Aktuális

Megsérült a NASA minihelikoptere, nem repülhet többet a Marson

A dán kapitány még nem döntött a jövőjéről a foci-vébé után, de beszélt a zavaró körülményekről

Kasper Hjulmand, a katari labdarúgó-világbajnokság csoportköre után meglepetésre búcsúzó dánok szövetségi kapitánya úgy összegzett, a közelmúltban elért sikerek nem jelentik azt, hogy mindig sikerül eredményesen szerepelni.

Az az érzésem, óvatosnak kell lennünk, ne vegyük természetesnek, hogy olyan jól teljesítünk, mint az elmúlt években” – fogalmazott dohai sajtótájékoztatóján a tavaly Eb-elődöntős dánok szakvezetője, akinek együttese a Nemzetek Ligájában is jól teljesített, többek között kétszer legyőzte a vb-címvédő franciákat.

A dánok a vb-n gól nélküli döntetlent játszottak a tunéziaiakkal, majd 2-1-re kikaptak a franciáktól,

végül 1-0-ra az ausztráloktól, így csak a negyedik helyen végeztek a D csoportban.

A futball nagyszerű, amikor működik, de apró dolgok miatt a másik irányba is fordulhat” – nyilatkozott a kapitány, aki még nem tudja, marad-e a posztján.

Mint fogalmazott, egyelőre nincs itt az ideje hogy erről beszéljenek, és ő még nem is döntött. Peter Möller, a dán szövetség sportigazgatója szerda este mindenesetre jelezte, hogy továbbra is bízik benne és a szervezet azt tervezi, hogy a szakember szerződését a 2024-es Európa-bajnokság végéig meghosszabbítja. Ugyanakkor Hjulmand szerint a szövetség támogatását nem kell kész tényként kezelni.

A dán válogatott a világbajnokságon küszködött a pályán, azon kívül pedig – a szövetségi kapitány szerint – a játékosok figyelmét olyan témák vonták el, mint az emberi jogok és a sokszínűség, az elfogadás helyzete Katarban.

Bármit is tennének a játékosok, valamit rosszul csinálnának. Aktivistáknak kellett lenniük, de volt egy olyan érzés, hogy nem tudják +mit kell tenniük ahhoz, hogy helyesen cselekedjenek” – fogalmazott a tréner. „Úgy vélem, a Katar körül kialakult vita rendkívül bonyolult és én nagyon irigylem azokat, akik úgy gondolják, hogy tudják a válaszokat” – tette hozzá.

Dániában az elmúlt években komoly tiltakozások voltak a katari vb-vel szemben,

október elején a dán válogatott helyi sportszergyártója, a Hummel bejelentette, hogy a csapat mezein nem lesz majd látható a cég neve, illetve hogy tiltakozásul készít egy harmadik számú mezt is a világbajnokságra, amely teljesen fekete.

Erre került volna felirat „Emberi jogokat mindenkinek!” („Human Rights for All”) –, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) azonban nem engedélyezte a dánoknak, hogy ilyen mezben edzenek.

Még a FIFA elutasító döntését jóval megelőzően, október elején jelentette be a dán szövetség, hogy válogatottja a lehető legkisebb létszámmal, családtagok nélkül utazik el a vb-re, így tiltakozva az emberi jogok megsértése miatt. A skandináv ország szövetségének kommunikációs igazgatója akkor jelezte, minimalizálni akarják a küldöttség tevékenységét Katarban.

Ajánljuk még