Aktuális

Tűz ütött ki a kollégiumban – tizenhárom általános iskolás halt meg

Tudják, hol van Suhajda Szilárd, hajnalban indul a keresőcsapat

| Szerző: hirado.hu
Március végén indult a Kyocera Everest Expedíció 2023, melynek keretében Suhajda Szilárd azt tűzte ki célul, hogy oxigénpalack használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül eléri bolygónk legmagasabb pontját, a 8848 méteres Mount Everest csúcsát. Immár több mint 24 órája azonban megszakadt a GPS-kapcsolat a magyar hegymászóval. A Suhajda Szilárd csúcshódítási kísérletét Magyarországról segítő koordinációs stáb friss információkkal szolgált csütörtök este.
Suhajda Szilárd Suhajda Szilárd magyar hegymászó a Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében a Föld legmagasabb hegycsúcsának, a Mount Everestnek a meghódítására készül 2023 májusában (Fotó: Kyocera Everest Expedíció)

Suhajda Szilárd 2019-ben első magyarként állt bolygónk második legmagasabb pontján, a 8611 méteres K2 csúcsán. Ezzel az eredménnyel, magyar hegymászóként, Szilárd járt az eddigi legmagasabb hegycsúcson oxigénpalack nélkül. 2022 tavaszán szintén „tiszta mászással”, önálló mászóként érte el Földünk negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce csúcsát (8516 m).

„A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban”

– idézik Legindi Tímeát, a hegymászó feleségét és az expedíció kommunikációs munkatársát a Suhajda Szilárd hivatalos Facebook-oldalán, csütörtök este megjelent közleményben.

Kapcsolódó tartalom

Szilárd hosszú távú projektje, a „The Big Five” sorozatként ismert hegymászó feladat: elérni Földünk öt legmagasabb hegycsúcsát, az eddigi stílust követve, „tisztán”, oxigénpalack és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül, környezettudatos sportolóként. A legnehezebbnek tartott K2 és a Lhoce már sikerült.

„Legutóbbi eredményeim fényében úgy érzem, készen állok a legnagyobb feladatra. Egy évtizednyi expedíciós tapasztalattal, megfelelő szakmai tudással és felkészültséggel, biztos háttérrel és különösen, hogy már kétszer is volt szerencsém 8500 méter fölött járni, reális képem van arról, mi vár rám odafent, palack nélküli mászóként. A K2-höz képest az Everest magassága egy újabb dimenziót jelent, de hiszem, jó esélyeim vannak” – mondta korábban a hegymászó.

Suhajda Szilárd 2023. május 20-ról 21-re virradó éjjel indult el csúcsmászó körére. A csúcsmászás napját a legkedvezőbb időjárás-előrejelzés ismeretében május 24-ére tűzte ki.

Kapcsolódó tartalom

A csúcsmászó kör a tervek szerint zajlott. Suhajda május 21-én elérte a 6400 méteren lévő 2-es tábort, majd 22-én a 7200 méteren lévő 3-as táborban éjszakázott. Innen május 23-án kora hajnalban mászott fel a 7950 méteren lévő 4-es táborba, ahol felállította egyszemélyes sátrát, és a késő délutánt hóolvasztással, folyadékpótlással töltötte.

A csúcsra 23-án este, nepáli idő szerint 21:05-kor indult el, tökéletes időjárási körülmények között. Rajta kívül még több tucatnyi, pótlólagos oxigénnel mozgó, serpa hegyivezetők segítségére támaszkodó mászó mozgott a hegyen. A hegymászó GPS nyomkövetője a beállított tízperces intervallumok helyett csak szórványosan küldött jeleket, esetenként akár négy órán át nem érkezett friss pozíció-meghatározás. Műholdas telefonján azonban kétszer is bejelentkezett.

Először nepáli idő szerint 24-én 08:00 órakor, az ún. Balcony tetejéről, 8450 méterről hívta az itthoni háttércsapatot. Lassan, de stabilan haladt. Másodszor a Déli-csúcs lábától, 8630 méterről telefonált, nepáli idő szerint 13:30-kor. Itt elmondta, hogy fizikailag jól van, de a mászás nehéz, és hogy elég késő van. Ugyanakkor határozottan teljesíthetőnek tartotta a csúcs elérését és a 4-es táborba történő biztonságos visszatérést. Hangkapcsolat ezután már nem jött létre a mászóval.

Kapcsolódó tartalom

Négy órával később a nyomkövetője 8720 méterről küldött jelet. Az eltelt időből és a magasságból nem lehetett egyértelmű következtetést levonni Szilárd haladására, irányára vonatkozóan. A legközelebbi jel azonban két órával később, nepáli idő szerint 19:30-kor, még magasabbról, 8795 méterről érkezett. Ez a Hillary-lépcső magassága.

A csúcs innen mindössze 53 méter szintkülönbségre, a mászó addigi mozgása alapján körülbelül másfél órányi mászásra van. Ez volt az utolsó lokáció, a jeladó több pozíciót nem küldött. A műholdas jeladója alapján a legnagyobb elért magassága 8795 méter volt. Azt nem tudjuk, hogy Suhajda elérte-e a csúcsot, de azt egyértelműen kimondhatjuk, hogy ő az a hegymászó, aki „tiszta mászással” eddig a magyarok közül a legmagasabbra jutott a Mount Everesten. Teljesítménye ilyen értelemben egyedülálló.

