logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egyre nagyobb veszélyben az ökölvívás olimpiai szereplése

Egyre nagyobb veszélyben van az ökölvívás a 2024-es párizsi olimpia programjában.

Csütörtöki állásfoglalása szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a legfrissebb fejleményeket is figyelembe veszi a további döntései során, amelyek között lehetőségként szerepel a boksz törlése a következő nyári játékokról.

„Az IBA legutóbbi kongresszusa ismét azt jelezte, hogy a Nemzetközi Ökölvívó Szövetséget nem igazán érdekli az ökölvívósport és az ökölvívók helyzete, csak a saját hatalmával törődik” – utalt arra a NOB, hogy az IBA szerződést hosszabbított egyetlen főszponzorával, az orosz Gazprom vállalattal, amelyet nagyrészt az orosz kormány ellenőriz.

Az IBA-t – korábbi nevén AIBA-t – a világszövetség irányítási, pénzügyi és sportszakmai zavarai miatt a NOB 2019-ben kirekesztette az ötkarikás részvétellel kapcsolatos folyamatból,

így a tavalyi tokiói olimpia boksztornáját az IBA-tól függetlenül bonyolította le.

A változatlan aggályok miatt a 2024-es párizsi játékokon is teljesen a NOB szervezésében zajlanak majd az ökölvívás eseményei, ahogyan az ötkarikás kvalifikációs tornák is, a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában pedig nem kapott helyet a boksz.

Umar Kremljov, az IBA orosz elnöke novemberben közölte, zajos visszhangot váltana ki, ha a bokszot eltávolítanák az olimpiai programból. Előzőleg azzal is tovább szította az ellentéteket, hogy kijelentette:

reméli, újra üdvözölheti az orosz és fehérorosz bokszolókat az IBA versenyein.

A világszövetség nemrég hatályon kívül helyezte az ukrajnai háborúban érintett két ország ökölvívóira kimondott versenytilalmat, amelyet a NOB ajánlására vezetett be, így az orosz és fehérorosz sportolók akár nemzeti zászlaja alatt is versenyezhetnek a nemzetközi viadalokon. Közben a hírek szerint több nemzeti szövetség új világszövetség alapításán dolgozik, hogy biztosítsa a sportág olimpiai jövőjét.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még