Fontos

Orbán Viktor az uniós csúcsról: Nemet mondunk a migrációra, a genderre és a háborúra!

Sallai büntetőt hibázott, de Ádám Martin góljával legyőzte Észtországot a magyar válogatott Rossi kapitány jubuileumi meccsén

| Szerző: hirado.hu
A magyar labdarúgó-válogatott 1–0-ra legyőzte Észtország csapatát a Puskás Arénában a csütörtöki barátságos mérkőzésen, amely Marco Rossi szövetségi kapitány ötvenedik találkozója volt. A magyar nemzeti tizenegyet Ádám Martin fejesgólja juttatta vezetéshez a 41. percben, a Dél-Koreában légióskodó csatár ezzel az első válogatottbeli gólját szerezte.

Kapcsolódó tartalom

Akár 3–0-ra is nyerhetett volna a magyar válogatott, de az 1–0-s győzelem is siker, szép ajándék Marco Rossinak az 50. meccsére a nemzeti tizenegy élén.

90+3. perc: Walter Altmann játékvezető lefújja a mérkőzést!

90+2. perc: Kerkez korát meghazudtolóan rutinosan húzza az időt.

90. perc: Nyomnak az észtek a mérkőzés végén, beszorult a magyar válogatott a tizenhatoson belülre. A játékvezető 3 percet fog hosszabbítani.

88. perc: Kerkez Milos ápolásra szorul, a bal lábát fájlalja. Körülbelül 25 perccel ezelőtt rosszul esett, most rosszul lépett.

86. perc: Kleinheisler távoli lövését Paskotsi szögletre tolja. Gazdag lőtte a szögletet, de hárítja az észt védelem.

84. perc: Cserélnek az észtek is: Sten Reinkort jön be, Pikk megy le.

84. perc: Botka Endre érkezik a pazar (de les miatt érvénytelenített) gólt szerző Bolla helyére.

81. perc: Megvan az első észt sárga lap is: Georgi Tunjov kapja Németh felrúgásáért.

Willi Orbánt ápolni kell közben, aki Szalaival szaladt össze, miközben mindketten vetődtek Kuusk lövéséért.

80. perc: Tunjov beadását Orbán kifejeli, majd Kuusk lő jobbal 17 mérerről – lövését Szalai blokkolja.

78. perc: Gazdag jobb oldalról beívelt szögletét Willi Orbán középről másfél méterrel fejeli a kapu fölé

76. perc: Németh András váltja a büntetőt hibázó Sallait, aki – tegyük hozzá – egészen eddig a magyar válogatott egyik legjobb játékosa volt. Szoboszlait pedig az újonc Csoboth Kevin váltja. Isten hozott a válogatottban, Kevin!

71. perc: Sallai Roland erősen, de laposan középre, kissé jobbra lőtt büntetőjét kivédi Hein, az észt kapus! Marad az 1–0.

70. perc: Az osztrák játékvezető megadta a büntetőt Kerkez elsodrásáért!

69. perc: Kerkez a kapura tör, de Baranov utoléri és szereli. Kerkez nagyon rosszul ért földet, a bal bokáját kell ápolni. Nem volt ez véletlenül tizenegyes?!

66. perc: Nagy védés! Szoboszlai középről, 17 méteről, jobb lábbal a jobb alsóba lőne, de az észt kapus vetődve véd.

65. perc: cserélnek az észtek is, Georgi Tunjov jön be, a veterán Vassiljev megy le.

A mérkőzés utolsó fél órájába lépve Marco Rossi szövetségi kapitányt élteti a 41 ezres magyar közönség. Köszönjük, Mester! 

64. perc: Az észtek szöglete után Käit jobb lábbal lő a jobb alsó sarok mellé, 22 mintegy méterről.

60. perc: A magyar gól előtt a kapu felé bődületes nagyot lövő Kalmárt Kleinheisler László váltja.

60. perc: Rossi mester lehozza a magyar gól szerzőjét, Ádám Martint, a helyére Gazdag Dániel érkezik. Sallai Roland lesz az új középcsatárunk.

59. perc: Szoboszlai Dominik kap sárgát Vassiljev felrúgásáért. Ez a mérkőzés első sárga lapja.

58. perc: mintegy egy percen át „cicázott” a labdával – és az észt védőkkel – a magyar válogatott a tizenhatos körül, de végül visszavezettük a labdát a magyar térfélre.

