Aktuális

Megtörtént, amire lehet, hogy eddig még sosem volt példa

Hoppon maradt a Ferrari, az FIA elutasította Sainz büntetésének felülvizsgálatát

| Szerző: hirado.hu
A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) kedden elutasította a Ferrari Forma–1-es istálló fellebbezését Carlos Sainz büntetése ügyében, amelyet a spanyol versenyző az Ausztrál Nagydíjon kapott azután, hogy összeütközött honfitársával, az Aston Martinnal versenyző Fernando Alonsóval.

Carlos Sainz Jr. öt másodperces időbüntetést kapott, amikor a verseny harmadik – piros zászlós leállást követő – újraindítása után, a harmadik helyért csatázva összekoccant Fernando Alonso Aston Martinjával.

Sainz a büntetése miatt a 12 pontot érő negyedikről a tizenkettedik helyre esett vissza az biztonsági autó mögött feltorlódott mezőnyben.

Az FIA arra hivatkozva utasította el a Ferrari beadványát, hogy a csapat nem tudott „jelentős és releváns új információval” előállni, amely a döntés meghozatalakor – azaz április 2-án Melbourne-ben – nem volt elérhető a versenybírák számára

– számolt be az Autosport.com szakportál kedden.

Frédéric Vasseur, a Ferrari csapatvezetője és Sainz is azt kifogásolta, hogy a melbourne-i versenybírók úgy szabták ki az 5 másodperces büntetést, hogy nem hallgatták meg sem a pilótát, sem a csapat képviselőjét az eset körülményeiről.

Az eset érdekessége, hogy Alonso ütközés során megsérült Aston Martinja (megjavítva) a harmadik új rajtnál ismét ott volt a rajtrácson, noha előzőleg, a piros zászlóval történt leállításkor a spanyol pilóta már nem volt versenyben. Ha viszont Alonso ott lehetett az utolsó újraindításnál azt feltételezve, hogy  a Sainz–Alonso ütközés „nem történt meg”, akkor nehezen magyarázható, hogy miért maradt érvényben a Ferrari pilótájának büntetése.

A maranellói istálló az első három idei futamon mindössze 26 pontot szerzett, ezzel negyedik a konstruktőrök vb-pontversenyében.

A Forma–1-es világbajnokság a jövő hétvégén Bakuban folytatódik az Azeri Nagydíjjal, a versenyt az M4 Sport élőben közvetíti.

Ajánljuk még