Baleset

Szörnyű balesethez hívták a mentőhelikoptert, több kilométeres a torlódás

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Thomas Bach: A történelem majd megmutatja, hogy ki tesz többet a békéért

Thomas Bach elnök megvédte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntését, amely szerint fontolóra veszi annak a lehetőségét, hogy az orosz és fehérorosz sportolók bizonyos feltételek teljesítése esetén, semleges színekben visszatérhessenek a nemzetközi sportéletbe.

A NOB csaknem három héttel ezelőtt hozzájárult ahhoz, hogy a két ország sportolói részt vehessenek az ázsiai kvalifikációs tornákon.

Továbbá vizsgálja annak a lehetőségét, hogy Oroszország és közvetlen szövetségese, Fehéroroszország sportolói visszatérjenek a nemzetközi porondra, semleges színekben, azaz nem használhatnák zászlajukat, címerüket és himnuszukat. Ennek nyomán – Ukrajna kezdeményezésére – több ország is bojkottal fenyegetőzött a 2024-es párizsi játékokat illetően.

Bach szerint ez a lépés támadás az ötkarikás mozgalom alapjai és az általa képviselt elvek ellen, egyben a sportminiszteri posztot is betöltő Vadim Hutcajthoz írt levelében felszólította Ukrajnát, hogy hagyjon fel a bojkottfenyegetéssel.

„A történelem majd megmutatja, hogy ki tesz többet a békéért. Az, aki nyitott marad és hajlandó kommunikálni, vagy az, aki az elszigetelést és a leválasztást javasolja”

– mondta a NOB-elnök a Franciaországban zajló alepesisí-világbajnokságon, majd hozzátette:

„Próbálunk olyan megoldást találni, amely a sport küldetését szorgalmazza, ez pedig az egységesítés, nem akarunk hozzájárulni még több viszályhoz és a vita további elmérgesedéséhez.”

Litvánia sportminisztere pénteken megerősítette, hogy 35 ország képviselője ült össze megvitatni az orosz és fehérorosz sportolók kitiltásának hivatalos indítványozását a jövő évi ötkarikás játékokról, amelyet az orosz sportminiszter korábban „teljességgel elfogadhatatlannak” nevezett.

Thomas Bach a franciaországi Courchevel Meribelben tartott beszédében visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint a NOB „a történelem rossz oldalára állt”, és kiemelte: együttérez az ukrán sportolókkal, de „nem a kormányok feladata annak eldöntése, hogy ki melyik sportversenyen vehet részt”.

Hangsúlyozta azt is, hogy a NOB teljes mértékben szolidáris Ukrajnával, annak sportolóival, és támogatja, hogy erős ukrán csapat legyen Párizsban a 2024-es olimpiai játékokon.

Kiemelt képünk: MTI/EPA

Ajánljuk még