Aktuális

Megúszta a börtönt a műtétekért hálapénzt követelő román főorvos

Uszodát neveztek el az edzőzseniről, aki forradalmasította a vízilabdázást

| Szerző: hirado.hu
Edzőként és sportvezetőként érte el legnagyobb sikereit Komjádi Béla, aki a kombinációra épített mozgójátékkal forradalmasította a vízilabdasportot. A legendás mester 131 évvel ezelőtt ezen a napon, március 15-én született Budapesten.

Az 1892. március 15-én született sportember fiatalon az MTK vizes szakosztályánál kezdett el úszni, később vízilabdázni. Az I. világháborúban azonban súlyos comblövés érte, és a testében maradt szilánkok miatt nem folytathatta tovább aktív sportolói pályafutását.

Felépülése után Komjádi Béla edzőként helyezkedett el, és erőnlétfokozási céllal boksz- és tornaórákon való részvételre buzdította játékosait.

Komjádi úszerű látásmódjának köszönhetően a magyar férfi vízilabda-válogatott – Halassy Olivér és Ivády Sándor irányításával – aranyéremmel tért haza az 1932-es Los Angeles-i olimpiáról.

 

Komjádi Béla vízilabdaedző, a magyar vízilabdasport úttörője (Fotó: MTI/reprodukció)

A legfontosabb, ma is megszívelendő tanácsa így hangzott: „Ne vitatkozzál sem a bíróval, sem a társaiddal, sem az ellenfél játékosaival. Mert ha bíróval vitatkozol, az kiállít, ha a társaiddal, az egyenetlenséget okoz, ha pedig az ellenféllel veszekszel, ő gólt dob, amíg te szövegelsz.”

A régi Császár–fürdő mellett 1976-ban felépült fedett uszodát Komjádi Béláról nevezték el, így tisztelegve az egykori edző és szövetségi kapitány előtt.

A létesítményt ma Császár-Komjádi Sportuszodának nevezik.

A Komjádi uszoda 1978-ban (Készítette: Branstetter Sándor)

A magyar vízilabdasport úttörője 1933. március ötödikén, 41. születésnapja előtt pár nappal agyvérzés következtében hunyt el.

Kiemelt képünk: Komjádi Béla vízilabdaedző, a magyar vízilabdasport úttörője (Fotó: MTI/ reprodukció)

Ajánljuk még