Aktuális

Negyvenhárman lettek milliomosok az ötös lottó sorsolása után

Afrikai csapat küldte haza a „borzalmas válogatottat” – Spanyolország lemaradt a világ futballja mögött

| Szerző: hirado.hu
A spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Luis Enrique látványos show-t ígért a csapat szurkolóinak a katari világbajnokságon, ehelyett a torna egyik legunalmasabb válogatottja lett a La Roja, amely a keddi nyolcaddöntőben tizenegyesekkel 3–0-ra kikapott a sztárjátékosokkal nem rendelkező, de a győzelmet jobban akaró Marokkó csapatától. A legnagyobb spanyol sportnapilap, a Marca szerdán „A borzalmak válogatottja” lesújtó címmel összegezte Busquetsék szereplését.

Hiába birtokolta a spanyol válogatott a labdát 77 százalékban keddi ellenfelével, Marokkóval szemben, a Sergio Busquets vezette csapat tagjai hiába passzoltak több mint ezerszer (a statisztikák szerint pontosan 1019-szer) a hosszabbítások miatt több mint kétórásra nyúlt mérkőzésen, az „életéért” játszó, elszántan védekező Marokkó végül büntetőkkel 3–0-ra legyőzte a La Roját.

A spanyolok ezzel – nyolc éven belül másodszor – ismét kiestek a legjobb tizenhat között, és Luis Enrique csapata szerda reggel utazhatott haza Madridba.

A legnagyobb spanyol sportnapilap, a Marca szerda reggel „A borzalmak válogatottja” címmel közölt elemző írást, amelyben a lap szakértője értékelte a válogatott teljesítményét.

Megállapítja, hogy „Spanyolország hanyatlása” nem a labdarúgó-szövetség jelenlegi elnöke, Luis Manuel Rubiales vezetése alatt, hanem már 2010-ben, a dél-afrikai világbajnokságon elnyert trófea után elkezdődött.

Spanyolország a következő három vébén – Brazíliában (2014), Oroszországban (2018) és Katarban (2022) – összesen 11 mérkőzést játszott, és ezeken mindössze háromszor nyert, tornánként egyszer-egyszer, Ausztrália, Irán és Costa Rica ellen.

Az elmúlt két világbajnokságon a spanyol csapat a legjobb 16 között búcsúzott.

A Marca szerint ez „ijesztő mérleg egy olyan ország számára, amely a világon az egyik legjobb sportstruktúrával rendelkezik”. A lap emlékeztet rá, hogy a szurkolók annak idején, a 2014-es brazíliai vébén nehezen bocsátották meg Vicente Del Bosque csapatának, hogy már a csoportkörből sem jutott tovább. Del Bosque akkor a „bajnokok átkára” fogta a korai búcsút, holott a valóság az, hogy a 2010-es dél-afrikai vb kivételével a spanyol futball nemzetközi szinten az maradt, ami történelme során mindig is volt: jelentéktelen – írja kemény hangú kritikájában az elemző.

Egy másik spanyol sportújságíró, Guillem Balague a BBC-nek értékelve úgy fogalmazott, hogy

Spanyolország „mérföldekre van attól, hogy felvegye a versenyt a legjobb futballnemzetekkel”, ami akár Luis Enrique szövetségi kapitány, illetve az általa preferált sokpasszos játékfelfogás végét is jelentheti.

A szövetségi kapitány egyébként a mérkőzés után vállalta a felelősséget a kiesésért. „Ez az én felelősségem” – fogalmazott az 52 esztendős Luis Enrique, aki a találkozó előtt elárulta: korábban azt kérte játékosaitól, hogy ezerszer is gyakorolják a büntetőrúgást a klubcsapataiknál.

Kapcsolódó tartalom

„Én jelöltem ki az első három tizenegyesrúgót, és most is ugyanígy döntenék. Az egyetlen dolgot, amit megváltoztatnék, hogy kivenném Bonót az ellenfél kapujából és egy másik hálóőrrel helyettesíteném” – utalt a három spanyol tizenegyesből kettőt hárító marokkói kapusra.

Sergio Ramos, a spanyol nemzeti tizenegy korábbi alapembere – aki most kimaradt a katari válogatott keretből – ugyanakkor kritizálás helyett igyekezett menteni a csapat becsületét.

„Minden korábbinál büszkébb vagyok a zászlónkra, az országunkra és a játékosainkra” – írta Instagram-oldalán a 2010-ben vb-ilágbajnok védő, aki 180 válogatottságával rekorder a hazájában.

„Eleshetünk, megbotolhatunk, de mindig felállunk és tovább megyünk. Vissza fogunk térni, méghozzá még erősebben”

– üzente Ramos a szurkolóknak.

Kiemelt képen: A spanyol játékosok a katari labdarúgó-vb nyolcaddöntőjében játszott Marokkó–Spanyolország mérkőzés 0–0-ra végződött hosszabbítása utáni tizenegyespárbajban az ar-rajjáni Egyetemvárosi Stadionban, 2022. december 6-án. Marokkó tizenegyesekkel 3–0-ra győzött. (Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

Ajánljuk még