Megrázó

Hajtóvadászat: Ha látja valahol Molnár Pétert, hívja a zsarukat, Újpesten halálos balesetet okozott majd elmenekült

Továbbra sincs hír a magyar hegymászóról – pásztázzák a Mount Everestet a csúcstól lefelé

| Szerző: hirado.hu
Továbbra sem tudni biztosat Suhajda Szilárdról, aki május 24-én, szerdán tervezett oxigénpalack és teherhordók nélkül felérni a Mount Everest 8848 méter magasan fekvő csúcsára, a világ legmagasabb pontjára. Két serpa indult a magyar hegymászó keresésére és segítségére, ők csütörtök reggelre érték el a 7950 méteren fekvő 4-es tábort. Közben egy tizenkét fős csoport Suhajda útvonalán elérte a csúcsot, ők ereszkedés közben pásztázzák a terepet.

Suhajda Szilárd utolsó biztosan ismert pozíciója egy 8795 méteren magyar idő szerint 15:47-kor rögzített GPS-jel. A nepáli alaptábori logisztikai központ közreműködésével két serpa (magyar idő szerint szerda este) elindult a 3-as táborból a 8000 méteres magasságban fekvő 4-es táborba a magyar hegymászó elé, leszögezve, hogy ez nem mentőakció.

Kapcsolódó tartalom

Az m4sport.hu csütörtök reggeli értesülései szerint a két serpa elérte a 4-es tábort, és egyikük megkezdte a helyszín valamennyi felállított sátrának átvizsgálását abban a reményben, hogy valamelyikben rátalál az éppen erőt gyűjtő magyar hegymászóra. Ezt követően még egy ideig fent marad, arra az esetre, ha Suhajda Szilárd a csúcsrégió felől közelítene a 4-es tábor irányába. A másik segítő pedig visszaindult az alaptábor felé, hogy lefelé menet is átpásztázza a környéket.

Úgy tudjuk, helyi idő szerint csütörtök hajnalban egy ettől független, 12 fős csapat (8 serpa és 4 mászó) indult a Mount Everest (Csomolungma) felé ugyanazon az útvonalon, ahol Suhajda Szilárd is nekivágott a csúcstámadásnak.

A Himalája felett 5:15-kor kelt fel a nap (magyar idő szerint 1:45-kor), így egyre javuló fényviszonyok mellett volt esély találkozni a 4-es tábor felől érkező csapat a magyar sportemberrel. Magyar idő szerint reggel 7 óra körül elérték a Mount Everestet, de a csúcstámadás során nem találkoztak Suhajdával. Miután a fényviszonyok már jóval kedvezőbbek, az ereszkedés során nagyobb eséllyel találhatnak rá, amennyiben ebben a régióban tartózkodik. Előzetes becslés alapján a 8 serpából és 4 mászóból társaság magyar idő szerint délelőtt 10 és 11 óra között érheti vissza a 4-es táborba.

Kapcsolódó tartalom

Valamivel éjfél után Pintér László, hegymászó szakújságíró is közölt információkat, ezeket Suhajda Facebook-oldala is megosztotta:

  • A legutóbbi jelzés szerint nepáli idő 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Ez 50 méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet. Jeladója azóta nem küldött több jelet, és ő más módon sem jelentkezett.
  • Több ügynökséggel felvették a kapcsolatot, hogy ki az, akire még esetleg információszerzés vagy akár segítség kapcsán számítani lehet.

Pintér László megjegyzi, önmagában nem feltétlenül kuriózum, hogy hosszú ideje nem érkezett jel Suhajdáról:

A tavalyi Lhoce-mászása alkalmával két napig fogalmunk sem volt, merre jár, mi van vele, a csúcsról sem jelentkezett, miközben ő azt gondolta, hogy itthon premier plánban követjük a haladását a nyomkövető alapján. Abból indulunk ki, hogy attól, hogy mi nem látjuk a nyomkövetője adatait, ő még ereszkedik lefelé szépen lassan a hegyről. Hogy miért nem működik a jeladó, arról nincs információnk és találgatni sem szeretnénk.

Szilárd az általában megszokotthoz képest nagyon későn volt nagyon magasan, és hosszú ideje van úton. Ennek ellenére bízunk benne, hogy legjobb tudása szerint döntött és képességei legjavát nyújtva biztonságban visszatér.

Az m4sport.hu folyamatosan beszámolt és hétről-hétre követte Suhajda Szilárd márciusban indult expedícióját, Út a csúcsra sorozatuk korábbi részeit itt találja.

Kiemelt kép forrása: Facebook/Suhajda Szilárd

Ajánljuk még