Fontos

Friss hírek érkeztek műtétje után Károly királyról

Svájc legyőzte a szerbeket és készülhet a portugálok elleni nyolcaddöntőre

A svájci válogatott 3-2-re legyőzte a szerb csapatot a katari labdarúgó-világbajnokság pénteki napján a G jelű négyes és egyben a csoportkör zárásán, így továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba.

Svájc az elmúlt öt vb-n negyedszer, sorozatban harmadszor folytathatja a legjobb 16 között, ahol kedden majd Portugáliával találkozik.

A nyeretlenül búcsúzó Szerbia, amely tavasztól a magyar válogatottal azonos Európa-bajnoki selejtezőcsoportban szerepel, önálló országként még sosem jutott tovább a csoportjából, s ezen most sem tudott változtatni.

A svájciaknál betegség miatt nem állhatott Murat Yakin szövetségi kapitány rendelkezésére a kapus Yann Sommer, akit a Borussia Dortmundban játszó Gregor Kobel pótolt. A győzelmi kényszerben pályára lépő szerbek két támadóval rohamoztak, ugyanis Aleksandar Mitrovic mellett Dusan Vlahovic is bekerült a kezdőbe.

A svájciak már az első percben kihagytak három hatalmas helyzetet, amire a szerbek az első tíz perc végén kapufával válaszoltak. Nyílt sisakos küzdelmet vívtak a felek, a középpályákat szinte minden esetben azonnal átjátszották: az első találatot Shaqiri vitte be húsz perc után, de a szerbek gyorsan két góllal válaszoltak, Embolo azonban tett arról, hogy együttese ne legyen hátrányban a szünetben.

A fordulás után újra Svájc szerzett vezetést, majd Embolo nagy helyzetben kapu fölé lőtt. Ezt követően újra a több cserejátékost is bevető a szerbek vették át az irányítást, de a befejezésekbe rendre hiba csúszott.

A hajrára mindkét együttes lendülete alábbhagyott, a vereséget egyre nehezebben viselő szerbek elsősorban a sárga lapok gyűjtésében jeleskedtek. A ráadásban több tömegjelenet is kialakult a pályán, az utolsó fél óra leginkább ezekről maradt emlékezetes.

G csoport, 3. (utolsó) forduló:

Szerbia–Svájc 2-3 (2-2)

Doha, 974 Stadion, 41 378 néző, v.: Fernando Rapallini (argentin)

gólszerzők: A. Mitrovic (26.), Vlahovic (35.), illetve Shaqiri (20.), Embolo (44.), Freuler (48.)

sárga lap: S. Milinkovic-Savic (47.), Pavlovic (56.), Rajkovic (66.), Gudelj (81.), A. Mitrovic (82.), Milenkovic (95.), Lukic (100.), illetve Widmer (15.), Vargas (34.), Xhaka (95.), Schär (99.)

Szerbia:

Vanja Milinkovic-Savic – Nikola Milenkovic, Milos Veljkovic (Nemanja Gudelj, 55.), Strahinja Pavlovic – Andrija Zivkovic (Nemanja Radonjic, 78.), Sasa Lukic, Sergej Milinkovic-Savic (Nemanja Maksimovic, 68.), Dusan Tadic (Filip Djuricic, 78.), Filip Kostic – Aleksandar Mitrovic, Dusan Vlahovic (Luka Jovic, 55.)

Svájc:

Gregor Kobel – Silvan Widmer, Manuel Akanji, Fabian Schär, Ricardo Rodriguez – Granit Xhaka, Remo Freuler – Xherdan Shaqiri (Denis Zakaria, 69.), Djibril Sow (Edimilson Fernandes, 69.), Ruben Vargas (Christian Fassnacht, 83.) – Breel Embolo (Noah Okafor, 96.)

I. félidő:

20. perc: a svájciak a bal oldalon gyors akciót vezettek, Rodriguez beadása után a szerb védők felszabadítására Sow még a tizenhatoson belül lecsapott, jobbra passzolt, Shaqiri pedig úgy lőtte a rövid alsó sarokba a labdát, hogy az egy hátvéd lábán irányt változtatott (0-1).

26. perc: Tadic bal oldali beadását Mitrovic a tizenegyespont közeléből a hosszú sarokba csúsztatta (1-1).

35. perc: ezúttal is Tadic indult meg, csak most a pálya közepén, és miután a védők behátráltak előtte, kiugratta Vlahovicot, aki kissé kisodródva balról, laposan a hosszú sarokba gurított (2-1).

44. perc: Sow passzolt a térfél közepéről jobbra Widmernek, aki megindult, majd a védelem mögé laposan beadott labdájára Embolo az öt és felesen egyedül érkezett és estében csak az üres kaput kellett eltalálnia (2-2).

II. félidő:

48. perc: a svájciak gyönyörű akciót építettek fel az ellenfél tizenhatosa előtti labdaszerzés után: Embolo cselezgetett, visszagurított Shaqirihoz, aki 25 méterről a kapu előterébe emelte a játékszert. Ott Vargas sarokkal egyből a kapu előterébe belépő Freuler elé tálalt, aki 11 méterről a bal alsóba lőtt (2-3).

Ajánljuk még