Bayard, Theo Brochard, Hadrien Favre, Max Heinzer)

3. Olaszország (Gabriele Cimini, Davide Di Veroli, Andrea Santarelli, Federico Vismara)

Ajánljuk még