Rendkívüli

Negyven halálos áldozata és több mint száz sebesültje van egy koncertterem elleni támadásnak Moszkva mellett

Bach: A NOB nem lehet döntőbíró globális politikai vitákban

Az olimpia és az azt felügyelő Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem lehet döntőbíró globális politikai vitákban – szögezte le Thomas Bach, a nemzetközi ötkarikás testület elnöke.

A német sportvezető a kijelentésével a NOB azon tervét igyekezett védeni, hogy szándéka szerint engedélyezné orosz és fehérorosz sportolók részvételét a jövő évi párizsi játékokon.

Bach egy esseni fórumon szólalt fel, és úgy fogalmazott, hogy az olimpiának távol kell maradnia a politikától, máskülönben nem tudja betölteni egyesítő erejét. Példaként a ’70-es, ’80-as évek bojkottjait említette.

Kapcsolódó tartalom

„Ha a politika határozza meg, ki indulhat egy versenyen, akkor a sport és a sportolók a politika eszközeivé válnak. Ebben az esetben pedig lehetetlenné válik a sport számára, hogy érvényesítse egyesítő erejét” – fogalmazott Bach, hozzátéve: a NOB-nak politikailag semlegesnek kell maradnia, de nem kell apolitikusnak lennie.

„Nagyon is tisztában vagyunk azzal, hogy a politika irányítja a világot. Tudjuk, hogy döntéseinknek politikai következményei vannak és ezt figyelembe kell vennünk. Ugyanakkor nem szabad azt a hibát elkövetnünk, hogy politikai vitákban döntéshozói pozícióba emeljük magunkat, mert a politikai erők szétzúznak bennünket” – folytatta.

Kapcsolódó tartalom

A NOB tavaly február 28-án – négy nappal az ukrajnai orosz invázió kezdete után – azt javasolta, hogy ne engedjék versenyezni az orosz és fehérorosz sportolókat. Idén január 25-én az általános tilalom helyett új, megengedőbb ajánlást adott ki az ötkarikás testület, már azt indítványozva, hogy a két ország azon sportolói, akik nem vesznek részt aktívan a háború támogatásában, bizonyos feltételek mellett, semleges státuszban, nemzeti szimbólumaik használata nélkül rajthoz állhassanak nemzetközi versenyeken. A javaslat ugyanakkor konkrétan nem szólt a 2024-es párizsi olimpián való részvételük engedélyezéséről.

A döntés után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a párizsi játékok bojkottjával fenyegette meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, több mint harminc ország kormánya pedig közös közleményben szólította fel a NOB-ot, hogy „tisztázza a semlegesség fogalmát”. Ezzel szemben az afrikai országok nemzeti olimpiai bizottságait tömörítő szervezet a támogatásáról biztosította az oroszok és fehéroroszok indulását Párizsban.

Bach szerdai beszéde idején néhány tucat demonstráló, köztük ukrajnai menekültek, tiltakoztak a létesítményen kívül orosz és fehérorosz sportolók párizsi olimpiai részvétele ellen.

Ajánljuk még