Időjárás

Jön a havazás – térképen mutatjuk, mi várható

Magyar hegymászó élet-halál harca a világ tetején

| Szerző: hirado.hu
A Mount Everest csúcsát oxigénpalack nélkül, „tisztán” megmászni készülő Suhajda Szilárd szerdán, magyar idő szerint 9:40-kor élő műholdas kapcsolatban volt a feleségével. Ez alapján a fizikai és a mentális állapota is rendben volt, azt mondta, hogy képes teljesíteni a kitűzött célt. Viszont immár órák óta nem érkezett GPS-jel, két serpa elindult a 3-as táborból a 8000 méteres magasságban fekvő 4-es tábor irányába Suhajda Szilárd elé.

Suhajda Szilárd utolsó biztosan ismert pozíciója továbbra is a 8795 méteren magyar idő szerint 15:45-kor rögzített GPS jel. Tekintve az idő előrehaladtát, és a szokásostól eltérő csúcstámadási időpontot, a nepáli alaptábori logisztikai központ közreműködésével két serpa elindult a 3-as táborból a 8000 méteres magasságban fekvő 4-es tábor irányába.

A segítők nem mentőakció keretén belül startoltak el, céljuk az, hogy a gyaníthatóan kissé kimerült magyar hegymászó elé menjenek, és a 4-es tábornál meleg folyadékkal lássák el, ezzel is megkönnyítve az alaptáborba való visszatérését.

A 15:45-öst megelőző jelvétel 13:47 perckor történt, amely 8720 méteren került rögzítésre, ebből a két adatból az sejthető, hogy délután még a csúcs irányába tartott a békéscsabai hegymászó.

Jelen pillanatban arra várunk, hogy tényleges adatok érkezzenek, akár Szilárdtól, akár a GPS-jelekből.

Suhajda Szilárd szombat este indult el alaptáborából, hogy elérje a Mount Everest 8848 méter magas csúcsát. A 40 éves békéscsabai születésű hegymászó oxigénpalack és serpák (teherhordók) nélkül, a legtermészetesebb és egyben legnehezebb módon vágott neki a világ legmagasabb pontjaként ismert csúcs meghódításának.

Kapcsolódó tartalom

Magyar hegymászónak korábban még nem sikerült így, „tiszta mászással” felelérni a Mount Everest csúcsára, de ez még világviszonylatban is ritkaságnak számít.

Kapcsolódó tartalom

Suhajda Szilárd március 23-án utazott Nepálba, ahol az alaptábor elérése után három akklimatizációs kört teljesített a hegyen.

A kiemelt képen: Suhajda Szilárd hegymászó a Mount Everesten az egyik akklimatizációs táborban, 2023. április 18-án. (Fotó: Kyocera Everest Expedíció)

Ajánljuk még