Aktuális

Hollik István: A háborúpártiak megint közelebb tolták Európát a háborúhoz

Megbüntették a háromszoros F1-es világbajnokot, aki vitatja, hogy rasszista jelzővel illette Hamiltont

Rasszistának és homofóbnak minősített kijelentései miatt, erkölcsi károkozásért ötmillió reálos (körülbelül 340 millió forintos) bírság megfizetésére kötelezték Brazíliában Nelson Piquet-t, a háromszoros Forma–1-es világbajnokot. Piquet mindvégig tagadta a bűnösségét, azt állítva, hogy az általa Lewis Hamiltonra használt „negrinho” kifejezés teljesen szokványos a Brazíliában beszélt portugál nyelvben, és az ott nem sértő.

Piquet egy brazil F1-es podcastnek adott 2021-es interjúban „kis négernek” (negrinho) nevezte Lewis Hamiltont, a Mercedes hétszeres világbajnokát. A háromszoros világbajnok – aki egyúttal az első két, 1986-ban és 1987-ben rendezett Magyar Nagydíj győztese is – akkor használta a kifogásolt kifejezést, amikor Hamilton és Max Verstappen karambolját értékelte a 2021-es Brit Nagydíjon.

Az immár 70 éves Piquet – aki 1981-ben, 1983-ban és 1987-ben bizonyult a legjobbnak az autósport elitkategóriájában – később bocsánatot kért Hamiltontól, és azt mondta: rosszul fordították le a szavait.

Az egykori Williams-, Lotus- és Benetton-versenyző egyik lánya, Kelly egyébként évek óta a kétszeres világbajnok holland Max Verstappen barátnője.

Tavaly nyáron egy másik felvétel is nyilvánosságra került, amelyben Piquet – a 2016-os világbajnokságról beszélve – rasszista kijelentésekkel illette Hamiltont, aki az F1 mezőnyének egyetlen színes bőrű pilótája, és tavaly nyáron tiszteletbeli brazil állampolgárságot kapott.

Piquet-t négy nemzetközi emberi jogi szervezet (NGO) perelte be erkölcsi károkozásért, amelyek azt szerették volna elérni, hogy kétszer akkora, vagyis tízmillió reálos bírságot kelljen fizetnie.

A kiemelt képen: Nelson Piquet, háromszoros világbajnok brazil Forma–1-es pilóta az M4 Sport stúdiójában. (Fotó: MTI/Marjai János)

Ajánljuk még