Fontos

Friss hírek érkeztek műtétje után Károly királyról

Elhunyt a Forma–1 első turbómotoros győztese

| Szerző: Simon István, hirado.hu
Csütörtökön 80 éves korában elhunyt Jean-Pierre Jabouille, a francia pilóta négy szezont versenyzett a Forma–1-ben 1976 és 1981 között. Neve örökre arról marad emlékezetes, hogy ő tudott elsőként futamot nyerni turbómotoros versenyautóval – egy Renault Turbóval – az 1979-es Francia Nagydíjon.
Jean-Pierre Jabouille a Renault RE20 Turbo volánja mögött az 1980-as Osztrák Nagydíjon, amelyet megnyert. (Fotó: Bernard Cahier/Getty Images)

Jabouille a Renault fejlesztőpilótájaként az 1970-es évek elején kezdett versenyezni, és nagy szerepe volt annak a sportprototípusnak a kifejlesztésében, amellyel a francia gyártó 1978-ban – első turbómotoros gyártóként – megnyerte a Le Mans-i 24 órás viadalt.

A Renault ezzel párhuzamosan már a Forma–1 meghódítására készült, és ebben is kulcsszerepet szánt a gyors és főképp megbízható Jabouille-nak.

Jabouille pályafutásának legfényesebb napja 1979. július 1-jén érkezett el, amikor a pole pozícióból indulva rajt-cél győzelmet aratott a Francia Nagydíjon, Dijonban, megszerezve ezzel a Renault Turbó első GP-győzelmét.

Ezt követően még egyszer intette le elsőként a kockás zászló, az 1980-as Osztrák Nagydíjon, Zeltwegben. A szezont azonban nem tudta befejezni: szeptember végén, a Kanadai Nagydíj időmérő edzésén ugyanis súlyos balesetet szenvedett, melyben mindkét bokáját eltörte.

Jabouille ezt követően csapatot váltott, 1981-re elfogadta a szintén francia Ligier ajánlatát.

Sérült lábai azonban nem bírták már a pedálok használatával járó terhelést, és miután öt próbálkozásból három versenyre nem tudta kvalifikálni magát, felhagyott a versenyzéssel.

Később, az 1990-es években a Peugeot Sport igazgatójaként ő egyengette a francia gyártó F1-es bemutatkozását, amelyre 1994-ben a McLaren partnereként került sor.

Jean-Pierre Jabouille-t családja körében, Párizsban érte a halál, a francia kiválóság 80 évet élt.

Ajánljuk még