Baleset

Egy kamionról leszakadó gumiabroncs okozott óriási balesetet, lezárták az autópályát

Verstappen a triplázásra hajt, de ehhez a Ferrarinak és a Mercedesnek is lesz egy-két szava

A múlt szombaton zárult szahíri tesztelés eredménye és a szakértők véleményei alapján arra van a legnagyobb esély, hogy a címvédő Max Verstappent, a Red Bull holland pilótáját az idén sem tudják letaszítani a trónról a Forma–1-es világbajnoki sorozat 74. szezonjában. Ehhez azonban a Ferrari és a Mercedes versenyzőnek is lesz néhány szava. A 2023-as idény rekordot jelentő 23 versenyből áll majd, és a hétvégén rajtol Bahreinben.

A 25 éves Verstappen tavaly úgy védte meg 2021-es vb-címét, hogy 22-ből tizenöt futamot megnyert, s az elmúlt héten futott bahreini tesztnapok után is úgy tűnik, hogy ebben az esztendőben is ő lesz az első számú esélyese a világbajnoki pontversenynek. Ebben készséges segítője lesz a csapattársa, Sergio Pérez, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a 2021-es idényzáró Abu-Dzabi Nagydíjon abban, hogy Verstappen az utolsó körben meg tudta előzni a brit Lewis Hamiltont.

A Red Bull mexikói versenyzője az elmúlt években egyénileg is élni tudott az osztrák istálló kínálta lehetőséggel, tavaly például a Monacói Nagydíjon, valamint Szingapúrban is nyert.

A Forma–1 szurkolói számára izgalmas versenyeket jelentene, ha Verstappent komolyan meg tudná szorongatni a Ferrari valamelyik pilótája, Charles Leclerc vagy Carlos Sainz, illetve a nyolcadik vb-címére hajtó Hamilton. A 38 éves brit sztárnak viszont a háromnapos szahíri tesztelés nem egészen az elképzelései szerint alakult, az új Mercedes egyelőre önerőből aligha lesz képes versenyt nyerni.

Kapcsolódó tartalom

Szinte biztosnak tűnik, hogy az ismét feketére festett Ezüstnyilak tempóban elmaradnak a Red Bull mögött a hétvégén sorra kerülő Bahreini Nagydíjon. Toto Wolff csapatfőnök, valamint Hamilton és csapattársa George Russell ugyanakkor abban reménykedik, hogy mégis lesz keresnivalójuk.

Hamiltonnal kapcsolatban ennek az idénynek a nagy kérdése az is, hogy szerződést hosszabbít-e a Mercedesnél. A brit versenyző a 17. F1-es szezonját teljesíti ebben az évben – megállapodása szerint 40 millió fontos (16,9 milliárd forint) fizetésért –, és mind ő, mind pedig a Mercedes azt állítja, hogy az újabb szerződés csupán formalitás.

Új csapatfőnökkel és stratégával vág neki a szezonnak a Ferrari

A konstruktőrök között tavaly másodikként zárt Ferrari csapatfőnököt cserélt: Mattia Binottónak távoznia kellett, helyére a korábban az Alfa Romeo Saubert irányító francia Frédéric Vasseurt nevezték ki. A tesztek alapján úgy tűnik, a maranellói gárda jó irányban indult el az idei SF–23 kódjelű versenyautóval, de hogy ez elegendő lesz-e ahhoz, hogy a 23 futamos vb-sorozatban megszorongassák Verstappent, egyelőre kérdéses. A tavaly egyéniben második  Charles Leclerc, valamint csapattársa, Carlos Sainz pozitívan nyilatkozott az új Ferrariról.

A maranellói gárda az előző években hibás stratégiai döntések miatt esett el több győzelemtől. Hogy ennek elejét vegyék, Vasseur egyik első intézkedéseként új stratégiai vezetőt nevezett ki a depófalon dolgozó csapat élére, az indiai-olasz Ravin Jain személyében.

Az Aston Martin lehet a szezon „sötét lova”

 

Kapcsolódó tartalom

A középcsapatok közül úgy tűnik, az Aston Martin fejlődött a legtöbbet 2022-höz képest, a spanyol Fernando Alonso hatalmas tapasztalatot és új lelkesedést vitt a kanadai milliárdos, Lawrence Stroll csapatába. Napokig kérdéses volt viszont, hogy a mezőny korelnöke, a 41 éves Alonso mellett ki vezetheti majd a másik Aston Martin AMR23-ast a bahreini idénynyitón. A csapat végül csütörtökön bejelentette, hogy Lance Stroll múlt héten elvégzett csuklóműtétje sikerült, ezzel elhárult az akadálya annak, hogy a 24 éves kanadai pilóta visszavegye helyét a csapatot a tesztelésen kisegítő brazil Felipe Drugovichtól Bahreinben.

Bajban van a McLaren

Nehéz idény elé néz a McLaren, amelynek idei versenyautója, az MCL60 nem sikerült jól. A múlt heti tesztelésen a kerékagy és a fékek is problémákat okoztak, emiatt a hétszeres világbajnok wokingi alakulat mindössze 312 kört tudott megtenni az MCL60-assal, 142 fordulóval kevesebbet, mint a három nap alatt a legszorgalmasabb Alpha Tauri csapata! A papajaszínű gárda továbbra is az angol Lando Norristól várja majd a csodát, akinek csapattársa az ausztrál újonc Oscar Piastri lesz.

Három újonc, a holland Nyck De Vries (Alpha Tauri), az amerikai Logan Sargeant (Williams), valamint az ausztrál Oscar Piastri (McLaren) mutatkozhat be az idén az F1-be – igaz, De Vries tavaly Monzában egy futamra már beugrott a kórházban ápolt Alex Albon helyére a Williamshez.

Pierre Gasly a Red Bull fiókcsapatától az Alpine-hoz igazolt, s így teljes a francia küldöttség a Renault tulajdonában álló csapatnál, csapattársa ugyanis az első F1-es sikerét 2021-ben a Hungaroringen arató Esteban Ocon lesz.

A versenynaptárban egy új helyszín szerepel, mégpedig a harmadik amerikai állomás, Las Vegas. A mezőny ugyanis előtte még ellátogat a texasi Austinba, május elején pedig az F1-et először tavaly tavaly vendégül látó Miamiba.

A Magyar Nagydíjat az elmúlt években megszokott időponthoz képest egy héttel korábban, július 21–23. között rendezik meg a Hungaroringen,

a szezon vége felé pedig visszatér a programba Katar, amely eddig csak 2021-ben szerepelt a naptárban.

A tavalyi hárommal szemben 2023-ban már hat sprintfutamos hétvégére kerül sor, Azerbajdzsánban, Ausztriában, Belgiumban, Katarban, Austinban és Brazíliában.

A szezonnyitó Bahreini Nagydíj időmérő edzését szombaton 16 órakor, az 57 körös futamot pedig vasárnap 16 órakor rendezik.

A Bahreini Nagydíj valamennyi edzését és a vasárnapi versenyt az M4 Sport élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még