logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Irán kizáratná az amerikaikat a foci-vb-ről

| Szerző: hirado.hu
Az iráni állami média szerint ki kellene zárni az Amerikai Egyesült Államok csapatát a Katarban zajló labdarúgó-világbajnokságról.

A két válogatott egyaránt a B jelű csoportban szerepel a világbajnokságon, kedden pedig éppen egymás ellen játszanak fontos mérkőzést a csoportkör zárófordulójában.

Az irániaknál az verte ki a biztosítékot, hogy az amerikai labdarúgó szövetség hivatalos Twitter-oldalán egy olyan grafikát tett közzé a csoport állásáról, amelyen az iráni zászlóról eltüntették a vallási szimbólumokat, csak a piros-fehér-zöld sávokat hagyták meg. Az amerikaiak közlésük szerint így akarták kifejezni szolidaritásukat az Iránban alapvető emberi jogaikért küzdő nőkkel – írta meg a CNN.

A képet egyébként azóta törölték, az irániak azonban a FIFA etikai bizottságához fordultak, mivel a zászlajuk ilyen módon történő megjelenítését sértőnek tartják, és azt tartanák megfelelőnek, ha az amerikai válogatott tíz mérkőzésre szóló eltiltást kapna.

A CNN megkereste az üggyel kapcsolatban a FIFA illetékeseit is, választ viszont egyelőre nem kaptak.

A történetnek különös pikantériát ad, hogy Irán és az Egyesült Államok kedden este 8 órától sorsdöntő meccset játszik egymás ellen. Az irániak 3 ponttal másodikak, az amerikaiak 2-vel harmadikak a B csoportban, az USA csak abban az esetben juthat tovább, ha győzni tud a találkozón.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, az iráni televízió megszakította a csoportkör első fordulójában lejátszott Anglia-Irán mérkőzésről szóló közvetítését, mert az iráni játékosok nem énekelték országuk himnuszát. Cselekedetükért az is felmerült, hogy börtön- vagy akár halálbüntetés is várhat a labdarúgókra, akik ezzel a gesztussal álltak ki a kormányellenes tüntetések résztvevői mellett.

Kapcsolódó tartalom

Iránban szeptember 16. óta tart az országos tiltakozáshullám, amelyet Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben meghalt.

Kövesse velünk a világbajnokság legfontosabb eseményeit az M4 hírfolyamán erre a linkre kattintva!

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képen az amerikai válogatott tagjai láthatók az Anglia elleni világbajnoki csoportmeccs előtt. Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még