Aktuális

Lezuhant egy kisrepülő, mindhárom utas életét vesztette

Most is halljuk Döme lengyeleknek lőtt csodagólját – 60 éves lett Détári Lajos, a magyar foci utolsó világsztárja

| Szerző: hirado.hu
Hatvanegyszeres magyar válogatott, hétszeres világválogatott, egyszeres Európa-válogatott, háromszoros magyar bajnok, német- és görög kupagyőztes. Alig múlt huszonnégy, amikor elvitte volna a Barcelona, játszott egy csapatban Maradonával, akinek még a futballcipőjét is a lábára húzta. Hatvan éves a legendás Détári Lajos, a magyar válogatott eddigi utolsó világbajnoki góljának szerzője, a magyar labdarúgás eddigi utolsó világsztárja.

 

Détári Lajos április 24-én született Budapesten, a mai Havanna-lakótelep helyén állt állami lakótelepen nőtt fel. Gyerekként az Aszfaltútépítő pályájára járt focizni, ahol hamar felfedezték és a  Budapesti Honvéd kötelékébe került. Az élvonalban 18 évesen, a kispesti együttesben mutatkozott be, egy évvel később már állandó csapattag volt.

A Honvédot 1984 és 1986 között úgy vezette sorozatban háromszor bajnoki címre, hogy közben ő maga mindannyiszor gólkirály lett az NB I-ben.

Ray Hougthon ír hátvéd (j) nem tudja megakadályozni Détári Lajost (b2) a kapura lövésben a Magyarország–Írország világbajnoki selejtező mérkőzésen a Népstadionban 1989. március 8-án. (Fotó: Nemzeti Fotótár)

1987-ben külföldre szerződött, a német Bundesligában szereplő Eintracht Frankfurt légiósa lett. Egyetlen ott töltött idényét emlékezetes góllal zárta le, a Német Kupa döntőjében az ő hajrában szerzett szabadrúgásgóljával győzött csapata.

A Frankfurt akkoriban rekordnak számító összegért, 18 millió német márkáért adta el a görög Olimpiakosznak, ezzel ő lett a legdrágább magyar labdarúgó. Görögországban két évet töltött, és bár bajnokságot nem, de nemzeti kupát nyert. Több mint 30 góljának köszönhetően nagy közönségkedvenc lett,

a klub athéni stadionjában a mai napig névre szóló széke van.

Détári Lajos kapura tör Antoniu mellett a Magyarország–Görögország labdarúgó EB-selejtező mérkőzésen a Népstadionban 1987. október 14-én. (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Pályafutását 1990-től Olaszországban folytatta. Két évig Bolognában, egy szezont Anconában, majd egy rövid ferencvárosi kitérőt követően a Genoa csapatában játszott, legnagyobb itáliai sikerét az jelentette, hogy

a Bolognával negyeddöntőbe jutott az UEFA Kupában.

Détári Lajos, a világhírű labdarúgó az egyik Ferrariban. A Duna-Marriott szálló előtt az autósvilág egyik legértékesebb gépkocsijával ismerkedhettek a járókelők 1993-ban. Az Olasz Autótársaság és az Autó Danubia Kft. megkezdte hazánkban a Ferrari kocsik értékesítését. Választékukból állítottak ki néhány példányt (MTI Fotó: Földi Imre)

1994-től a svájci Neuchatel Xamax gárdáját erősítette, s még mindig a bajnokság egyik legjobbja volt, majd az osztrák másodosztályú St. Pölten, 1999-től Magyarországon a BVSC, aztán a Dunakeszi csapatában szerepelt. A már az edzői pályára készülődő klasszis utoljára a szlovák negyedosztályban szereplő Felsőpatony csapatában, 2001-ben lépett pályára.

Détári Lajos belövi a Bologna első gólját 25 méterrõl a Nápoly elleni barátságos mérkőzésen 1990. augusztus 20-án. (Fotó: Nemzeti Fotótár)

A válogatottban is 10-es számú mezben játszó „Dömét” sokan az utolsó magyar világklasszisnak tartották. A címeres mezt 1984 és 1994 között 61 alkalommal öltötte magára és 13 gólt szerzett.

A nemzeti tizeneggyel legnagyobb sikerét 1986-ban érte el, egyik vezére volt az 1986-os – máig utolsó – világbajnoki részvételt kiharcoló együttesnek. A vb-felkészülés során a brazilok felett a Népstadionban aratott 3–0-ás siker alkalmával ő szerezte az első gólt.

A mexikói világbajnokságon aztán a Mezey György szövetségi kapitány irányította alakulat az első mérkőzésen megsemmisítő, 6–0-ás vereséget szenvedett a Szovjetuniótól.

Détári Lajos (k) vezeti a labdát a Szovjetunió–Magyarország mérkőzésen a mexikói labdarúgó VB-n 1986. június 2-án. (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Később ugyan Kanadát megverte, de Franciaországtól 3–0-ra kikapott, így meglepetésre már a csoportkörben búcsúzott. A Kanada elleni mérkőzésen Détári szerezte a második gólt, ezzel ő az eddigi utolsó magyar gólszerző a világbajnokságok történetében.

A világválogatottba hét, az Európa-válogatottba egy alkalommal hívták meg.

Idehaza 1985-ben Az év játékosának választották meg, 1988-ban ő lett a Bundesliga legjobb külföldi játékosa, Görögországban és Svájcban is elnyerte Az év játékosa címet.

A Kispest-Honvéd–Zalaegerszeg bajnoki labdarúgó mérkőzés előtt Détári Lajos, a Kispest vezetőedzője irodájában köszöntötte a 75 éves Puskás Ferencet, az Aranycsapat tagját, a klub egykori játékosát. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Edzői pályáját még aktív játékosként megkezdte, 2000-ben az FC Bihor Oradea csapatához írt alá. Trénerként azonban sokkal kisebb sikerrel szerepelt, tizenkét év alatt 19 csapat kispadján ült, de szerződését sehol nem töltötte ki, legnagyobb eredményének az számít, hogy a Szombathelyi Haladást 2003-ban feljuttatta az élvonalba. A válogatott vezetésében is megfordult, Bozsik Péter segítője volt 2006-ban, de a Máltán elszenvedett, történelmi kudarcnak számító Eb-selejtezőt követően az ő szerződését is felbontották.

Bozsik Péter szövetségi kapitány és Détári Lajos szövetségi edző (b) edzést tart a dunavarsányi edzőtáborban 2006. május 15-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

„Mindenki Döméje” a magyar labdarúgás utolsó nagy klasszisai közé tartozik. Önéletrajza, Détári, az utolsó magyar világsztár cimmel, 2013-ban jelent meg.

Kiemelt kép: Détári Lajos labdarúgó új futballcipőjét mutatja a tatai edzőtáborban 1989-ben, ahol a spanyolországi selejtező mérkőzésre készült a labdarúgó válogatott (MTI Fotó: Németh Ferenc).

Ajánljuk még