Időjárás

Van, ahol már szakad a hó, visszatért a tél – térképen mutatjuk, mi várható

Mourinho: Holtan távozunk Budapestről – alaposan beszólt a bírónak a portugál edző

José Mourinho, az AS Roma labdarúgócsapatának vezetőedzője élesen kritizálta a játékvezető ténykedését az Európa-liga Puskás Arénában rendezett szerdai döntője után, melyet csapata 1-1-es döntetlen után 11-esekkel vesztett el a Sevillával szemben.  José Luis Mendilibar a spanyolok vezetőedzője ki akarja élvezni a sikert.

Kapcsolódó tartalom

Azt már megszoktuk, hogy hatalmas a játékvezetők befolyása a meccseinken, de egy európai kupadöntőben erre nem számítottam” – fogalmazott igencsak kritikusan a portugál tréner a mérkőzést követő sajtótájékoztatón többek között arra utalva, hogy egy kezezésnél nem ítéltek 11-est a rómaiak javára, de aztán további eseteket is említett.

Elég Ibanez szájára nézni, és mindent érteni. Az őt lekönyöklő Lamela tizenegyest rúghatott, pedig ki kellett volna állítani. Amikor Pellegrini elesett, sárga lapot kapott, amikor Ocampos szimulált, nem kapott sárga lapot”.

Kapcsolódó tartalom

A pályafutása hatodik európai kupadöntőjén először veszítő szakember elárulta, hogy a meccs után azt mondta játékosainak, ezúttal sem megy haza kevésbé büszkén, mint az előző öt megnyert fináléja után, mert a tanítványai mindent megtettek.

Kapcsolódó tartalom

Ahogy korábban is mondtam, vagy a kupával távozunk innen vagy holtan. És holtan távozunk. A játékosok hullafáradtak, és én is. Nagyon kemény döntő volt, amelyen szerintem 150 percet játszottunk” – mondta megtörten Mourinho, aki korábban a Portóval diadalmaskodott az UEFA Kupában és a Bajnokok Ligájában, majd az Internazionaléval újra a BL-ben, aztán a Manchester Uniteddel az Európa-ligában, tavaly pedig a Romával a Konferencia-ligában, a hatodik diadalával pedig megelőzhette volna Giovanni Trapattonit.

Mourinho a jövőjével kapcsolatban nem árult el semmit. Mint mondta, hétfőig lesz Rómában, mert vasárnap még játszaniuk kell a Speziával, de nem ülhet majd le a kispadra, utána viszont pihenésre van szüksége, mert fizikálisan és pszichésen is nagyon kimerült.

Kapcsolódó tartalom

A hatvanéves vezetőedző egyébiránt az ezüstérmét odaajándékozta egy szurkolónak, mondván nem gyűjti az ezüstöket, ezért inkább odaadta.

Az AS Roma az 1961-es Vásárvárosok Kupájában aratott diadala után 61 évet várt az újabb európai sikerre, amikor tavaly a debütáló Konferencia-ligában ért a csúcsra, a kettő között elvesztette az 1983-as BEK-döntőt és az 1991-es UEFA Kupa-finálét, illetve ezúttal az Európa-ligában maradt alul drámai körülmények között.


Mendilibar élvezni akarja a sikert

Most ki akarjuk élvezni ezt a diadalt, mert sokat dolgoztunk érte és valami nagy dolgot hajtottunk végre. Nem tudom, hogy hosszabbítok-e, de jelenleg nem is érdekel. Ahogy mindig is mondtam, egy kicsit több mint két hónapra érkeztünk. És amiért jöttünk, azt elvégeztük, mert kivezettük a klubot a kieső zónából. Hálásnak kell lennünk a klubnak ezért a lehetőségért, hogy ilyen nagyszerű játékosokkal dolgozhattunk és ezt a diadalt átélhettük” – fogalmazott a mérkőzés után José Luis Mendilibar a Sevilla mestere. A március 21-én kinevezett baszk tréner, aki hozzátette, ha megállapodik a folytatásról a klubbal, az nagyszerű lenne, de ha nem, akkor jó szívvel köszön el és sok barátot hagy majd Sevillában.

Fotó: EPA/ANNA SZILAGYI

Mendilibar kifejtette, azért örül különösen ennek a sikernek, mert nehéz helyzetben voltak, amikor megérkeztek, ennek ellenére sikerült nagyot alkotniuk, ami a klubra is kihatással van, mivel így a következő szezonban ismét a Bajnokok Ligájában indulhat.

Kapcsolódó tartalom

Ezekkel a játékosokkal könnyű volt” – mondta az irányítása alatt az idényben bekövetkező 180 fokos fordulatról Mendilibar. „Nagyszerű játékosok, akik nem voltak jó hangulatban. Az volt az elképzelésünk, hogy ezt megváltoztatjuk. De a mérkőzéseket ők nyerték meg. Adhatok ötleteket, hogyan játszunk, de ők azok, akik végrehajtják”.

A mérkőzésről szólva elismerte, hogy csapata az első félidőben nem játszott jól, és amikor a Roma gólt szerzett, azt gondolta, nehéz lesz egyenlíteni, mert az ellenfél jól védekezik, ráadásul egy kontrából képes lehet a második gólra is.

A második félidőben hamar újra döntetlen lett az állás, ez erőt adott a győzelemhez. Több időt töltöttünk az ellenfél térfelén a mezőnyben, de a hosszabbításban már nagyon szenvedtünk” – értékelt a pályafutása legnagyobb sikerét elérő 62 éves Mendilibar, aki elárulta, nem készültek külön a 11-esekre, mert szerinte teljesen más az edzésen rúgni és 60 ezer szurkoló előtt.

Mendilibar nem kívánt kollégája, José Mourinho játékvezetőkre vonatkozó kritikájával foglalkozni, normálisnak nevezte, hogy mindenki hazabeszél, de azt megjegyezte, szerinte a Roma találatát egy esetleges szabálytalanság előzte meg.

Kapcsolódó tartalom

Biztos voltam abban, hogy a csapattársaim betalálnak, ez volt a legfontosabb. Amikor ezt érzed, akkor felszabadulsz, és máris nyugodtan nézel szembe a büntetőpárbajjal” – mondta a trófea sorsát eldöntő 11-esekről a mérkőzés legjobbjának választott sevillai kapus, Jásszina Bono, aki Kanadában született, de a tavalyi világbajnokságon negyedik marokkói válogatottban játszik.

Érdekesség, hogy az Európa-liga fináléját ugyanúgy az argentin Gonzalo Montiel 11-ese zárta le, mint a világbajnokságét, igaz, itt elsőre hibázott, de mivel a római kapus, Rui Patricio elmozdult a gólvonalról, így másodjára is próbálkozhatott, akkor pedig már betalált.

A Sevilla a második számú európai kupasorozat csúcstartójaként 2006, 2007, 2014, 2015, 2016 és 2020 után a hetedik fináléját nyerte meg Budapesten.

Ajánljuk még