Legfrissebb

Kettős győzelemmel jutott ki a vb-re a magyar női kézilabda-válogatott

Kettős győzelemmel jutott ki a vb-re a magyar női kézilabda-válogatott

A magyar női kézilabda-válogatott kettős győzelemmel jutott ki az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, mivel 34-28-ra legyőzte Izlandot a selejtező szerdai visszavágóján, Érden.

A magyarok 25-21-re nyerték meg a párharc első mérkőzését, szombaton Hafnarfjördurban.

Eredmény, selejtező, visszavágó:

Magyarország-Izland 34-28 (17-14)

lövések/gólok: 54/34, illetve 43/28

gólok hétméteresből: 5/4, illetve 5/4

kiállítások: 12, illetve 8 perc

Továbbjutott: Magyarország, kettős győzelemmel, 59-49-es összesítéssel

Magyarország:

Bíró – Schatzl 3, Kuczora 6, Füzi-Tóvizi 2, Vámos 8, Klujber 7, Győri-Lukács 3, cserék: Bordás, Kukely 1, Töpfner, Pásztor, Debreczeni-Klivinyi 3, Janurik, Márton, Juhász 1

A magyar keretből ezúttal Szikora Melinda, Papp Nikolett és Korsós Dorina maradt ki.

Remek első négy percet produkáltak a hazaiak,

akik jó védekezéssel, labdaszerzésekkel és gyors gólokkal 4-1-re elléptek. Felállt védőfallal szemben is hatékonyak voltak a magyarok, így tovább növelték a különbséget. A szombati meccs utolsó negyedében az izlandiaknak volt egy 7-1-es sorozatuk, erről Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány elmondta: leginkább az ő hibája, mert többet kellett volna cserélnie.

Ezúttal már az első félidőben a legtöbb poszton változtatott az olajozottan működő játék ellenére, ez egy ideig hibákat eredményezett, a vendégek pedig a jobbátlövő Thea Imani Sturludóttir találataival jól tartották magukat.

A folytatásban Klujber Katrin vezérletével 5-0-s sorozatot produkáltak és 17-9-re elhúztak a magyarok,

de erre még a szünet előtt egy 5-0-s szériával válaszolt Izland, ráadásul a keret egyetlen jobbátlövője, Klujber piros lapot kapott, mert büntetőből fejbe lőtte az ellenfél kapusát (17-14).

A házigazdák rossz időszaka a második félidőben is folytatódott, Golovinnak időt kellett kérnie, mert az északi szigetország csapata – a magyar hibákat kihasználva– felzárkózott egy gólra (20-19).

A 47. percben megint csak egy volt közte, mert nem változott a játék képe, a vendégek nagyon küzdöttek, a jobbátlövő nélkül nehéz helyzetben lévő hazaiak sokat hibáztak. A hajrában Vámos Petra és Debreczeni-Klivinyi Kinga góljaival megint nőtt az előny, így végül a győzelem nem forgott veszélyben.

Bíró Blanka hat, Janurik Kinga két védéssel, a túloldalon Thea Imani Sturludóttir nyolc góllal zárt.

A két válogatott nyolcadik egymás elleni mérkőzésén nyolcadszor született magyar siker.

A november 30. és december 17. között sorra kerülő torna lesz a sportág 26. női világbajnoksága, és a 24., amelyen a magyarok is részt vesznek. A mérkőzéseket Herningben, Koldingban, Oslóban, Trondheimben, Malmőben és Göteborgban rendezik. A világbajnok kijut a jövő nyári párizsi olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig selejtezőt játszhatnak.

Kiemelt képünk: A magyar válogatott játékosai a Magyarország – Izland női kézilabda világbajnoki selejtező visszavágó mérkőzésen az Érd Aránában 2023. április 12-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ajánljuk még