Aktuális

Hömpölygött a víz a Könyves Kálmán körúti aluljáróban, leállt a villamosforgalom

A West Ham a Konferencia-liga bajnoka, 58 év után nyertek újra európai trófeát az angolok

A West Ham United nyerte a második alkalommal kiírt labdarúgó Konferencia-ligát, miután a prágai döntőben 2–1-re legyőzte a Fiorentinát szerda este.

A londoniak az algériai Mohamed Szaid Benrahma 11-esével kerültek előnybe a 62. percben, de nem sokkal később az olasz rivális Giacomo Bonaventura pontos lövésével egyenlített. A találkozót eldöntő találatot Jarrod Bowen szerezte a rendes játékidő utolsó percében.

Bedobás után az 59. percben Biraghi kézzel ütötte el a labdát Bowen elől. A játékvezető percekkel később a videobíró segítségével ítélt tizenegyest, melyet Benrahma a bal felső sarokba lőtt (1–0).

Bár a West Ham United már az első percben lövéssel kísérletezett, összességében mégis a Fiorentina volt veszélyesebb az első félidőben.

A firenzei csapat többet birtokolta a labdát, ígéretesebb akciókat vezetett, több kapura lövéssel próbálkozott, azonban egyszer sem találta el az angol rivális kapuját, így nem tudott előnybe kerülni. A legnagyobb helyzetet Milenkovic hagyta ki, aki öt méterről a keresztléc fölé fejelt.

Nem sokkal az első félóra után néhány percre félbeszakadt a játék, mert az angol szurkolók műanyag sörös poharakkal és egyéb tárgyakkal dobálták az olasz játékosokat, akik közül Biraghinak fel is szakadt a fejbőre, így őt ápolni kellett. A szünet előtti utolsó percben majdnem előnybe került a Fiorentina, de a Kouame fejese után a kapufáról kipattanó labdát Jovic hiába fejelte a kapuba, les miatt nem adták meg a találatot.

Luka Jovic, a Fiorentina játékosa (k) egy les miatt később érvénytelenített gólt szerez a labdarúgó Konferencia-liga döntőjének Fiorentina-West Ham United mérkőzésén a prágai Eden Arénában 2023. június 7-én. (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

A folytatásban is többet volt a labda a lila-fehéreknél, azonban ekkor kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán, nem bírtak egymással a felek. A gólhoz egy kezezés miatt megítélt tizenegyes kellett, de az angolok nem örülhettek sokáig, mert ellenfelük öt perccel később egyenlített.

A 67. percben egy előre ívelt labdát González fejelt vissza Bonaventurának, aki egy igazítás után 11 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (1–1).

A 90. percben Paqueta ugratta ki Bowent, aki rávezette a labdát a kapusra, majd mellette a kapu bal oldalába helyezett (2–1).

A gólváltástól megélénkült a mérkőzés, azonban a helyzetek mindkét oldalon kimaradtak. A hajrában a West Ham tűnt frissebbnek és veszélyesebbnek, játékosai erőfeszítését pedig siker koronázta, így a Fiorentinának csupán a hosszabbítás nyolc perce állt rendelkezésére, hogy ismét egyenlítsen, de ezalatt nem tudott komoly helyzetet kidolgozni, azaz az angol gárda ünnepelhetett a lefújást követően.

A West Ham United, amely sikerével a következő idényben az Európa-ligában indulhat, legutóbb 58 éve diadalmaskodott nagy kontinentális versenysorozatban.

A West Ham 1965-ben elhódította a KEK trófeáját, ám azóta a döntőig ugyan eljutott, de 1976-ban alulmaradt a belga Anderlechttel szemben (szintén a KEK-ben).

A győztes angol csapat keretének a kapus Hegyi Krisztián is tagja volt, de nem nevezték a találkozóra. A West Hamet erősítő olasz Emerson Palmieri lett az első olyan labdarúgó, aki az európai szövetség (UEFA) égisze alá tartozó összes versenysorozatban diadalmaskodott, azaz a Konferencia-liga mellett megnyerte a Bajnokok Ligáját (2021), a Európa-ligát (2019), az európai Szuperkupát (2021), valamint az Európa-bajnokságot (2021) is.

Konferencia-liga döntő – Prága, Eden Stadion

West Ham United (angol) – Fiorentina (olasz) 2–1 (0–0)

Eden Aréna, 17 363 néző, v.: Carlos del Cerro Grande (spanyol)

gólszerzők: Benrahma (62., tizenegyesből), Bowen (90.), illetve Bonaventura (67.)

sárga lap: Benrahma (31.), Aguerd (53.), Bowen (97.), illetve Mandragora (66.), Milenkovic (75.), Amrabat (85.)

West Ham United: Areola – Coufal, Zouma (Kehrer, 61.), Aguerd, Emerson – Soucek, Paqueta, Rice – Bowen, Antonio (Ogbonna, 94.), Benrahma (Fornals, 76.)

Fiorentina: Terracciano – Dodo, Milenkovic, Ranieri (Igor, 84.), Biraghi – Amrabat, Bonaventura, Mandragora (Barak, 93.) – González, Jovic (Cabral, a szünetben), Kouame (Saponara, 62.)

Kiemelt képen: Nikola Milenkovic, a Fiorentina (hátul) és Michail Antonio, a West Ham United játékosa a labdarúgó Konferencia-liga döntőjének Fiorentina-West Ham United mérkőzésén a prágai Eden Arénában, 2023. június 7-én. (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

Ajánljuk még