Rendkívüli

Friss hírek érkeztek Katalin hercegné állapotáról

Michael Andretti bejelentette Cadillac-motoros csapatát, érkezik a tizenkettedik F1-es istálló

Az Andretti Autosport és a General Motors (GM) csütörtökön bejelentette, hogy közös csapattal, motorszállítóként a Cadillac márkával együttműködve szállnának be a Forma–1-es sorozatba. Szakemberek valószínűnek tartják, hogy az Andretti–Cadillac istálló 2026-tól, az új motorformula bevezetésével csatlakozhat tizenkettedik csapatként az F1-es világbajnoki sorozathoz.

Az Andretti Autosport és a GM közös bejelentése szerint az amerikai autógyártó Cadillac nevű márkájával szállna be a száguldó cirkuszba, és két pilótájuk közül legalább az egyik amerikai lenne. A csapat központja Indiana államban (USA) lenne, de Nagy-Britanniában egy kiegészítő egységet is üzemeltetnének.

„Az Andretti Cadillac csapat hivatalosan is be fogja nyújtani a felvételi kérelmet, amikor a nemzetközi szövetség megnyitja erre a lehetőséget”

– fogalmaztak a közleményben.

Az Andretti Global tulajdonosa a McLaren korábbi F1-es pilótája, az 1991-es IndyCar-bajnok Michael Andretti, aki az 1978-as Forma–1-es világbajnok Mario Andretti fia.

Az istálló egyik F1-es pilótaülésének legfőbb várományosa a jelenleg az IndyCarban szereplő, kaliforniai Colton Herta lenne.

Michael Andretti egy szezont versenyzett az F1-es McLaren csapatnál. A képen egyetlen F1-es dobogója felé tart az 1993-as Olasz Nagydíjon, Monzában.

Michael Andretti elmondta: már elindították a bővítési folyamatot, vettek fel mérnököket és kiválasztották technikai igazgatójukat is, akinek kilétét később fedik fel.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Mohammed ben Szulajem úgy fogalmazott, a szervezet csak a szigorú szabályok betartásával ad engedélyt új istálló csatlakozására, és a döntés több hónapot is igénybe vehet.

Szakértők ugyanakkor kizártnak tartják, hogy a 2026-os új motorszabályok bevezetése előtt új csapattal bővüljön a jelenlegi, húszautós mezőny.

Az Audi ugyanakkor már korábban jelezte, hogy a Sauber istállóval karöltve 2026-tól gyári csapattal csatlakozik a vb-sorozathoz.

Kapcsolódó tartalom

Legutóbb 2016-ban, az ugyancsak amerikai tulajdonban lévő Haas csatlakozott teljesen új csapatként a száguldó cirkuszhoz, amelynek kereskedelmi jogait 2017 óta az amerikai Liberty Media birtokolja.

Idén – nyolc év után először – ismét szurkolhatunk amerikai pilótának az F1-ben, a Williams egyik versenyzője ugyanis a Forma–2-ből érkező Logan Sargeant lesz.

Ajánljuk még