56. perc: Szoboszlai két beadása is rosszul érkezik be a bal oldalról.

53. perc: Zenkov 16-os előtti lövését Lang blokkolja, Dibusz kivetődik a bal alsó sarokra, épp a berobbanó Sorga elé.

49. perc: Vassiljev beadását elfejeli a magyar védők elől az ötös jobb sarkánál Paskotsi. Dibusz nem éri el a labdát, de a bal alsó elől jobbal a bal sarok mellé lő.

Marco Rossi cserélt a szünetben. Vécsei Bálint helyére Nagy Ádám érkezett, ahogyan azt a Mester megjósolta.

Elkezdődött a második félidő.

Véget ért az első félidő, 1–0-s magyar előny a szünetben.

41. perc: GÓL, ÉS EZÚTTAL MÁR ÉRVÉNYES IS! Szoboszlai szöglete után Kalmár lőtt kapásból jobbal a kapu elé a tizenhatos előteréből, az ötösön helyezkedő Ádám Martin kiváló ütemben tette bele a fejét, vezetünk! Ádám Martinnak az első találata a válogatottban.

Ádám Martin első válogatottbeli gólja még egyszer:

37. perc: GÓL! Vécsei remek ütemben ugratta ki Bollát, aki könyörtelenül bombázott a tehetetlen Hein mellett a kapuba. Az osztrák játékvezető azonban a VAR-vizsgálatot követően les miatt érvénytelenítette a találatot.

25. perc: Veszélyes magyar lehetőség! Szoboszlai csavart egy szabadrúgást a szélről a hosszú sarok felé, Hein kiszedte a léc alól.

15. perc: Az észteké az első kaput eltaláló lövés. Sappinen futott el Shein jó ütemű passzával, aztán az ötös jobb sarkáról lőtt, Dibusz szépen vetődve védte.

12. perc: Kerkez tört előre nagy lendülettel, jó húsz méterről tüzelt, de fölé ment, nem is kevéssel.

Az első percek komolyabb helyzetet nem hoztak egyik oldalon sem, a hazai együttesnél van többet a labda, próbálkoznak is a mieink, de az utolsó passzok rendre pontatlanok.

Megkezdődött a találkozó, szokásos piros-fehér-zöld szerelésében a magyar csapat, fehér-fekete-fehérben az észtek.

Első félidő

Már a mérkőzés előtt is felemelő volt a hangulat a stadionban, 41 ezer szurkoló énekelte közösen a Himnuszt. Az erről készült videót ide kattintva nézheti meg.

Kapcsolódó tartalom


Három támadóval a kezdőben rohamoz a magyar csapat

A Koreai Köztársaságban légióskodó Ádám Martin lesz az ék, őt pedig Sallai Roland és Szoboszlai Dominik segíti. A Marco Rossi szövetségi kapitány irányítása alatt megszokott két védekező középpályás helyett viszont csak egy szerepel a kezdőcsapatban Vécsei Bálint személyében. A két szélen Bolla Bendegúz és az AZ Alkmaar fiatal tehetsége, Kerkez Milos kapott bizalmat, a támadókat pedig Kalmár Zsoltnak kell segítenie.

Kapcsolódó tartalom

A védelem összeállításában nincs meglepetés: a Lang Ádám, Willi Orbán, Szalai Attila triónak kell megállítania az ellenfél támadásait a kaput pedig Gulácsi Péter hiányában Dibusz Dénes védi.

A magyar labdarúgó-válogatott kezdőcsapata:
Dibusz – Lang, Orbán, Szalai – Bolla, Kalmár, Vécsei, Kerkez – Szoboszlai, Ádám, Sallai

Az észtek kezdő tizenegye:
Hein – Baranov, Paskotsi, Kuusk – Pikk, Sinyavskiy, Vassiljev, Shein, Ojamaa – Kait – Sappinen


Orbán Viktor már az EU-csúcson vesz részt Brüsszelben, de a miniszterelnök így sem feledkezett meg a válogatottról, egy közös képpel üzent a magyar szövetségi kapitányként az ötvenedik mérkőzésére készülő Marco Rossinak:

A fókusz a bolgárok elleni meccsen van, de Rossi számára ez a találkozó is különleges

