Aktuális

Dobogós a magyar csapat a Bocuse d'Or világdöntőjén

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy éve távozott a gyűrűk ura: Csollány Szilveszterre emlékezünk ritkán látott képekkel

| Szerző: hirado.hu
Napra pontosan egy éve, 2022. január 24-én hunyt el Csollány Szilveszter, a magyar tornasport legendás alakja, világ- és Európa-bajnok, az atlantai olimpia ezüst-, a sydney-i ötkarikás játékok aranyérmese.

 

A soproni születésű Csollány a sportág alapjaival ötévesen, Győrben ismerkedett meg, majd 1986-ban a fővárosba költözött, az Újpesti Dózsa versenyzője lett, három esztendővel később pedig bekerült a felnőttválogatott keretébe.

A korosztályos versenyek érmei után 1990-ben már a nemzetközi felnőtt mezőnyben is dobogóra állhatott, az Európa-bajnokságon harmadikként végzett.

„Nagyon rossz fiú voltam, amolyan fekete bárány, mert mindig elmondtam a véleményemet. Márpedig ha nem jó véleményt mondok az edzőkről vagy a szövetségről, hiába van igazam, akkor sincsen. Rengeteg energiát elpazaroltam ezekre a küzdelmekre, mert másokért is szót emeltem” – jellemezte korabeli önmagát az MTI-nek adott interjúban.

Kapcsolódó tartalom

Ennek következményeként a szakvezetőkkel folytatott vitái után 1993-ban eltiltották, és fegyelmi büntetése miatt nem engedték indulni a vb-n, vagyis kizárták a válogatottból. Pedig ekkor már világbajnoki ezüst- és kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes volt, a barcelonai olimpián pedig a hatodik helyen végzett gyűrűn.

Csollány Szilveszter lólengésgyakorlata az 1995-ös országos férfi és női tornabajnokság szerenkénti döntőjében (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Ekkor az Egyesült Államokba költözött, és előbb St. Louisban, majd Sacramentóban fiatalokat oktatott. Nehéz körülmények között dolgozott, közben pedig egyedül, edző nélkül készült az atlantai ötkarikás játékokra, ahol megváltozott, fegyelmezett emberként ezüstérmet nyert.

„Amerikában döbbentem rá, hogy ezt az egészet magamnak csinálom, és élvezem, hiszen sokkal jobb úgy edzeni, ha az ember nem szenved másokkal. A gondolkodásmódom ugyanaz maradt, annyiban viszont változtam, hogy nem beszéltem vissza” – mesélte.

Hangsúlyozta: működtek azok az edzésmódszerek, amelyeket ő talált ki, és tudta, hogy ezeknek, illetve a hozzáállásának köszönhetően sikeres lesz.

Csollány Szilveszter tornász bemutatja gyűrűgyakorlatát a XXVI. nyári olimpián. A versenyt az olasz Chechi Yuri nyerte, a második helyezett megosztva Csollány Szilveszter és a román Burinca Dan lett (Fotó: MTI/ Földi Imre)

Egy év múlva hazaköltözött, Sydney-ben pedig rendkívül tudatosan, magabiztosan versenyzett, és látványos gyakorlata emlékezetes körülmények között olimpiai aranyérmet ért.

Az ellenfelei produkcióját ekkor már direkt nem nézte, nehogy a látottak befolyásolják, amikor pedig odaállt a gyűrű alá, a komoly elvárások ellenére nyugodt volt, és tudta, hogy győzni fog.

Csollány Szilveszter bemutatja gyűrűgyakorlatát a férfi tornászok szerenkénti döntőjében a sydney-i nyári olimpiai játékokon 2000. szeptember 24-én. Csollány 9850 pontos gyakorlatával olimpiai bajnoki címet nyert (Fotó: MTI)

A világversenyeken csak gyűrűn nyert érmeket, ezért manapság már sokan szerspecialistaként emlékeznek rá, pedig akkoriban erre még nem volt lehetőség.

