Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

Szégyen Nápolyban: sokba kerülhet a németeknek a drukkerek ámokfutása

| Szerző: hirado.hu
Élesen bírálták az olasz és a német kormány miniszterei a frankfurti szurkolók erőszakos viselkedését a szerda esti Napoli elleni Bajnokok Ligája nyolcaddöntő visszavágója előtt. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes egyúttal felszólította a német vezetést a rendbontás során keletkezett károk megtérítésére. Közben a nápolyi rendőrség hivatalos közleményben tudatta, hogy az éjszaka folyamán nyolc embert vett őrizetbe.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, a szerda esti mérkőzés előtt a német Eintracht Frankfurt szimpatizánsai Nápoly belvárosában csaptak össze a helyi rendőrökkel.

A német drukkerek egy rendőrautót is felgyújtottak, járművek üvegeit törték be, pirotechnikai eszközöket használtak, utcai székeket és más tárgyakat dobáltak a kiérkező olasz rendőrökre, erősen veszélyeztetve a járókelőket is.

A nápolyi rendőrség csütörtökön kora délután közölte, hogy a szerda éjszaka nyolc embert vett őrizetbe – öt hazai és három vendégszurkolót.

Kapcsolódó tartalom

Gaetano Manfredi, Nápoly polgármestere közleményben ítélte el a német drukkerek magatartását, amelyet „minden szinten elfogadhatatlannak” nevezett.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes a hivatalos Twitteren-csatornáján közzétett bejegyzésben úgy fogalmazott, hogy „a német szurkolók ártottak a nápolyi rendőröknek, akik ugyanis randalíroztak a városban, nem drukkerek, hanem bűnözők voltak”.

Salvini egyúttal felszólította a német kormányt, hogy térítse meg az okozott kárt, amelyet körülbelül hárommillió euróra (közel 1,2 milliárd forint) becsült.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter elmondása szerint a visszavágón a német szurkolókra vonatkozó jegyeladási tilalom nem volt diszkriminatív cselekedet, ha ők annak érezték, az akkor sem jogosította fel őket a szégyenteljes viselkedésre.

A rendbontás a német kormány tagjait is megrázta, Nancy Faeser német belügyminiszter a hivatalos Twitter-fiókján közzétett bejegyzésben úgy fogalmazott, az „ilyen és ehhez hasonló jelenetek tönkreteszik a sportot, a következményeket pedig vállalni kell”.

Az események mellett a német sajtó sem ment el szó nélkül, a Bild című napilap másnap „Szégyen Nápolyban” címmel közölt tudósítást.

A súlyos negatív visszhangok és a kész tények ellenére Philipp Reschke, az Eintracht Frankfurt szurkolói ügyekért felelős elnökségi tagja egyelőre nem vállalta a felelősséget a német drukkerek magatartásáért.

„A jelenlegi információk szerint a szurkolóink egy nagyobb csoportja a tengerpart mentén vonult rendőri kísérettel a belváros felé, amikor a nápolyiak lerohanták őket. A rendőrségi jármű kigyulladt, de a rendőrök maguk sem tudták megmondani, ki okozta a tüzet. Nekem úgy tűnt, hogy mindkét csoport szándékosan kereste a konfliktust. A rendőrök közéjük álltak, így nem lehet pontosan megmondani, hogy ki támadt rájuk” – közölte Reschke, aki szerint a hivatalos vizsgálat eredményéig egyik tábor sem vádolható közvetlenül.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: Reuters, DW, Bild, Wanted in Rome

A kiemelt képen a szerda esti Napoli-Frankfurt labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntő visszavágója előtt történt szurkolói rendbontás jelenete látható. (Forrás: MTI/EPA/CIRO FUSCO)

Ajánljuk még