Baleset

Lesodródott az úttestről és felborult egy menetrend szerint közlekedő busz, egy ember életét vesztette

„Messze letért az útról, és rossz állapotban volt” – megszólaltak a serpák Suhajda Szilárd állapotáról

| Szerző: hirado.hu
Az Explorersweb hegymászással foglalkozó szakportál bemutatta annak a mentőcsapatnak a tagjait, akik elindultak Suhajda Szilárd megtalálására a Mount Everesten.

Nagyon erős mentőcsapat indult el a szerdán a Mount Everesten eltűnt Suhajda Szilárd felkutatására – írja az Index az Explorersweb hegymászással foglalkozó szakportál alapján. Hozzáteszik: realisztikusan szinte nulla százalék az esélye annak, hogy élve megtalálják, de csodák már korábban is történtek, halvány reménysugár most is pislákol.

A Suhajda Szilárdért elindult mentőcsapat az egyik legjobb Nepálban az Explorersweb beszámolója szerint.

A helikopter – amely megpróbált minél magasabbra repülni, hogy lokalizálhassa a magyar hegymászót – pilótája Simone Moro, a hegyre pedig elindult Gelje, Mikel – aki nemrégiben hajtott végre egy sikeres mentőakciót a Dhaulagirin – és egy meg nem nevezett serpa. A mentőcsapat mindhárom tagja pótlólagos oxigénnel vágott neki az akciónak.

Kapcsolódó tartalom

A helikopter azt próbálja lokalizálni, hogy Suhajda Szilárd ugyanazon a helyen tartózkodik-e még, ahol legutóbb látták. A beszámolók szerint

a Hillary-lépcsőtől nem messze, egy sziklán feküdt a magyar hegymászó, életjeleket láttak rajta, de nem volt jó állapotban. Agyi ödéma és fagyási sérülések is jelentkezhettek nála.

Suhajda Szilárd itthoni stábja arról számolt be, hogy megtalálták a magyar hegymászót, de nem volt olyan állapotban, hogy segítsenek rajta.

Kapcsolódó tartalom

Az Imagine Nepal ügynökség vezetője, Mingma megerősítette az Explorerswebnek, hogy valóban látták Suhajdát csapata tagjai.

A csapat kettévált, az egyik fele (két kliens négy serpával) csúcstámadást kezdett a reggeli órákban, a másik fele egy 60 éves kínai nővel indult el a csúcs felé, ám a Hillary-lépcsőtől tovább nem jutottak, visszafordultak. Ekkor és ezen a környéken látták Suhajdát.

„Messze letért az útról, és rossz állapotban volt”

– ezt mondták a kínai nővel visszaforduló serpák a nepáli ügynökség vezetőjének Suhajdával kapcsolatban.

Kapcsolódó tartalom

Soha nem volt még ilyen hideg a Mount Everesten

A Mingma által vezetett ügynökséget bízták meg azzal, hogy javítsa meg a köteleket a II-es tábor és a csúcs között. Az Imagine Nepal idén áprilisban három dolgozóját is elveszítette a munkálatok alatt egy tragikus balesetben. Mingma az Explorerswebnek elmondta: ilyen zord időjárással még nem találkozott az Everesten.

Nem ez volt az éve annak, hogy valaki pótlólagos oxigén nélkül megmássza az Everestet. Rendkívül hideg van. El sem tudják képzelni, hány kliensünk és serpa szenvedett fagyási sérüléseket idén, és mentőakcióból is túl sok volt. Sosem tapasztaltam még ilyen hideget az Everesten, ráadásul a szél is erősebb volt, mint amit az előrejelzések mutattak”  – fogalmazott az Imagine Nepal vezetője.

 

Ajánljuk még