Fontos

Friss hírek érkeztek műtétje után Károly királyról

Hatalmi harc a Forma–1-ben: elmérgesedett a sportág jövőjéről szóló vita

| Szerző: Simon István, hirado.hu
Nyílt fenyegetőzésbe torkollott, és a Forma–1-es világbajnokság irányításáért folyó hatalmi harcra utal az a vita, amelyet Mohammed ben-Szulajem az FIA elnöke keddi Twitter-bejegyzései váltottak ki. Ben-Szulajem kritizálta a sportág jogtulajdonosát, a Liberty Mediát, amiért az amerikaiak – az FIA megkérdezése nélkül – fontolóra vették a szaúdi államnak a száguldó cirkuszra tett vételi ajánlatát. A Liberty szokatlanul durva hangú levélben vágott vissza, amelyben jogi lépésekkel fenyegette meg az FIA-t, a világ autósportjának irányítóját.

Elmérgesedni látszik a Forma–1-es autós gyorsasági világbajnokság tulajdonosa, a Liberty Media és a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) között kialakult vita. A tét: mely szervezetnek lesz nagyobb beleszólása a jövőben a szabályalkotásba, és a sok milliárd dolláros bevételek kezelésébe, elosztásába.

A vita kedden pattant ki, amikor Mohammed ben-Szulajem, az FIA nemrég megválasztott elnöke a Twitteren megszellőztette, hogy a Szaúdi Királyság 20 milliárd dollárért megvásárolná a Forma–1-es világbajnoki sorozatot. Ben-Szulajem túlzónak nevezte a szaúdiak ajánlatát.

„Minden potenciális vásárlónak azt tanácsoljuk, hogy használja a józan eszét, vegye figyelembe a sportág magasabb érdekeit, és világos, fenntartható tervvel álljon elő – ne csak sok pénzzel”

– írta az FIA elnöke.

A Liberty Media – amely 2017-ben mintegy 4,4 milliárd dollárt fizetett a Forma–1 kereskedelmi jogaiért – válaszul felháborodott levelet küldött az FIA elnökének, amelyet szokatlan módon az amerikai társaság jogi igazgatója írt alá.

Ebben a Liberty úgy fogalmaz, hogy az FIA „elfogadhatatlan módon kíván beavatkozni a jogainkba”. Hozzátették:

„Amennyiben ezek a megjegyzések károsítanák a Liberty Media, mint vállalat értékét, az FIA jogilag felelősségre vonhatóvá válik.”

A Liberty éles hangú levelében rámutat, hogy egy – még az előző tulajdonos, Bernie Ecclestone és az FIA között megkötött – 100 évre szóló kereskedelmi megállapodás értelmében a Liberty „kizárólagos jogot szerzett az FIA Formula–1-es világbajnokság kereskedelmi jogainak hasznosítására”.

„Az FIA ezzel egyértelműen beleegyezett abba, hogy nem avatkozik bele e jogok tulajdonlásába, kezelésébe és/vagy hasznosításába” – nyomatékosították.

Az FIA elnöke nem először tett rossz fát a tűzre

Az FIA 2021 novemberében megválasztott elnöke már korábban is okozott fejfájást a Forma–1, vagyis a Liberty Media vezetőségének. Nyilvánosan kiállt például – szintén a Twitteren – az F1-es rajtrács bővítése, vagyis a Michael Andretti vezette, amerikai székhelyű Andretti Autosport „felvétele” mellett.

Kapcsolódó tartalom

Az F1-es legenda Mario Andretti és fia által irányított versenycsapat rendkívül sikeres az amerikai IndyCar és IMSA bajnokságokban. Az Andretti Autosport a 2026-ra tervezett F1-es beszállását pedig a legnagyobb amerikai autóipari vállalat, a General Motors (és annak Cadillac márkája) támogatásával képzeli.

A száguldó cirkusz mezőnyét jelenleg alkotó tíz istálló többsége azonban nem akarja az Andretti-csapat érkezését.

Ez ugyanis azt jelentené, hogy még egy csapattal kellene osztozkodni a Forma–1-es világbajnoki sorozat által generált, évi több milliárd dolláros bevételen.

A Liberty levelében azt is megjegyezte, hogy felháborodásában az F1 jelenlegi csapatai is támogatják az amerikai jogtulajdonost.

A kiemelt kép illusztráció. A képen: Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője (j) és Lewis Hamilton, a Mercedes angol pilótájának karambolja a Forma–1-es világbajnokság Olasz Nagydíján, Monzában, 2021. szeptember 12-én. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi)

Ajánljuk még