Kapcsolódó tartalom

Az Everest palack nélküli megmászása világviszonylatban is kiemelkedő teljesítmény. Az elmúlt 45 évben – mióta Reinhold Messner és Peter Habeler bebizonyították, hogy a feladat lehetséges és túlélhető – olyan kiváló magyar alpinisták próbálták elérni a csúcsot oxigénpalack nélkül, mint Várkonyi László, Klein Dávid vagy a legendás Erőss Zsolt. A statisztikák szerint a sikeres megmászások 2 százaléka történik oxigénpalack nélkül: még kisebb számot jelent azon mászók szűk csoportja, akik serpasegítséget sem vettek igénybe.

A háttércsapat még aznap este felvette a kapcsolatot a hegymászó alaptábori logisztikáját biztosító expedíciószervező ügynökséggel, hogy előkészítse a vélhetően fáradt mászó támogatását.

Ezután minden, a hegyen még fent lévő expedíciós ügynökséggel kapcsolatba léptek és megfeszített erővel kezdtek azon dolgozni, hogy Suhajda Szilárdot felkutassák és biztonságban lehozzák. Bíztak abban, hogy Szilárd önerőből le tud ereszkedni a Déli-nyereg 8050 méteres magasságára.

A hazai háttércsapat május 25-én reggel értesült róla, hogy Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

A háttércsapat csütörtökön az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy május 26-án, péntek reggel helikopterrel megkísérelnek felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot.

Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.

„A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban” – mondta Legindi Tímea, a hegymászó felesége.

A csütörtöki (május 25.) események összefoglalója kronológiai sorrendben

13:10 óra

Egy csúcstámadást végrehajtó csapat látta Szilárdot a nagyjából 12 méteres, szinte függőleges falat képző Hillary-lépcsőnél (53 méter szinttel a csúcs alatt). Magashegyi betegség jeleit mutatta, fagyási sérülései volt, de életben volt. A kiépített kötélpályától kicsit odébb, kicsúszva látták, majd lefelé tartva szintén észlelték őt, de a pozíciója az előzőhöz képest kicsit módosult. Ez a pozíció egyébként megegyezik a május 24-én magyar idő szerint 15:45-kor észlelt utolsó GPS-jellel. Beazonosítása a ruhája és a NoO2 (oxigén nélküli hegymászó) matricák alapján megtörtént.

Egy korábbi beszámolónk szerint a 4-es tábor felett egy fura alakra lett figyelmes néhány hegymászó. Mostanra biztosan tudjuk, hogy az említett alak a május 24-én este startoló, 8 serpából és 4 mászóból álló (egyébként Szilárdot is megtaláló) csapat legutolsó segítője volt.

15:30 óra

A közelben tartózkodik a Seven Summits egyik mentőcsapata is, akik jelenleg egy kínai holttestet visznek le magukkal, és valamivel a 4-es tábor alatt járnak. Szilárd fóti csapata most épp azon dolgozik, hogy hagyják hátra a holttestet ott, ahol vannak, és menjenek vissza a magyar sportemberért. Az akciót valamelyest nehezíti a közelgő éjszaka, bár az időjárási körülmények nem rosszak. A mentőcsapatnál egyébként van extra oxigén, de dexametazon (magas magasságú agyi ödéma kezelésére alkalmazott szteroid) nincs. Utóbbi induláskor Szilárdnál viszont volt, kérdés, vajon elhasználta-e korábban.

Pillanatnyilag három forgatókönyv lehetséges:

  • Visszamennek Szilárd pozíciójába, de nem találják ott, azaz ő közben lecsúszott a 2-es tábor irányába, ami végzetes
  • Visszamennek Szilárd pozíciójába, ott is találják, de már nem él
  • Visszamennek Szilárd pozíciójába, ott is találják, és még életben van

Amennyiben Szilárdot sikerül lejuttatni a 2-es táborba, onnan már helikopter szállíthatja a nepáli fővárosba, Katmanduba.

18:20 óra

Mire létrejött a kapcsolat a mentőcsapattal, annak valamennyi tagja már a 3-as tábor alatt tartózkodott, így senki nem vállalta a vélhetően a hosszas éjszakába nyúló visszaindulást.

19:50 óra

Egy újabb lehetőség szerint egy helikopter indul meg a 2-es tábor felé, két serpával a fedélzetén. Amennyiben azt látják, hogy Szilárd továbbra is tartja a korábbi pozícióját a Hillary-lépcsőnél, további két serpa érkezik majd segítségül szintén a 2-es táborból indulva. Ha Szilárd életben van, visszasegítik a 2-es táborba, ahonnan szintén helikopterrel szállítják majd tovább.

Az akció időjárásfüggő, az viszont bizonyos, hogy a felszállással meg kell várni a május 26-a reggelt. Ezzel együtt még maradhat elegendő idő egy sikeres mentéshez, ugyanis egy jó erőben lévő serpa kellő mennyiségű oxigénnel akár 150 méter szintet is képes haladni óránként, így időben elérhetik Szilárd pozícióját.

Kiemelt képen: Suhajda Szilárd hegymászó a Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében a Föld legmagasabb hegycsúcsának, a Mount Everestnek a meghódítására készül 2023 májusában (Fotó: Kyocera Everest Expedíció)

Ajánljuk még