Nagyon büszke vagyok például arra, hogy 1992-ben a barcelonai olimpián egyéni összetettben kilencedik lettem. Csak az utolsó világbajnokságomra készültem egy szeren, 2000-ben a sydney-i olimpiát megelőzően is mind a hat szeren készültem és versenyeztem, egészen a kiutazásig” – magyarázta.

Sikertörténete a 2002-es debreceni világbajnokság megnyerésével vált teljessé, így a következő évben egy olimpiai arany- és ezüst-, egy világbajnoki arany- és öt ezüst-, illetve egy Európa-bajnoki arany-, egy ezüst- és négy bronzérem után visszavonult, mert megelégelte a folytonos fogyókúrát, a kemény edzéseket, és már a motivációja is hiányzott, hiszen mindent elért, amit akart.

Csollány Szilveszter éremkollekciója a 2002-es debreceni vb-n megnyert arannyal vált teljessé (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Versenyzőként a torna száz százalékban kitöltötte az életét, ezért az edzések mellett nem tudott komolyan tanulni, de a civil életben elsősorban nem emiatt szembesült nehézségekkel. Miután 2005-től kapta az olimpiai életjáradékot, családja felvett egy svájcifrank-alapú, biztosítással egybekötött hitelt a házukra, aminek a törlesztőrészlete az egekbe szökött a 2008-as gazdasági világválság után. Mindez, ha nem is tette tönkre, mert nélkülözniük nem kellett, de rendkívül nehézzé vált a megélhetésük.

A férfi tornászok szerenkénti döntőjének gyűrű versenyén győztes Csollány Szilveszter az aranyérmét mutatja a sydney-i nyári olimpiai játékokon (Fotó: MTI)

Előfordult, hogy több állása volt egyszerre. Minden munkát elvállalt, tevékenykedett egy önkormányzat sportosztályán, játszótereket gyártó cégnél, volt újságíró és középiskolában testnevelő, másfél évig pedig egy kocsmában csaposként dolgozott, de így is nehezen éltek meg.

Először 2008-ban foglalkozott gyerekekkel Sopronban, de a kezdeti sikerek és a népszerűség után ellehetetlenítették tornaiskoláját. Két évig, 2011 és 2013 között Izlandon egy klubcsapatnál dolgozott, amit szintén nagyon szeretett, ám két év után a felesége honvágya miatt hazatértek. Csollány ezután másfél éven át Sopron és Svájc között ingázott, ahol szintén tornaedzőként dolgozott, ahogyan később Ausztriában is.

2010-ben tornatermet neveztek el róla egy Pécs Vasas városrészében található általános iskolában. 2011-ben beválasztották a magyar tornasport halhatatlanjai közé.

Csollány Szilveszter a róla elnevezett tornaterem névadóünnepsége után Pécsett 2010-ben (Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc)

Időközben a magyar szövetség segítségével a soproni klubhoz került, ám végül ott sem volt maradása, pedig tevékenységét a szövetségi kapitány is méltatta.

Később főállású édesapaként intézte a négytagú család dolgait, emellett az ELTE szombathelyi központjában heti kétszer külsős tornaszakoktatóként tanította a leendő testnevelő tanárokat arra, hogyan oktassák majd a tornát, illetve Sopronban egy táncegyesületben tanított talajakrobatikát.

Csollány Szilveszter rögtönzött bemutatót tart diákoknak 2010-ben a pécsi Vasasi Általános Iskola róla elnevezett tornatermében (Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc)

2021 decemberének elején érkezett a hír, hogy a sportoló koronavírus-fertőzéssel súlyos állapotban lélegeztetőgépre került. Csollányt először Sopronban kezelték, majd Budapesten az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Covid-osztályán ápolták.

A tornász állapota nem javult, válságos volt és speciális lélegeztetőgépen tartották, végül szervezete alulmaradt a koronavírus okozta betegséggel vívott küzdelemben. Csollány Szilveszter 2022. január 24-én, 51 éves korában elhunyt. Bő két héttel később, február 9-én, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Ajánljuk még