Időjárás

Életbe lép a hideg idő miatti vörös kód három hazai régióban

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már nem látja szívesen az olimpián Oroszország sportolóit Párizs polgármestere

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere már ellenzi, hogy orosz sportolók induljanak a jövő évi olimpián, ha még akkor is tart az ukrajnai háború.

A városvezető másfél hete még úgy nyilatkozott a L’Equipe sportnapilapnak, hogy egyetlen sportolót sem lehet kizárni a versenyből pusztán az útlevele alapján, ugyanakkor azt támogatja, hogy az orosz delegáció ne orosz zászló alatt lépjen fel.

A France Infónak kedden viszont már úgy fogalmazott, hogy semleges zászló „nem igazán létezik”, a hazájukat elhagyó oroszok ugyanakkor a menekültek csapatában ott lehetnek.

Ez utóbbiak szerinte „nem támogatják Vlagyimir Putyint az agressziójában”, és „menekültként, illetve disszidálóként” versenyeznének.

Orosz sportolók az állami szintű doppingolás miatt nem vehettek részt saját zászlajuk alatt a riói játékok óta, és semleges színekben vonultak be a stadionba a megnyitón.

Kapcsolódó tartalom

„Ezt a változatot nem támogatom, teljesen illetlennek tartom” – hangsúlyozta Hidalgo, hozzátéve:

nem engedik felvonulni egy olyan ország küldöttségét, amely megtámad egy másikat, és nem tesznek úgy, mintha ez a helyzet nem állna fenn.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság január 25-én bejelentette: vizsgálja annak a lehetőségét, hogy bizonyos feltételek teljesítése esetén Oroszország és közvetlen szövetségese, Fehéroroszország sportolói visszatérjenek a nemzetközi porondra, semleges színekben. Az egyik ilyen előfeltétel, hogy a két ország versenyzői nem támogatják aktívan az ukrajnai háborút.

Erre reagálva Vadim Hutcajt ifjúsági és sportminiszter, az Ukrán Olimpiai Bizottság elnöke felvetette, hogy Ukrajna bojkottálhatja a 2024-es játékokat. Korábban Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke is bojkottal fenyegette a NOB-ot.

Ajánljuk még