„A bolgárok elleni, hétfői Európa-bajnoki selejtezőre készülünk. Bár az még nem lesz sorsdöntő, de szeretnénk jól rajtolni. Éppen ezért az észtek ellen ki akarunk próbálni bizonyos új elképzeléseket a gyakorlatban” – fogalmazott szerdai sajtótájékoztatóján Telkiben az olasz szakember, aki hozzátette, a játékosok hozzáállása és válasza eddig kifejezetten kedvező az új gyakorlatokra és elgondolásokra.
Rossi, akinek vezetésével 23 győzelmet, 10 döntetlent és 16 vereséget számlál a válogatott, azzal indokolta az ellenfél kiválasztását, hogy a balti csapat hasonló játékstílust képvisel, mint Bulgária, ugyanúgy három védővel, öt középpályással és két támadóval áll fel, ezért taktikai szempontból is hasznos lesz a találkozó.

A szövetségi kapitányt büszkeséggel tölti el az ötven meccs a csapat kispadján

Az 58 éves szakember az MTI érdeklődésére a kezdőcsapatról úgy fogalmazott, hogy bár az észtekkel szembeni barátságos meccsen megengedett a kísérletezés, Bulgária ellen már biztosra kell menni. Ennek ellenére csütörtökön lehetőség szerint azzal a kezdővel akar indítani, amely a legközelebb áll a Bulgária ellen tervezetthez. Megjegyezte, megvannak az előre eltervezett cseréi is, mert nem akarja túlterhelni a játékosait.

„Az ötvenedik mérkőzés büszkeséggel tölt el, de a felkészülésen nem változtat, ugyanolyan fontos a győzelem, mint minden más meccsen” – mondta Rossi, aki 50. alkalommal irányítja csütörtökön a válogatottat. Rossi ezzel a kapitányi örökrangsor negyedik helyén áll Baróti Lajos (117), Sebes Gusztáv (69) és Mészöly Kálmán (61) mögött.

Kifejtette, nagy öröm, hogy sikerült olyan környezetet kialakítani, amiben a játékosok otthon érzik magukat: „Kilencven százalékban a srácok hozzáállásának köszönhető, hogy megváltozott a válogatotton belüli hangulat, és ez aztán az eredményekben is tükröződik. Ezt kell megőrizni a jövőben, hogy folytassuk a jó sorozatot.”

Rossi arról is beszélt, hogy a válogatottban nem lehet öt-hat új embert egyszerre a kezdőbe tenni, mert akkor nem működnének az automatizmusok, ráadásul a csapatszellem és a csapatjáték is megsínylené. Úgy vélte, ezt a kockázatot a nemzeti együttes nem vállalhatja jó szívvel, így is olyan alapemberek hiányoznak sérülés miatt, mint Gulácsi Péter, Nagy Zsolt, Schäfer András és Callum Styles, akiket pótolni kell. Mellettük Fiola Attila sem állhat a szakvezetés rendelkezésére, aki ugyan hétfőn megérkezett a telki edzőközpontba, de az orvosi stáb úgy döntött, térdsérülése miatt nem léphet pályára.

Lang: Csak a győzelem lehet a cél, szeretnénk jó játékkal köszönteni a mestert

„Nem is lehet más cél a válogatottban, minthogy nyerjünk, az pedig egy kis plusz lenne, ha az ötvenedik meccsen jó teljesítménnyel tudnánk köszönteni a mestert” – mondta az MTI kérdésére Lang Ádám, aki elmondta, nagyon várta már a válogatott-összetartást, mert minden alkalommal „kivirul”, amikor felül a repülőre.

A ciprusi Omonia védője kifejtette, Rossi vezetésével elindult egy szervezett, jó és tudatos munka, őt pedig büszkeséggel tölti el, hogy ennek részese lehet. Úgy vélte, kilenc évvel első válogatottsága után egyértelműen látszik a fejlődés.

Motiváció nem kell, mindenki szeretné folytatni, amit eddig elértünk” – jelentette ki a 30 éves, 55-szörös válogatott futballista, aki az esélyekkel nem kívánt foglalkozni, de annyit megjegyzett, kiegyenlített az Eb-selejtezős csoport, amelyben lépésről lépésre kell haladnia a válogatottnak, mert nemcsak minden pontért, hanem a meccseken minden egyes labdáért véres küzdelem lesz.

Ajánljuk még