Aktuális

Késes támadás történt egy németországi középiskolában, több diák súlyosan megsérült

Újabb pályázat futhat be a 2030-as téli olimpiáért

Újabb pályázat érkezhet a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) a 2030-as téli játékok rendezési jogáért, ugyanis sajtóértesülések szerint Franciaország, Svájc és Olaszország a közös szervezésen gondolkodik.

Az olimpiai hírekre és sportágakra szakosodott insidethegames.biz portál beszámolója szerint a három ország határán fekvő alpesi régiók közül többen (a svájci Valais, a francia Chamonix és az olasz Aosta-völgy) vállalnák az együttműködést a havas játékok megszervezésére. Bár a svájci tisztviselők korábban kijelentették, hogy nem szívesen támogatják a kampányt, amelyet a lakosság túl költségesnek tart.

Két hete a Japán Olimpiai Bizottság és Szapporo tisztviselői jelentették be, hogy szüneteltetik a pályázatot, mivel a tokiói nyári olimpia vesztegetési botrányai miatt elbizonytalanodtak. Szapporo mellett a kanadai Vancouvernek sem áll biztos lábakon a pályázata, mivel Brit Kolumbia tartomány kormányzósága októberben kijelentette: nem finanszírozza az olimpiarendezést.

A két ország esetleges visszalépésével mindössze egy pályázó maradna a 2030-as és 2034-es téli ötkarikás játékok megrendezésére,

de az egyesült államokbeli Salt Lake City is inkább 12 év múlva rendezne olimpiát.

A NOB lausanne-i ülésén egy hónappal ezelőtt pedig egy újabb kritériumot fogalmazott meg, miszerint a fenntarthatóság jegyében olyan rendező várost keresnek majd, ahol az elmúlt tíz évben nulla fok alatti hőmérsékletet mértek a téli olimpia idején. A soron következő téli olimpiára Milánóban és Cortina d’Ampezzóban kerül sor 2026. február 6. és 22. között.

Ajánljuk még