Fontos

Zelenszkij szerint Putyin a NATO megtámadását tervezi

Több mint 24 órája nem működik Suhajda Szilárd jeladója – összefoglaljuk, amit eddig tudni lehet a hegymászóról

Továbbra sincs hír Suhajda Szilárdról, a Mount Everest meghódítására indult hegymászóról. Több mint 24 órája nem működik a GPS-adója, a készülék utoljára valahol 8700 és 8795 méteres magasságból küldött jelet szerda délután. Felesége is tegnap beszélt vele utoljára, neki azt mondta: jól van. Suhajda Szilárd keresésére időközben serpák indultak, de egyelőre nem találták meg.

„Van bennem egy boldog izgatottság és mondhatom azt, hogy nagyon várom az indulást. De azt is mondhatom, és azt is kimondom, hogy még jobban várom a visszaérkezést, a földet érést.” – mondta a Mount Everestről egy néhány nappal ezelőtt közzétett videón Suhajda Szilárd. A hegymászó szombat este indult el az alaptáborból a világ legmagasabb hegycsúcsa felé.

A videóban akkor még arról beszélt: készen áll, pontos terve van arról, hogyan zajlik majd a csúcsmászás.

Várhatóan legalább 15 órát fog igénybe venni csak fölfelé, és arra számítok, hogy legalább 24 órát fog összességében igénybe venni az, hogy visszaérjek a négyes táboromba” – fejtette ki.

Kapcsolódó tartalom

A hegymászó minden külső segítség, így oxigénpalack és serpák nélkül indult el a csúcsra. Szerdán délelőtt már a halálzónák nevezett magasságban, 8700 méteren járt. A hegynek ezen a részén extrém hideg van, mínusz 30 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet. Felesége volt az utolsó, akivel Szilárd beszélt. Neki ekkor azt mondta, jól van és biztonságban el tudja érni a célját.

„Azt kérdeztem, hogy meg tudja-e azt csinálni, hogy eléri a csúcsot és – mert későn fogja elérni, ezt már akkor tudtuk – biztonságosan leereszkedik a négyes táborba. És ezt kétszer vagy háromszor, már nem emlékszem, de megerősítette.”

emlékezett Legindi Tímea.

Kapcsolódó tartalom

Suhajda Szilárd GPS-jeladója azonban időközben meghibásodhatott, utoljára szerdán, magyar idő szerint délután négy órakor mutatta azt, hogy a hegymászó nagyon lassan, de halad a csúcs felé, akkor körülbelül 50 méterre lehetett a céltól.

„Azt gondolom, hogy ő felért a csúcsra, ez csak az én megérzésem, de én ebben biztos vagyok, mert különben sokkal hamarabb visszafordult volna” – mondta a felesége.

Azt, hogy mégis mi történt, és hol van, egyelőre senki sem tudja, csupán találgatások vannak. Felesége szerint Szilárd fizikailag felkészülten indult útnak, és mentálisan is készen állt a mászásra.

Pintér László, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség kommunikációs vezetője közösségi oldalán írt arról, hogy korábbi magashegyi expedícióknál is előfordult már, hogy Suhajda Szilárd két napig nem adott hírt magáról, hiszen a GPS akkor is meghibásodott.

Csütörtök délelőtt egy újabb csoport indult el a hegy megmászására, de ők sem találkoztak a magyar sportolóval.

Ezt követően délután több serpa is keresni kezdte Szilárdot, közben olyan hírek is érkeztek, hogy egy másik mászó látott valakit a hegyoldalban. Ezt később egy serpa, vagyis egy teherhordó is megerősítette. Kérdés, hogy Suhajda Szilárdot látták-e, és az is, hogy ez a mászó mozgásban volt-e, vagy sem.

„Egy négyes táborból ereszkedő serpa visszanézve a négyes tábor irányába, tehát a négyes táborból ereszkedett a hármasba, és ahogy visszanézett valószínűleg egy olyan pozícióba kerülhetett, hogy a négyes tábor fölött látott valakit. Ez a két sztori ez egybevág, az információ is és időben is egybevág” – nyilatkozta a Híradónak Legindi Melinda. 

Kapcsolódó tartalom

A Mount Everest, vagy más néven Csomolungma, 8848 méter magas, a legmagasabb hegy a Földön. Eddig nagyjából hétezerszer mászta meg mintegy négyezer ember. Első magyarként Erőss Zsolt érte el a csúcsot 2002. május 25-én.

Oxigénpalack nélkül azonban még egyetlen magyarnak sem sikerült a csúcsra jutnia. Suhajda Szilárd azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megmássza a világ öt legmagasabb hegycsúcsát, oxigénpalack vagy serpák segítsége nélkül.
2019-ben az első magyar hegymászóként jutott fel a K2-re. A mostani expedícióra március végén indult el.

A 40 éves békéscsabai születésű hegymászónak a legutóbbi adatok alapján nagyjából szerda este 9 órakor kellett felérnie Monunt Everest csúcsára. Egyelőre azonban nem tudni, hogy ez sikerült-e neki. Suhajda Szilárdot barátai, hegymászótársai, családtagjai, felesége és kisfia is várja haza.

Kiemelt kép forrása: Faccebook/Suhajda Szilárd

Ajánljuk még