Aktuális

Leszállt a Holdra az első japán holdjáró

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, a keresést befejezték

| Szerző: hirado.hu
A legjobb nepáli hegyi vezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten. Órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába – közölték a hírt a hegymászó közösségi oldalán.

Az eltelt időt, az időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve nincs további esélye annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték.

Jelenleg a keresésben részt vevő serpák biztonságos visszatérése a hazai háttércsapat prioritása – írták.

Az információ birtokában a háttércsapat a helyzetértékelést követően azonnal megkezdte a mentés szervezését, és az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak a hegymászóért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.

A tervek szerint 26-án reggel elindult felfelé a mentésre szervezett háromfős serpacsapat, köztük a téli K2-t elsőként megmászó Gelje serpa, hogy elérjék Suhajda Szilárdot. A neves olasz hegymászó és helikopterpilóta, Simone Moro Katmanduból gépével egyenesen a 2-es táborba vitte őket, majd egy felderítő repülésre indult, hogy átvizsgálja a hegy déli oldalát, kizárva annak esélyét, hogy Szilárd közben lezuhant – közölték a hegymászó közösségi oldalán.

A három serpa 26-án, nepáli idő szerint délelőtt 10:00 órakor indult el a 6400 méteren lévő 2-es táborból. Rendkívül gyorsan, hét óra alatt elérték a 7950 méteren lévő 4-es tábort. Ez az út egy átlagos mászónak két napra elosztva ennek az időnek a háromszorosa. Itt egy negyedik serpa és egy segítő várta őket sátorban. A serpa csatlakozott a keresőkhöz, a segítő feladata a többiek ellátása volt étellel, itallal.

Rövid pihenőt követően, a szél csitulása után, mindössze két órával, nepáli idő szerint 19:15-kor a háromfős csapat elindult a Hillary-lépcső irányába, a negyedik serpa később indult utánuk. Egész éjjel másztak, a Hillary-lépcsőt már hajnalhasadáskor elérték. A megadott helyen azonban nem találták Suhajda Szilárdot, ezért elkezdték szisztematikusan átkutatni a területet. Először felmásztak egészen a csúcsig, majd vissza a Hillary-lépcsőhöz, melynek környékét tüzetesen átvizsgálták, minden lehetséges esésvonalat az úttól jobbra és balra, a nepáli és a tibeti oldalon is, ameddig csak le tudtak ereszkedni a rögzített kötelektől – írták.

Ezután a lépcső alatti, Déli-csúcsig (8750 m) vezető szakaszt és annak belátható környékét vizsgálták át, eredménytelenül. Ekkor a háttércsapattal történt egyeztetést követően közösen úgy döntöttek, hogy a keresést berekesztik.

Május 28-án még egy utolsó helikopteres repülést végeztek a hegy 2-es tábor feletti oldalának átkutatására.

Kapcsolódó tartalom

27 év alatt 16 korábbi sikertelen magyar expedíció után Suhajda Szilárdnak reális célja volt pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók támogatása nélkül elérni Földünk legmagasabb pontját. Az Everest palack nélküli megmászása világviszonylatban is kiemelkedő teljesítmény. Az elmúlt 45 évben – mióta Reinhold Messner és Peter Habeler bebizonyították, hogy a feladat lehetséges és túlélhető – olyan kiváló magyar alpinisták próbálták elérni a csúcsot oxigénpalack nélkül, mint Várkonyi László, Klein Dávid vagy a legendás Erőss Zsolt. A statisztikák szerint a sikeres megmászások kevesebb mint 2 százaléka történik oxigénpalack nélkül: még kisebb számot jelent azon mászók szűk csoportja, melyek serpák segítségét sem vettek igénybe – áll a közleményben.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül.

A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyar oxigénpalack és serpák nélkül.

A család kérése, hogy az elkövetkezendő időszakban tartsák tiszteletben magánszférájukat, és az expedícióval kapcsolatos mindennemű információért, interjúigénnyel forduljanak az expedíció sajtósához, Pintér Lászlóhoz.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Suhajda Szilárd hegymászó. A békéscsabai sportember 2023. május 24-én veszítette életét a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest közelében, néhány méterrel a Föld legmagasabb pontjának elérése előtt (Fotó: hirado.hu)

Ajánljuk még