Fontos

Rákot diagnosztizáltak III. Károly királynál

Michael Smith kilencnyilast dobott a döntőben és először lett darts-világbajnok - VIDEÓ

Michael Smith nyerte a Londonban rendezett darts-világbajnokságot, mivel a keddi döntőben 7-4-re legyőzte az esélyesebbnek tartott Michael van Gerwent.

Az angol játékos nemcsak pályafutása első vb-diadalának és az érte járó 500 ezer fontnak örülhetett az Alexandra Palace-ben, ugyanis a második szettben megdobta karrierje harmadik kilencnyilasát, azaz amikor a lehető legkevesebb kísérletből teljesíti az 501 pontot.

Az a leg ráadásul a sportág történetének talán legjobb párharca volt, mivel a holland riválisa is csak a kilencedik nyilat hibázta el, viszont Smith két három tripla huszasból álló sorozat után tökéletesen megdobta a tripla 20, tripla 19 és dupla 12 kombinációját 141 pontra.

A mérkőzés eleje váltakozó sikerrel zajlott, mert előbb a háromszoros világbajnok holland vezetett 1-0-ra, majd Smith 2-1-re fordított, öt szett után viszont ismét Van Gerwennél volt az előny. Ezt követően a 32 éves Smith nagyszerű játékkal egyértelműen átvette az irányítást, sorozatban négy szettet nyert az egyre jobban elbizonytalanodó van Gerwen ellen. Innen már nem volt visszaút 2014, 2017 és 2019 világbajnoka számára, már csak szépítésre futotta az erejéből.

Smith a 2019-es és a tavalyi elvesztett finálé után először ért a csúcsra, míg 33 esztendős ellenfele harmadszor maradt alul a döntőben.

A mostani vb megdöntötte a 180 pontos körök rekordját, az eddigi csúcs 880 volt, ez a torna viszont 901 maximális pontszámú sorozattal zárult.

Ajánljuk még