logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Sainzot megbüntették, mert túl gyorsan ment a Dakaron – al-Attijah lassan hűtheti a pezsgőt

| Szerző: hirado.hu
Carlos Sainz volt a leggyorsabb a hibrid Audival a Dakar-rali vasárnapi nyolcadik etapján, de a spanyol legenda túl gyorsan hajtott az összekötő szakaszon, ezért megbüntették. Az elsőséget így a franciák ralivilágbajnoka, Sébastien Loeb (Bahrain Raid Xtreme) örökölte meg. Nasszer al-Attijah „kényelmesen” behozta Toyotáját a második helyre, a katari versenyző így több mint egyórás előnnyel készülhet a hétfői pihenőnapra.

Sainz a legjobb idővel zárta az al-Duwadimi és Rijád közötti, 476 kilométeres gyorsasági szakaszt, de a verseny szervezői hamarosan rossz hírt közöltek a háromszoros győztessel:

A spanyol pilóta a megengedett 30 helyett 40 km/órával „száguldott” a célnál lévő beírót a szervizparkkal összekötő etapon, ezért ötperces időbüntetést kapott.

Ezután a francia Sébastien Loeböt nyilvánították a szakasz győztesévé, aki – navigátora, Fabian Lurquin segítségével – a második sikerét aratta a 2023-as Dakaron.

A Bahrain X-Raid Team francia párosa, Sébastien Loeb és navigátora, Fabian Lurquin a 2023-as Dakar-rali ötödik szakaszán, Szaúd-Arábiában. (Fotó: Dppi/Red Bull Content Pool)

A kilencszeres WRC-világbajnok mögött Nasszer al-Attijah végzett másodikként, a Toyota Gazoo Racing katari pilótája ezzel továbbra is egy óra fölött tartotta előnyét üldözőivel szemben az összetettben, és lassan hűtheti a pezsgőt ötödik Dakar-győzelmének ünneplésére. Sainz a büntetését követően harmadikként végzett, megelőzve az abszolútban második dél-afrikai Henk Lategan Toyotáját.

Túl gyorsan ment a legjobb motoros is

A motorosok mezőnyében a szombati szünnapot követően a botswanai Ross Branch (Hero) nyert, miután

a szakaszt leggyorsabban teljesítő amerikai Mason Klein kétperces időbüntetést kapott a szervezőktől, Sainzhoz hasonlóan sebességtúllépésért.

Az összetettben továbbra is az amerikai Skyler Howes vezet a gyár első Dakar-sikerére áhítozó Husqvarnával.

A Red Bull KTM versenyzője, az ausztrál Toby Price a 2023-as Dakar-rali hatodik szakaszán. Price nyolc szakasz után a 4. helyen áll az összetettben (Fotó: Marcelo Maragni/Red Bull Content Pool)

A kamionosoknál a cseh Martin Macík nyerte a szakaszt egy saját fejlesztésű Ivecóval, 4 óra 4 perc 28 másodperces idővel. Másodikként a holland Mitchel van den Brink (De Rooy Iveco) ért célba 59 másodperces hátránnyal, míg a harmadik helyet az összetettben továbbra is vezető, cseh Ales Loprais (Praga) legénysége szerezte meg.

A résztvevőknek a prológgal együtt csaknem 5000 kilométernyi gyorsasági szakaszt kell teljesíteniük a jövő vasárnapi célba érkezésig. A viadal teljes távja az összekötő szakaszokkal együtt több mint 8500 kilométer.

Eredmények. 8. szakasz, al-Duvadimi–Rijád (823 km, ebből 346 km gyorsasági):

Autósok:

1. Loeb, Lurquin (francia, belga) BRX Prodrive Hunter 3:34:24 óra
2. Al-Attijah, Baumel (katari, francia) Toyota Gazoo Hilux +2:11 perc hátrány
3. Sainz, Cruz (spanyol) Audi RS Q e-tron +3:31”
4. Lategan, Cummings (dél-afrikai) Toyota Gazoo Hilux +4:53”
5. Przygonski, Monleón (lengyel, spanyol) X-Raid Mini +10:19”

az összetettben: 1. al-Attijah 31:02:58 óra, 2. Lategan 1:03:46 óra h., 3. Moraes (brazil, Toyota) 1:20:22 ó. h., 4. Loeb + 1:52:06 ó. h., 5. De Villiers (dél-afrikai, Toyota) +2:04:20 ó. h.

Motorosok:

1. Ross Branch (botswanai) Hero 3:46:18 óra
2. Daniel Sanders (ausztrál) GasGas +3:15 p h.
3. Mason Klein (amerikai) KTM +3:33”
4. Pablo Quintanilla (chilei) Honda +6:29”
5. Adrien van Beveren (francia) Honda +6:35”
…13. Stefan Svitko (szlovák) KTM +11:53”
…34. Gyenes Emánuel (Románia) KTM +44:34”

az összetettben: 1. Skyler Howes (amerikai, Husqvarna) 30:33:16 óra, 2. Kevin Benavides (argentin, KTM) 1:13 p h, 3. Klein (KTM) 1:13”, 4. Toby Price (ausztrál) KTM 2:58”, 5. Quintanilla +3:45”, 6. Van Beveren +3:49”

Ajánljuk még